Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
navala na drogu

Goleme gužve radi kupnje svojeg paketića 'trave', već je i nestašica

Marihuana dućan
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/10
02.01.2014.
u 11:07

U Denveru i drugim gradovima američke države Colorado, gdje je od 1. siječnja u posebnim dućanima dopuštena prodaja marihuane za osobne potrebe, unca te droge poskupjela je na 500 dolara.

Ljudi su stajali u redovima, opuštajući se uz živu glazbu dok su čekali otvorenje prvog dućana za prodaju marihuane za osobne potrebe u Denveru, u Coloradu. Od 1. siječnja ova američka država prva je u zemlji dopustila legalnu prodaju kanabisa, u posebnim trgovinama i uz poseban nadzor. U osam gradova rade 24 takva objekta.

Već prvoga dana golema je potražnja u nekim mjestima podignula cijenu marihuane, prenosi ABC News, na oko 500 dolara za uncu, tj. oko 28 grama, što je i najveća dopuštena količina kupovine odjednom, a negdje je već stvorena i nestašica pa su trgovine zatvorene ranije. Oni koji ne žive u Coloradu mogu kupiti najviše 7 grama odjednom. Prodaje se sve, od čiste trave za joint do "prerađevina", dodataka i opreme za pušenje...

Reuters objašnjava da će ovaj povijesni trenutak, kako ga je opisao 31-godišnji Jacob Elliott, koji se među prvima domogao svoje "travnate" doze, utjecati na "kulturu droge" u SAD-u.

– Nisam nikad mislio da će se to ikada dogoditi – sretan je i još nenapušen Jacob.

Jesse Phillips (32), radnik u tvornici, čekao je pred dućanom od jedan sat u noći.
– Htio sam biti jedan od prvih kupaca trave i da više ne mogu biti osuđivan za to. Zabranu je trebalo ukinuti davno – rekao je Phillips nakon kupovine paketića raznih sorti maštovitih imena (Tutankamon Kush, Gypsy Girl...) za 45 dolara.

U Coloradu od novoga biznisa godišnje misle ubrati 578 milijuna dolara bruto prihoda, uz još 67 milijuna od poreza. U toj je državi već više od godinu dana korištenje, kao i uzgoj marihuane za osobne potrebe, legalno za odrasle, odnosno starije od 21 godine. Država Washington, kao jedna od njih 20, ima iste zakone i dopuštenu upotrebu u medicinske svrhe, ali će svoje prve dućane otvoriti tek kasnije ove godine.

Upravo uspostavljeni sustav kupnje i prodaje te proizvodnje i oporezivanja trgovine marihuanom novost je u svijetu, jer čak i u Nizozemskoj, popularnoj po coffee-shopovima, distribucija je ilegalna, osim onima s liječničkim receptom.

Protivnici liberalizacije trgovine marihuanom, koliko god pozdravljali činjenicu da će novac od prodaje ići u razvoj obrazovanja i lokalne zajednice, ipak drže da su "socijalni troškovi veći od dobiti te kako će rekreativna uporaba trave privući nove, maloljetne korisnike i stvoriti nove ovisnike".

Amerikancima je Denver najpoželjniji grad za život

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije