Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glavne teme nastava, novac iz EU i reforme

Stručnjaci: Na Plenkoviću je velika odgovornost, a SDP je u ozbiljnim problemima

Polaganje vijenaca i govori Milanovića, Plenkovića, Jandrokovića i Gotovine u Kninu
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
21.08.2020.
u 23:36

Kakva politička jesen čeka vladajuće i oporbu po povratku u Sabor

Godišnji odmori političara, nikada kraći, primiču se kraju, pa se i pitanje kakva nas politička jesen čeka nameće samo od sebe. Neizvjesna gospodarska situacija, naglo skraćivanje turističke sezone, porast broja nezaposlenih, organizacija nove školske godine, pogoršanje zdravstvene situacije, obnova Zagreba... tek je dio neugodnih tema koje čekaju prvo vladajuće, ali i oporbu iz čega je jasno da su pred ekipom s Markova trga vrlo izazovna vremena.

Nema izvlačenja

A o tome kako će se stranke nakon friško održanih izbora postaviti i što od koje političke opcije koja se uspjela “ugurati” u Sabor očekivati na početku novog saziva razgovarali smo i s političkim analitičarima Ankicom Mamić i Žarkom Puhovskim te se oboje slažu kako će zbog iznimno teške gospodarske i zdravstvene situacije sve oči biti uprte u vladajući HDZ kao i da će premijer Andrej Plenković, koji ovoga puta ima čistu situaciju i u stranci i u Vladi, snositi svu odgovornost.

– Velika je odgovornost sada na njemu. Više nema ni Brkića ni Karamarka i sve što napravi bit će njegov uspjeh kao što će sve što ne napravi biti njegov neuspjeh – kaže Mamić.

Da se Plenković neće moći “izvlačiti” krene li nešto loše, drži i Puhovski koji naglašava kako premijer sada doista ima sve u svojim rukama, a time i svu odgovornost. No koliko god HDZ, dodaje, ima sreću u nesreći da ih se tiču samo objektivni društveni problemi, jer su unutarstranačke raščistili, činjenica je da su oni, kaže, gadni, a svi očekuju da ih riješe oni koji su na vlasti. Oboje analitičara slaže se i da je SDP u velikim problemima i da će se teško konsolidirati samo izborom novog šefa i vodstva.

>> VIDEO Zlatko Komadina o unutarstranačkim izborima u SDP-u

– SDP je u situaciji da je iznutra blokiran zbog svojih izbora i posve je neizvjesno kakva će biti situacija u stranci – kaže Puhovski i dodaje kako se nakon 26. rujna, kada se održavaju izbori u SDP-u, mogu očekivati nova osipanja ili nove sabotaže u stranačkim redovima.

Da će se trzavice u SDP-u nastaviti i odabirom novog lidera i vodstva, drži i Ankica Mamić, a to će, naglašava, otvoriti poziciju Mostu na desnoj strani i platformi Možemo na lijevoj da djeluju opozicijski i rade dobar posao u parlamentu i na svojoj vidljivosti. I iako je jasno da je Možemo u naletu i da bi se on mogao nastaviti i na jesen, Puhovski upozorava kako Možemo, iako preuzima velik dio pozicije SDP-a, ima i problem – kako izdržati uspjeh.

– Do sada su svi za njih radili, a sada je pitanje što mogu raditi za sebe. Malo bi bili zagrebačka stranka, a malo nacionalna. Moraju paziti da ne dobiju sindrom Marasa, odnosno da, o čemu god govorili, spominju Bandića – kaže Puhovski. I dok Možemo tek mora pokazati koje će to teme biti “njihove”, od projekta Škoro nitko od naših analitičara više ne očekuje ništa.

– Škorin je projekt zapravo propao projekt. Htjeli su biti “king makeri” bez kojih HDZ neće moći ništa. Ovo što su dobili njih ne zanima jer to nije realna politika, širenje utjecaja na gospodarstvo, što im je bio primarni cilj – kaže Mamić.

Novi žetončići

I dok Puhovski smatra da bi Plenković, zatreba li mu, upravo u Škorinu bazenu mogao tražiti “žetončiće”, Mamić je uvjerena da Plenković neće ići u tu vrstu eksponiranja. Niti mu je, kaže, ono potrebno.

– Plenković će bez problema dobiti i potporu IDS-a i dijela drugih oporbenih zastupnika. Bude li mu uopće potrebna u nekim stvarima. To što je nešto malo ne znači da je nestabilno – naglašava Mamić. Jesen će biti zanimljiva i za Most koji je preživio praktički političku smrt i koji je u Sabor uveo neke potpuno nove ljude.

– Pokazali su se kao švercerska organizacija, hoće biti malo profinjenija varijanta radikalne desnice. Vidjet ćemo hoće li si dopustiti da podrže neke Vladine projekte ili čak i ljevicu u nekim stvarima. Za sada uživaju u umjetničkom dojmu koji stvaraju, ali od toga se ne živi dugo – kaže Puhovski koji je uvjeren i da će novi saziv obilježiti i neki solo igrači u koje ubraja Daliju Orešković, Karolinu Vidović Krišto i Marijanu Puljak.

– Tu će biti puno velikih riječi, a ništa posebno – kaže Puhovski koji je uvjeren i kako će jesen obilježiti korona, odluka Ustavnog suda o djelovanju Stožera te raspodjela novca iz Bruxellesa. Mamić s druge strane drži da će ključna tema na političkoj sceni biti gospodarstvo, jaz između privatnog i javnog sektora u kojemu opet nema ništa od reforme

Ključne riječi

Komentara 25

Avatar lijevipokvarenibrisač
lijevipokvarenibrisač
00:04 22.08.2020.

Tih se "analitačara" i njihovih dosega sjećam iz trajanja predizborne utrke. Ako nigdje i nikad nisu - tu se se sami skovali u stračnjake kakvih na sreću i nema baš puno.

BR
Branitelj2020
06:27 22.08.2020.

Žalosno je da udbin doušnik koji je svjedočio protiv Dražena Budiše se naziva profesorom i političkim analitičarem i dobiva mjesto u hrvatski medijima gotovo svaki dan.

DU
Deleted user
07:13 22.08.2020.

Tužno je i žalosno pripuštati Puhovskog u hrvatske medije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije