Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U online sustavu za edukaciju

“Učitelji i roditelji vjeruju da su učenici lijeni i da ne znaju učiti”

Divjak
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
05.02.2019.
u 15:32

Loomen nastavnicima su dane pojednostavljene upute koje vrijeđaju sav njihov dosadašnji rad.

Najvažnije osobe obrazovnog sustava, nastavnici, profesori i učitelji, moraju steći nove osobine! Nema šale, tradicionalni način rada, autoritativan stil vođenja i superioran stav prema učenicima, što su njihove ključne osobine, moraju napustiti i već sljedeće godine frontalno krenuti u suvremeni sustav podučavanja pa u skladu tim odgovoriti na izazove i promijeniti svoj način rada.

Tradicionalno – suvremeno

Takva uputa objavljena je u tabličnom prikazu i plasirana u sustav za edukaciju u online okruženju (Loomen) u kojem moraju sudjelovati svi profesori kako bi se pripremili za “Školu za život”.

Za postavljanje tabličnog prikaza u sustav za edukaciju najzaslužnija je, doznajemo, pomoćnica ministrice Lidija Kralj.

Autor letka, među ostalim, poručuje profesorima kako su do sada radili tako da su davali općenite i nejasne povratne informacije o napredovanju učenika, a suvremeni učitelj u “Školi za život” – osim što učenika vodi demokratskim stilom uz uzajamno poštovanje – mora davati konkretne i upotrebljive informacije o napredovanju učenika.

Učiteljima i profesorima u uputama je dano do znanja da nisu vodili računa ni o učenikovim predznanjima i mogućnostima, a da od sada moraju fleksibilno prilagođavati sadržaje učenikovim predznanjima i jakim stranama kako bi u konačnici izgradili samostalnog i samopouzdanog učenika koji je spreman na cjeloživotno učenje.

O tome kako postići takav napredak u tom kratkom prikazu nema ni riječi.

Propisano što da vjeruju

Ipak, tu je još zahtjeva na koje bi prosvjetari morali odgovoriti preko noći.

Više nego ikada ranije istaknuto je da se smatraju suodgovornima za učenikov neuspjeh i da je odgovornost podijeljena na njih, na učenika i na roditelje. Činjenica je da se to podrazumijeva, ali i da se takvim isticanjem odgovornosti stavlja dodatni pritisak na profesore bez jasnog razgraničenja što je čija odgovornost.

Na upit jesu li tako pojednostavljenim ocjenama poput “osobine učitelja: autoritaran stil vođenja i superioran odnos prema učenicima...” uvrijedili profesore u sustavu u kojem su oni temelj reforme, u Ministarstvu obrazovanja oštro demantiraju.

– Naravno da je to potpuno netočno i da se ne radi ni o kakvom podcjenjivanju učitelja – kažu u Ministarstvu. Štoviše, dodaju da oni nisu autori uputa, već da je tablica originalno objavljena 2014. u publikaciji Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje i da su je tada radili stručnjaci iz područja pedagogije.

Ipak, više je nego jasno da se ovakvim banalnim prikazom suvremenog pristupa školi omalovažava trud nastavnika i profesora koji su godine rada proveli u školama.U online sustavu za edukaciju.

Tradicionalni pristup: Važni su ulazni podaci – predmetni sadržaj. Poučavanje se shvaća kao jednosmjerni prijenos znanja s ciljem pamćenja što većeg broja informacija. Sadržaj je unaprijed zadan i neupitan. Učitelj ne vodi računa o učenikovim predznanjima i mogućnostima. Glavni izazov: količina informacija koju treba prenijeti u ograničenom vremenu itd.

Suvremeni pristup: Važni su rezultati – ishodi učenja. Poučavanje se shvaća kao proces u kojem učenik stječe novo razumijevanje svijeta i sebe. Sadržaj je važan, ali je važnije uočavanje smisla aktivnim stavom i primjenom. Učitelj fleksibilno prilagođava sadržaje učenikovim predznanjima i jakim stranama itd.

Prosvjed ispred Ministarstva kulture

Komentara 9

NE
Neo001
15:55 05.02.2019.

Jadno je i sramotno kada nam određuju što će i kako učiti naša djeca razni jugo jokići, drugarice divjak ili kada jedna drugarica kuharica sunčica findak već godinama izvještava o našem školstvu na primitivan, imbecilan način.

NI
Ninica
16:15 05.02.2019.

Da li je ikad nekome palo na pamet, da bi bilo dobro i korisno učitelje i nastavnike, pogotovo one nižih razreda i vrtićke odgajatelje psihotestirati. Svaka škola ima barem nekoliko posebnih slučaja koji ostavljaju trajne posljedice i traume na djecu, a ravnatelji su nemoćni. Ili je to pedagoška taktika da ih od malih nogu trepa pripremiti da će im možda budući autoriteti ( jednog dana na poslu) biti psihički upitne osobe. Za rad s djecom osobe pedagoških struka definitivno trebaju imati uvjerenje da su zdrave i to bi trebalo ići pod obavezno -godišnje.

SN
Snowman
16:37 05.02.2019.

Tu se ne moze nista. Dijeca su dobila Computere, Mobitele i sl. To je sad za njh najvaznije i kakv auto ce danas sutra voziti. moje subjektivno misljenje : Generacija "Grbavih potiljaka i k tome gluha "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije