Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Glavaš opsovao suca i izašao, dobio sedam godina, a doprinos obrani Hrvatske mu je - olakotan

VIDEO Glavaš vikao na izlazu iz sudnice: "Sram vas bilo, nabijem vas..."
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/16
27.10.2023.
u 15:37

Svoje stavove, garnirane psovkama ponavljao je i pred sudom,  najavivši da "on neće ni dana provesti u  zatvoru i da će se i dalje oko ovog ratovati

Dražen Kevrić, predsjednik sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda jedno 20-ak minuta je obrazlagao zašto je Branimira Glavaša i suoptuženike mu nepravomoćno osudio zbog ratnog zločina nad srpskim civilima počinjenog prije 32 godine u Osijeku, kada ga je prekinuo Glavaš. - Predsjedniče, moram  li ja to slušati ili mogu izaći? - pitao je. - Možete izaći - odgovorio je sudac Kevrić. Glavaš se nakon dozvole revoltirano digao, da bi zatim pri izlasku iz sudnice povikao: - Sramota! Ovo je sramota! Nabijem na k... Vas i Vašu presudu! - vikao je Glavaš, izlazeći iz sudnice.

Svoje stavove, garnirane psovkama ponavljao je i pred sudom,  najavivši da "on neće ni dana provesti u  zatvoru i da će se i dalje oko ovog ratovati." I to nije bila jedina neobičajnost ponovljenog  postupka nakon što je raniju osuđujuću presudu 2015. ukinuo Ustavni sud. Jer Glavaš će, osim po činjenici da mu se sudi godinama, te da je zapravo većinu kazne koja mu je jučer izrečena - a nepravomoćno je osuđen na sedam godina zatvora - već izdržao, ući  u anale našeg pravosuđa valjda i kao jedina osoba koja je osuđena na više od pet godina zatvora, a da mu nije određen obligatorni istražni zatvor. Razlog je odluka Ustavnog suda, nakon što je Ustavni sud ukinuo raniju osuđujuću presudu, a Glavaš se zatim iz BiH vratio u Hrvatsku, gdje je ponovo bio uhićen i pritvoren. On  je tada zbog te odluke podnio ustavnu tužbu, koji mu je dao za pravo, navevši, parafrazirano, da se istražni zatvor u njegovom slučaju ne može  promatrati strogo formalno, s obzirom na to da je on do ukidne odluke Ustavnog suda već izdržao više od pet godina  ranije mu izrečene kazne. Na prvom suđenju bio je nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, no Vrhovni sud mu je kaznu smanjio za dvije godine.

Drugim riječima, do trenutka kada je Ustavni sud 2015. ukinuo pravomoćnu, nakon čega je ukinuta i nepravomoćna presuda, Glavaš je što u istražnom zatvoru, što na izdržavanju kazne proveo pet godina, dva mjeseca i 27 dana zatvora. Ako ova presuda postane pravomoćna, Glavaš će imati uvjete za uvjetni otpust, no da bi ih ostvario u zatvor će morati ući na barem jedan dan. Njegovi suoptuženici, ako presuda postane pravomoćna - Gordana Getoš Magdić, Dino Kontić i Zdravko Dražić - u zatvoru neće provesti ni dana. Ona je nepravomoćno osuđena na četiri godine zatvora, a njih dvojica svaki na po tri godine zatvora. No u  trenutku kada je Ustavni sud 2015. ukinuo raniju osuđujuću presudu, njih su troje već bili pušteni na uvjetni otpust.

Drugim riječima, ponovljeno suđenje rezultiralo je osuđujućim presudama, a ako  kazne postanu pravomoćne, nitko od osuđenih neće ići na izdržavanje kazne. Filip Glavaš, koji je branitelj, ali i sin Branimira Glavaša, cijeli ponovljeni postupak i  nepravomoćnu presudu, nazvao je "farsom za medije". - Tijekom ovog suđenja saslušano je 20 bitnih svjedoka, no mi o tome nismo ništa čuli. Ovo što smo čuli je prepisano obrazloženje ranije presude suca Željka Horvatovića - kazao je Filip Glavaš. S druge strane, Robert Petrovečki, zamjenik zagrebačkog ŽDO-a,  bio je zadovoljan osuđujućom presudom, a hoće li se žaliti zbog istražnog zatvora, vidjet će, kazao je,  kada odluku suda dobije napismeno.

VEZANI ČLANCI:

Što se  tiče razloga  za osuđujuću nepravomoćnu presudu, sudac  Kevrić je ukratko pojasnio da je Gordana Getoš Magdić priznala počinjenje djela, na prvim ispitivanjima, iako je  kasnije tražila da se ti iskazi izdvoje kao nezakoniti izdvoje, što sud nije prihvatio. Kazao je i da je sud vjerovao iskazima Krunoslava Fehira i još nekih svjedoka. - Jedan od prijepora tijekom suđenja je bio i je li Čedomir Vučković umro zato što su ga natjerali da popije solnu kiselinu ili zato što je u njega pucao Fehir. Vještački nalaz s ranijeg suđenja bio je da je uzrok smrti trovanje. Tijekom ovog postupka obrana je  angažirala svoje vještake, a od njih četiri trojica su tvrdila da je uzrok smrti iskrvarenje, a ne trovanje, dok je jedan kazao da je  uzrok smrti moglo biti i jedno i  drugo. No bez obzira kako je umro, smrt je bila nasilna i posljedica su događaja o kojima je iskazivao Fehir -  naveo je u obrazloženju sudac Kevrić.

Pojasnio je i što je optuženicima bilo otegotno, a što olakotno. - Otegotno im je bilo težina počinjenog djela, što su žrtve bili civili nevine osobe te što su djela počinjena u roku dva mjeseca. Olakotnim im je bilo što su neosuđivani, te što je od prve presude  prošlo 14 godina, a nitko od njih nije počinio neko drugo kazneno djelo. Što se tiče Glavaša, tu se u obzir mora uzeti i njegov ukupni doprinos u obrani Hrvatske od neprijateljske agresije. Naravno da sudjelovanje u Domovinskom ratu ne može kod optužbi za ratni zločin biti olakotna okolnost, no stvari se trebaju sagledati šire. Glavaš je iz rata izašao s činom generala, inkriminacije iz optužnice su se događale nakon pada Vukovara, u Osijeku je tada vladala nervoza i psihoza, pa se ove inkriminacije mogu smatrati i situacijskim deliktom - kazao je sudac Kevrić.

Sudac Kevrić naveo je i da je samo ponovljeno suđenje trajalo od 16. siječnja 2023. do jučer te da su u tom vremenu bile zakazane 42 rasprave. Pojasnio je da su od zakazanih rasprava održane 32, dvije su odgođene zbog bolesti sudionika postupka,  dok ih je osam unaprijed odgođeno jer su dokazi već bili provedeni. Kazao je i da su saslušana 23 svjedoka, jedan je svjedok uzeo blagodat nesvjedočenje, pročitano je 210 iskaza svjedoka, bilo je 10 vještačkih nalaza, neki su čitani, a tri su vještaka  i iskazivala na sudu. 

VIDEO Glavaš nakon presude psovao pred medijima

 

Komentara 22

MA
Makbe
16:00 27.10.2023.

Vjerovali su Fehiru... da pukneš od smijeha. Da nije bilo Glavaša , ovi koji ga već tolike silne godine sude, uživali bi u svojoj izgubljenoj otadžbini. Zato ga tako nemilosrdno cipelare. Heroj, a ne zločinac. To najbolje znaju Osječani.

Avatar Make my day
Make my day
16:33 27.10.2023.

Sud ga osudi za "razni zločin" a olakotna okolnost mu je "sudjelovanje u ratu"... koja parodija od države

DU
Deleted user
16:43 27.10.2023.

sudiste je odlucilo da nekoliko ubijenih srpskih terorista snajperista vise vriede nego 2800 Hrvata koje su srbi ubili u agresiji na Vulovar..!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije