Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE MEĐU SREDNJOŠKOLCIMA

Gimnazijalci nezadovoljni: previše gradiva i predmeta

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
13.02.2019.
u 22:30

Istraživanje se bavilo zadovoljstvom srednjoškolaca školom i provedeno je u 59 srednjih škola nad 13 301 učenikom.

Dalmatinski srednjoškolci nezadovoljni su školom, naime – njih 16,4 posto uopće nije zadovoljno, a 24,7 posto njih uglavnom nije zadovoljno opremljenošću škola i uvjetima rada. Uvjerljivo najzadovoljniji učenici su iz sjeverozapadne Hrvatske, u kojoj potpuno nije zadovoljno opremljenošću škola i uvjetima rada u školi samo 0,9 posto učenika.

Rezultati su to istraživanja pod nazivom “Zadovoljstvo školom: perspektive učenika srednjih škola u Republici Hrvatskoj”, koje je u sklopu projekta unapređenja sustava osiguranja i unapređenje kvalitete visokog obrazovanja koji se financira iz Europskog socijalnog fonda proveo Institut za društvena istraživanja. Istraživanje je provedeno u 59 hrvatskih srednjih škola, a u njemu je sudjelovao 13 301 učenik.

Istraživanje je naime i otkrilo da su, što se tiče opremljenosti i uvjeta rada u školi, po područjima podučavanja najmanje zadovoljni učenici iz strukovnog područja strojarstvo.

Najzadovoljniji su učenici iz prirodoslovno-matematičkih gimnazija te oni koji dolaze iz strukovnih područja elektrotehnike i računalstva te zdravstva.

Kada je riječ o zadovoljstvu sadržajem koji uče u školama, najmanje su zadovoljni učenici općih i jezičnih gimnazija.

– Maturanti iz strukovnih škola zadovoljniji su nastavnicima i posebice sadržajem koji se uči u školi, dok su maturanti gimnazija nešto zadovoljniji razredom i ozračjem u školi, a 39,8 posto učenika gimnazija nezadovoljno je sadržajima koji se uče u gimnazijskom obrazovanju. Tek je jedan posto učenika završnog razreda gimnazije potpuno zadovoljan sadržajima koji se uče tijekom školovanja.

Kvalitativni dio istraživanja upućuje na dva glavna razloga ovakvog stava: prevelik broj predmeta i opseg onoga što se treba naučiti, kao i potpuni nedostatak izbora u gimnazijskom obrazovanju – poručili su s Instituta za društvena istraživanja

Najmanje zadovoljni ozračjem u školi učenici su koji pohađaju škole za ugostiteljstvo i turizam te ekonomske.

Je li AI postala bolja u debati od čovjeka?

Komentara 3

DD
dr dragon
23:02 13.02.2019.

Ovo je škola štrebera,sve naučiš napamet i kad maturiraš nitko si i ništa te neznaš ništa jer ti štreberaj ishlapi. Inteligencija potpuno zapostavljena, šta reci na to,ništa jbg

DD
dr dragon
23:02 13.02.2019.

Ovo je škola štrebera,sve naučiš napamet i kad maturiraš nitko si i ništa te neznaš ništa jer ti štreberaj ishlapi. Inteligencija potpuno zapostavljena, šta reci na to,ništa jbg

PA
PainKiller
08:50 14.02.2019.

Škola za kvizove! Previše sadržaja u premalo vremena, punjenje glave masom nepotrebnih informacija, a kad dođeš na fakultet znaš o svemu pomalo, a o ničemu dovoljno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije