Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stigli u armeniju

Glasnogovornica armenske vlade: Posljednji autobus s izbjeglicama napustio Gorski Karabah

Refugee drama in Armenia
Foto: André Ballin/DPA
1/4
03.10.2023.
u 01:00

Riječ je o 100.514 izbjeglica koji su bili primorani napustiti svoje domove u enklavi

Posljednji autobus s armenskim izbjeglicama napustio je planinsku enklavu Gorski Karabah u Azerbajdžanu, rekla je glasnogovornica armenske vlade u ponedjeljak u Erevanu. Nazeli Bagdasarjan rekla je da je 100.514 izbjeglica koji su bili primorani napustiti svoje domove u enklavi stiglo u Armeniju. Drugi su stigli u privatnim automobilima, rekla je. Bagdasarjan je kazala da su mnogi stigli sa zdravstvenim problemima, od kojih su neki bili nepokretni.

Oni Armenci koji se još uvijek nalaze u enklavi, trebali bi se javiti Crvenom križu, pojasnila je. Azerbajdžanska vlada danima je inzistirala da nema temelja za bijeg te da će stanovnici biti integrirani prema pravilima zemlje. No na azerbajdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva gleda se kao na autoritarnog vođu, zemlja je bez novinarskih sloboda te je na meti kritika zbog kršenja ljudskih prava, ističe agencija dpa. Govoreći u ponedjeljak u Bakuu, Alijev je naglasio da Azerbajdžan karakterizira više etničkih zajednica i vjera.

VEZANI ČLANCI:

"Živimo kao obitelj", prenijeli su lokalni mediji. "Sada je stiglo vrijeme da se stvori sloboda u Kavkazu." Prethodno je najavio da će se deseci tisuća Azerbajdžanaca preseliti u Gorski Karabah. Armenija je optužila vladu u Bakuu za etničko čišćenje. Prošli mjesec, Azerbajdžan je pokrenuo munjevitu vojnu operaciju u Gorskom Karabahu, prisilivši na kapitulaciju samoprozvanu Republiku Artsakh, koja nije bila međunarodno priznata. Armenski čelnici koji su vodili to područje rekli su da će biti ukinuta od početka sljedeće godine. 

VIDEO U regiji Nagorno-Karabah snimljena velika eksplozija

Komentara 2

Avatar KalebJosua
KalebJosua
16:14 13.10.2023.

Rusi zaštitnici mirno gledali!

ST
Stvarnost
06:26 03.10.2023.

Ma opusteno nisu ih rusi napali vec takoreci Turci a da Jermenija je mislim suverena drzava

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije