Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EURIZONOV KUTAK O TRŽIŠTU

Godina 2023.: Promjenjiva, ali vrlo pozitivna

Eurizon Asset
Foto: Envato Elements
1/3
02.02.2024.
u 15:22

2023. bila je godina u kojoj je predstavljena temeljna snaga tržišta. Unatoč nekim fazama intenzivne volatilnosti, u kojima su glavne tržišne teme bile strah od inflacije, odluke središnjih banaka i otpornost gospodarskog rasta, izvedbe tržišta su uvelike pozitivno iznenadile, što je dovelo do uravnoteženja većine negativnih prinosa akumuliranih u 2022. i generiranja pozitivnih prinosa za investitore na gotovo svim klasama imovine.

Iza nas je iznimna godina za tržišta dionica. Dionički indeksi američkih i europskih tržišta gotovo su potpuno nadoknadili gubitke iz 2022. godine (primjerice, S&P 500 indeks iz SAD-a ostvario je rast od 24,23%, njemački DAX +20,31%, talijanski FTSE MIB +28,03%), dok je japanski dionički indeks dosegnuo najviše razine od 1990. godine (japanski Nikkei 225 +28,24%). Dionički indeksi tržišta u razvoju manje su porasli na agregatnoj razini (+10,3%), uglavnom zbog slabog kineskog tržišta dionica. Lokalni Crobex indeks Zagrebačke burze ostvario je rast od 27,98%, dosegnuvši najvišu razinu od 2008. godine.

Apsolutni povrat na obvezničkim tržištima također je bio pozitivan, iako je volatilnost bila znatno veća nego što je uobičajeno za tu vrstu imovine. Na kraju prošle godine, prinos do dospijeća na američke 10-godišnje državne obveznice iznosio je istih 3,88% kao i na početku godine, ali uz visoku volatilnosti tijekom godine, dok je njemačka 10-godišnja državna obveznica bila na razini od 2,02%, 0,54 postotna boda niže nego na početku godine. Hrvatske državne obveznice s dospijećem u ožujku 2033. zatvorile su godinu na 3,12%, što je za 81 bazni bod niže nego na početku godine.

2024.: Godina „normalizacije"
U osnovnom scenariju, 2024. godina predstavlja godinu u kojoj globalni ekonomski ciklus napreduje, s normaliziranom kombinacijom rasta i inflacije nakon turbulencija izazvanih pandemijom. Centralne banke su završile ciklus povećanja kamatnih stopa i vjerojatno će ih zadržati nepromijenjenima u prvih nekoliko mjeseci godine, ali bi ih trebale početi smanjivati u drugoj polovici, uzimajući u obzir stabilizirane uvjete inflacije. Osnovni scenarij također ukazuje na slabu, ali pozitivnu gospodarsku aktivnost na početku godine. Postupno se očekuje ponovno ubrzanje gospodarskih aktivnosti u drugoj polovici godine, podržano padom inflacije i povoljnijim uvjetima financiranja.

Foto: Envato Elements

Prema konsenzusu se smatra da će gospodarski rast u SAD-u usporiti s 2,4% u 2023. na 1,3% te da će se u eurozoni nastaviti kretati istim slabim tempom kao i u 2023., odnosno da će rasti za 0,5%. Prema analitičarima Intesa Sanpaolo S.p.A., hrvatski realni BDP trebao bi porasti za 2,5% u 2024. godini, nastavljajući sa stopama rasta iznad prosjeka eurozone.

Rizični scenarij koji treba uzeti u obzir uključuje potencijalno oštrije od očekivanog usporavanje gospodarstva, kao zakasnjeli učinak restriktivne monetarne politike. Jedna od fokusnih tema za tržišta bit će gusti izborni kalendar i geopolitičke napetosti. U Europi će se u lipnju održati izbori za Europski parlament, u studenom će biti predsjednički izbori u SAD-u, a ove godine imat ćemo i parlamentarne izbore u Hrvatskoj. Izborni kalendar koji se nadovezuje na rat u Ukrajini i napetosti na Bliskom istoku.

Što se tiče glavnih klasa imovine, obveznička tržišta su privlačna s obzirom na trenutne prinose do dospijeća i mogla bi generirati dodatnu zaradu, odnosno kapitalni dobitak (rast tržišne vrijednosti obveznica), zahvaljujući smanjenju kamatnih stopa od strane centralnih banaka. Prilagodba inflacije i gospodarskog rasta koja se očekuje 2024. poželjna je, a i vjerojatna, kako bi se volatilnost obvezničkog tržišta vratila na normalne razine.

Kad je riječ o tržištima dionica, nakon oporavka u 2023. godini, valuacije se čine manje atraktivnima nego prije godinu dana, ali rast bi se mogao nastaviti, potpomognut rastom zarada kompanija. U kontekstu tekućeg gospodarskog ciklusa, s labavljenjem monetarne politike, zarade kompanija mogle bi i dalje rasti u skladu s prosječnim dugoročnim rastom (8% - 10% godišnje), što predstavlja solidan izvor podrške cijenama dionica.

Kako investirati?

2023. godina potvrdila je koliko je važno ostati investiran, čak i u nesigurnijim okolnostima, te imati vjeru u tržišta i povjerenje u stručnjake koji profesionalno upravljaju imovinom svojih klijenata. Volatilnost nudi priliku za stvaranje vrijednosti, uz adekvatan pristup ulaganju. Na primjer, volatilnost može otvoriti mogućnost za početak ulaganja (ili dodatno ulaganje) u određene imovinske klase i za stvaranje diverzificiranog ulagačkog portfelja.

Foto: Envato Elements

S obzirom na najave smanjenja kamatnih stopa i usporavanja recesije prema našem osnovnom scenariju, veća alokacija sredstava postojećem osobnom diverzificiranom ulagačkom portfelju sa srednjoročnim investicijskim horizontom čini se razumnom. U trenutnom kontekstu još uvijek iznadprosječne inflacije, čak i oni sa značajnim iznosima likvidnosti na tekućim računima moraju biti svjesni važnosti početka izgradnje diverzificiranog portfelja prema vlastitom profilu rizika i vremenskom horizontu, kako bi zaštitili kupovnu moć i učinkovitije iskoristili potencijalne prinose koje tržišta mogu ponuditi u srednjoročnom razdoblju. Što se tiče određenih klasa imovine, državne obveznice mogle bi imati koristi od nastavka smanjenja inflacije i očekivanog početka smanjenja kamatnih stopa. Prinosi su samo malo ispod desetogodišnjeg maksimuma i mogu pružiti zaštitu u slučaju nepovoljnih scenarija u srednjem i dugom roku. Što se tiče dionica, iako se valuacije čine manje privlačnima nego prije godinu dana, rast dobiti poduzeća mogao bi nastaviti biti potpora tržištu dionica.

Ovo je promidžbeni sadržaj. Prije donošenja konačne odluke o ulaganju, svaki ulagatelj obvezan je upoznati se s sadržajem Prospekta i Pravila, Ključnim podacima (informacijama) za ulagatelje te ex-ante prikazom troškova i naknada. Svi navedeni dokumenti dostupni su na mrežnim stranicama društva Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. (dalje u tekstu: Društvo) www.eurizoncapital.com/hr, distributera te u svim poslovnicama Privredne banke Zagreb d.d., distributera fondova pod upravljanjem Društva.

Iznesene informacije, mišljenja, analize, zaključci, prognoze i projekcije isključivo su u informativne svrhe i ne predstavljaju investicijski savjet ili preporuku glede kupnje, držanja ili prodaje financijskih instrumenata, niti ponudu ili poziv na davanje ponude. Iznesene analize i očekivanja temelje se na javno dostupnim informacijama. Rizici povezani s ulaganjem u financijske, novčane ili investicijske instrumente koji su predmet teksta nisu u cijelosti objašnjeni. Više o rizicima vezanim uz ulaganje u svaki pojedini fond i portfelje pod upravljanjem Društva možete saznati na www.eurizoncapital.com/hr.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije