Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Globalno zatopljenje

Golema santa leda odlomila se od glečera na Grenlandu

glečer
07.08.2010.
u 14:00

Riječ je o najvećoj santi leda koja se odvojila još od 1962. godine. Led bi se tijekom zime mogao smrznuti na mjestu ili bi, u drugom slučaju, mogao "krenuti" prema Kanadi.

Ogromna santa  leda, veličine 260 kvadratnih kilometara, odlomila se od glečera Peterman na sjeverozapadu Grenlanda. Riječ je  o najvećoj santi leda koja se odvojila još od 1962. godine, javlja BBC, pozivajući se na riječi doktora Andreas Muenchow s američkog Sveučilišta Delaware.

Led bi se tijekom zime mogao smrznuti na mjestu ili bi, u drugom slučaju, mogao "krenuti" prema Kanadi. Mogao bi stvarati velike probleme u morskom prometu.  Pukotine na glečeru Peterman viđene su još prošle godine, ali se nije očekivalo da će se odvojiti tako brzo. Sada se nalazi na oko 1 000 kilometara južno od Sjevernog pola. Prvih šest mjeseci 2010. godine najtopliji su otkada se širom svijeta mjeri  temperatura.

Ključne riječi

Komentara 16

LA
lana1980
18:51 07.08.2010.

E koji smo mi ljudi.. da se je netko skinuo gol ili opalio šamar nekom ili da je premijerki ispao broš svi bi komentirali, a ovako važne stvari nikom nisu zanimljive. Nastavimo li ovako, ubrzo nas neće biti

OB
-obrisani-
19:01 07.08.2010.

Bit če ludilo kad se ova santa leda počne topit,bit če još jače klimatske promijene ovu zimu i iduču godinu!Nebi me začudilo da za jedno 10 godina pola dalmatinskih i istarskih gradova zapliva!

VE
veky
22:29 07.08.2010.

Možda, a možda je priča o globalnom zatopljenju jedna velika zabluda. Nekada je bilo i toplije samo se nije mjerila temperatura i nije došlo do ledenog doba. Koliko sam ja čitala o globalnom zatopljenju, ljudi su svojim radom odgodili malo ledeno doba koje je po svoj računici već trebalo nastupiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije