Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrugli stol

GONG o 112 dana Vlade: Nedostaju konkretne političke odluke

'05.01.2012. Zagreb - Nevladina organizacija Gong odrzala je press konferencija povodom predstojeceg referenduma za ulazak u EU na kojoj su nazocili Jelena Berkovic, Zlatan Krajina i Marina Skrabalo.
'Robert Anic/PIXSELL'
20.04.2012.
u 13:00

– Uočavamo izostanak konkretnih političkih odluka koje donose stvarne promjene, posebno u vezi s gorućim problemima socijalno ugroženih, povratnika i žrtava rata – tvrdi Jelena Berković iz GONG-a

– Svjesni smo teškog stanja u gospodarstvu, ali napredak Hrvatske ovisi o tome koliko će se vladavina prava ugraditi u DNK naše zemlje – poručila je Jelena Berković iz Gonga na okruglom stolu o radu 112 dana Vlade koji je u Hrvatskom saboru organizirala Platforma 112, koja okuplja 60 udruga civilnog društva. Udruge su pripremile izvješće u kojem su ukazale na pozitivne poteze nove vlasti, ali i propuste na području ljudskih prava, koje su najviše osjetili socijalno ugroženi i marginalizirani prognanici, osobe s invaliditetom te civilne žrtve rata.

Uz političare, sindikaliste i predstavnike civilnih udruga, na okruglom stolu sudjelovao je i Paolo Berizzi iz Delegacije EU u Hrvatskoj.

– Ovo je dokaz da je civilno društvo u Hrvatskoj sazrelo. I EU provodi monitoring nad Hrvatskom, obavili smo šestomjesečnu ocjenu koju bi trebali predstaviti utorak. Ne mogu vam mnogo reći o izvješću, ali Hrvatska će se pozvati da nastavi pripreme za članstvo u EU. U interesu je hrvatskih građana da se dosadašnja dobra motivacija nastavi na istoj razini – kazao je Berizzi.

Od formiranja nove vlasti uočene su naznake pozitivnih promjena u 29 od 112 točaka, što čini četvrtinu svih zahtjeva Platforme 112, rekla je Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava.

– U najvećem broju slučajeva riječ je o najavama posve novog pristupa u promišljanju više politika, prvenstveno obrazovne, reproduktivne, sigurnosne te vanjske politike. Ipak, uočavamo izostanak konkretnih političkih odluka koje donose stvarne promjene, posebno u vezi s gorućim problemima socijalno ugroženih, povratnika i žrtava rata – tvrdi Jelena Berković.

Od 35 zakona, samo je jedan - izmjene zakona o javnom okupljanju - prošao zadovoljavajuću i transparentnu proceduru kad je riječ o savjetovanju s civilnim društvom. Od 54 zakona koji su razmatrani u Saboru, čak 48 njih prošlo je kroz hitnu proceduru, dok se od preostalih zakona, konkretno u pet slučajeva radi o zakonskim prijedlozima opozicije, odnosno Hrvatskih laburista i svi su redom odbijeni, što je nastavak lošeg i arogantnog ponašanja prošle vlasti, upozoravaju.

– Apsolutno je neprihvatljiv slučaj Zakona o socijalnoj skrbi koji je hitnom procedurom mijenjan, uz obrazloženje da je prethodni zakon bio neprimjenjiv upravo stoga što je i hitno donesen bez adekvatnog doprinosa struke. Umjesto da se krene u izradu cjelovite socijalne politike, vrijeme se troši na takozvane vatrogasne mjere upitnih učinaka – rekla je Berković te dodala kako traže da hitna procedura i izostanak javnog savjetovanja napokon postanu dobro obrazložene iznimke, a ne pravilo donošenja zakona te da Vlada obnovi dobru praksu iz doba premijera Račana kada su svi novinari imali jednak pristup članovima Vlade prilikom redovitih konferencija za tisak nakon sjednica Vlade.

SDP-ov Šime Lučin pohvalio je civilne udruge za "hvalevrijedan" posao koje su obavile, no dodao je kako bi bilo bolje da se izvješće napravi za šest mjeseci ili godinu dana s obzirom na stanje u državi koje je dočekalo novu Vladu.

– Onda ću primiti kritiku, a i sam ću kritizirati što ne valja – kazao je Lučin.

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
13:26 20.04.2012.

A koji ste vi element, osim još organizacije koja isisava novce iz proračuna. odnosno na živite na trošak poreznih obveznika?

ĆA
ćaćaća
13:39 20.04.2012.

kako ne..pa donjeli su odluku o nefinaciranju bleburga:)) nije to malo za 4mjes. vladavine..i tako su pokazali da im je ideologija na 1 mestu a sve ostalo periferno..

Avatar ukurtapash
ukurtapash
13:12 20.04.2012.

\"civilne žrtve rata.\" a) koje civilne zrtve i b) kojeg to rata? a) gradanskog ili b) agresorskog?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije