Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSUĐEN NA SEDAM GODINA

VIDEO Pogledajte kako Glavaš psuje pred sudom: 'Nabijem i njega i sud. Ratovat ćemo mi još'

VIDEO Glavaš vikao na izlazu iz sudnice: "Sram vas bilo, nabijem vas..."
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/5
27.10.2023.
u 11:35

Branimir Glavaš, danas nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora, poručio je pred novinarima kako u zatvoru više neće biti ''niti dana''

Branimir Glavaš danas je s još tri osobe nepravomoćno osuđen na zagrebačkom Županijskom sudu za ratne zločine počinjene nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. i 1992., poznatijima kao Selotejp i Garaža. Glavaš je osuđen na sedam godina zatvora, zbog čega je tijekom izricanja presude u sudnici poludio. 

Iako je na početku mirno slučao obrazloženje predsjednika sudskog vijeća Dražena Kevrića, Glavaš je u jednom trenutku pitao suca mora li on to slušati, govoreći da je presuda sramotna, a nakon toga je i izašao iz sudnice. - Je l' ja to moram slušati? Sramota. Nabijem vas na k***c - poručio je Glavaš sucu na izlasku, a isto je kasnije ponovio i pred novinarima. 

- Nisam ni očekivao pravedan proces. Ispitano je 20 vrlo bitnih svjedoka, iščitano 20 do 30 svjedoka, što u prvom postupku nije provedeno. Proveden je niz dokumentacije, a on sad prepisuje Horvatovićevu presudu - poručio je Glavaš, misleći na presudu iz 2009. godine kada ga je sudac Željko Horvatović osudio na 10 godina zatvora. Na pitanje novinara što mu je iduće za činiti, Glavaš je poručio:

- Ma ništa, nabijem na k***c i njega i ovaj sud. Idemo mi dalje, ratovat ćemo mi još.

POVEZANI ČLANCI:

Poručio je kako u zatvoru više ''neće biti niti dana'', ponavljajući tezu kako se radi o ''politički montiranom procesu'' i kako je to ''predstava za javnost i međunarodnu zajednicu''. Glavaš je najavio kako planira ići i do Strasbourga na Europski sud za ljudska prava potvrdi li se ova presuda, a pitali su ga i planira li otići u BiH, s obzirom na to da ima dvojno državljanstvo.

- Ja ću putovati kao slobodan građanin, i tako se osjećam - poručio je Glavaš pred novianarima. 

Osim Glavaša, još su optuženi Dino Kontić, Zdravko Dragić i Gordana Getoš Magdić, dok su Ivica Krnjak i Tihomir Valentić, koji su bili na prvotnoj optužnici, u međuvremenu preminuli. Prva nepravomoćna osuđujuća presuda Glavašu i ostalima izrečena je 2009. Tada je bio osuđen na 10 godina zatvora, no obrazloženje nije čuo jer je prije objave otišao u  BiH, čije državljanstvo također ima. Vrhovni sud kaznu je umanjio za dvije godine, a Glavaš je tih osam godina izdržavao u BiH. I veći dio te kazne odslužio je prije no što je Ustavni sud 2015. presudu ukinuo zbog povrede njegovih prava. U toj odluci Ustavni sud nije ulazio u meritum optužbi jer to nikada ne čini, no uvažio je Glavaševe navode koji su problematizirali status krunskog svjedoka Krunoslava Fehira.

Ponovljeno suđenje počeo je 2017., a nakon što je sutkinja koja je imala spis prešla na viši sud a da nije okončala suđenje Glavašu i ostalima,  suđenje je moralo početi ispočetka u listopadu 2021. pred novim sudskim vijećem. Glavaš i ostali zanijekali su krivnju, a  tijekom suđenja u više navrata Glavaš je tražio izuzeće predsjednika vijeća, cijelog suda, podnosio je kaznene prijave protiv Fehira...

>> VIDEO Plenković o ideji Mira Bulja: Građani Cetinske krajine i Sinja su inače vrlo pametni ljudi

Komentara 12

ZA
zagi101
12:24 27.10.2023.

dobro im je i rekao

MI
misho32
12:18 27.10.2023.

kakvo je to pravosuđe koje razvlači sudski postupak 32 godine , to se jedino može objasniti da se poraženi velikosrbi osvećuju preko hrvatskog pravosuđa hrvatskim herojima koji su nas obranili od velikosrpske agresije i da je hrvatsko pravosuđe instrument velikosrpske politike odnosno provodi memorandum

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
12:06 27.10.2023.

Glavaš je heroj Domovinskog rata!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije