Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Glavaš i ostali ponovili da se ne osjećaju krivima

04.11.2008.
u 10:19

ZAGREB - U ponovljenom suđenju za zločine nad srpskim civilima u ratnom Osijeku Branimir Glavaš i ostali optuženici ponovili su da se ne osjećaju krivima, a većina je kao i u dosadašnjem dijelu postupka istaknula da obranu žele iznijeti na početku suđenja.

Prvi hrvatski političar optužen za ratni zločin kazao je da ne razumije tekst optužnice i što mu se stavlja na teret, ali da se i po tom nerazumljivom tekstu uopće ne osjeća krivim.

U izmijenjenoj i objedinjenoj optužnici izbačena je ranija kvalifikacija da je Glavaš osobno sudjelovao u mučenjima i zlostavljanjima srpskih civila. Također, osim kao nalogodavac zločina, sada se spominje kao odgovorna osoba koja ih nije spriječila.

U optužnici se više ne spominje ni Snežana Berić, Politikina novinarka, koja je Glavaša teretila za mučenje i zlostavljanje, kao ni da je Glavaš osobno odgovoran za dovođenje Nikole Vasića u podrumske prostorije tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu.

No, i u izmijenjenoj optužnici Glavaša se tereti za ratni zločin, a obrana smatra da bi se djela iz optužnice, umjesto toga, trebala kvalificirati kao "kaznena djela počinjena za vrijeme rata".

Optuženici i njihovi odvjetnici iznijeli su i niz novih dokaznih prijedloga, a mnogi od njih i ranije su odbačeni kao nepotrebni.

Glavaš se tako ponovno usprotivio čitanju iskaza Gordane Getoš Magdić danog u policiji i iskazu krunskog svjedoka Krunoslava Fehira jer ih smatra nezakonitima. Predložio je ispitivanje dodatnih svjedoka, među ostalima, novinara Aleksandra Stankovića, koji je snimio i emitirao Fehirov iskaz, te ispitivanje Josipa Reihla Kira, nekadašnjeg zamjenika načelnika osječke policije.

Odluku o novim dokaznim prijedlozima sudsko vijeće zagrebačkoga Županijskog suda pod predsjedanjem Željka Horvatovića trebalo bi donijeti do sutra, nakon čega bi dio optuženika trebao početi iznositi svoje obrane.

Uz Glavaša mogućnost da iznesu obranu na početku postupka najavili su Ivica Krnjak, Dino Kontić, Tihomir Valentić i Zdravko Dragić, odnosno svi osim trećeoptužene Gordane Getoš Magdić.

Suđenje Glavašu i ostalima optuženima za egzekucije srpskih civila na obali Drave te mučenja i ubojstva u garaži osječkog Sekretarijata za narodnu obranu počelo je prije gotovo godinu dana, a danas je zbog procesnih razloga drugi put krenulo ispočetka.(Hina)>

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije