Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika zavjera

Generalu doživotni zatvor zbog urote protiv premijera

Ilker Basbug
Reuters/PIXSELL
05.08.2013.
u 14:13

Basbug je samo dio skupine od preko tri stotine vojnih lica koja je premijer optužio za planiranje protuvladinog udara

Bivši zapovjednik turske vojske, Ilker Basbug ostatak života provest će iza rešetaka. Odlučio je tako sud u Turskoj osudivši Basbuga za sujedlovanje u zavjeri koja je premijera Erdogana (navodno) trebala zbaciti s vlasti.
Akcija nije uspjela, a vojni čelnik sada je osuđen na doživotni zatvor.

Basbug je samo dio skupine od preko tri stotine vojnih lica koja je premijer optužio za planiranje protuvladinog udara, piše Al Jazeera

Neke kazne već su ranije  izrečene i to u visini od 20 godina zatvora. Suđenje optuženoj skupini traje od 2008. godine i u posljednje vrijeme kamen je spoticanja između premijera  Tayyipa Erdogana i sekularne struje. 

Basbug je uhićen u siječnju ove godine.  Teretilo ga se da je u vrijeme dok je bio na čelu turskog Glavnog stožera dopustio nekim internetskim portalima, kojima su potajno administrirali vojni časnici, iznošenje protudržavne propagande, što ga, tvrde suci istrage, povezuje s Ergenekonom, tajnom ilegalnom i dobro naoružanom organizacijom koju čine vojni časnici, odvjetnici i poslovni ljudi, koja još od 2007. radi na pripremi vojnog puča protiv Erdoganove vlade.

>>Erdogan uhićuje generale kako bi spriječio vojni udar na svoju vladu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije