Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv homofobije

Gay aktivisti od Vlade zatražili zaštitu svojih prava

LGBT
Patrik Macek/Pixsell
17.05.2013.
u 10:45

"Ljudska prava ne mogu čekati" naziv je akcije kojom su predstavnici Udruga Kontra i Iskorak ispred Vlade obilježili današnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije.

\"Ljudska prava ne mogu čekati\" naziv je akcije kojom su predstavnici Udruga Kontra i Iskorak koji se bave zaštitom ljudskih prava LGBT osoba ispred Vlade obilježili današnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije. Razvivši ispred ulaza u Vladu svoju zastavu duginih boja podsjetili su da su nova Vlada, odnosno pojedina ministarstva najavila konkretne aktivnosti usmjerene na suzbijanje diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta.

No, problem je, istaknuli su što ni nakon više od godine dana nijedna od tih aktivnosti nije realizirana niti ima značajnijih koraka u realizaciji.

Stoga su od vlade zatražili hitno uklanjanje diskriminatornih odredaba iz zakona koje onemogućavaju LGBT osobama realizaciju temeljnih ljudskih prava.

- Od Vlade tražimo usvajanje Nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta, zatim ukidanje diskriminacije istospolnih parova u pravu na brak i istospolnu zajednicu. Uklanjanje svih homofobičnih sadržaja iz školskih udžbenika i uvođenje ustavnog školskog odgoja kroz školski program. Jer, mada je ministarstvo obrazovanja najavilo uklanjanje takvih sadržaja iz udžbenika do sada još ništa nije napravljeno.

Tražimo usvajanje izmjena Zakona o državnim maticama koji će omogućiti svim transrodnim osobama da promijene podatke na svojim osobnim dokumentima u skladu sa svojim rodnim identitetom, kazala je koordinatorica Kontre Sanja Juras, najavivši u ponedjeljak 27. svibnja održavanje Marša za bračne jednakosti.

Marš će u 16 sati krenuti sa Zrinjevca prema Vladi.

Jedan od gay aktivista koji je danas pridržavao zastavu pred Vladom bio je i profesor s Varaždinskog fakulteta organizacije i informatike Dario Krešić, koji je svojedobno tužio svoj fakultet zbog diskriminacije.

Upitan je li se nakon dobivene sudske presude išta promijenilo na fakultetu prema njemu, kazao je:

- Radim, ali ne mogu reći da normalno radim. Fakultet i dalje sprječava moje napredovanje. Štoviše, položaj mi se pogoršao. Šikaniranje i pritisci se nastavljaju, a primio sam i upozorenje pred otkaz uz navođenje nekih banalnih argumenata, primjerice da nisan izvršio neku obvezu koju sam izvršio - kazao je Krešić

Nakon što je Sanja Juras zahtjeve aktivista predala u Vladi i ona i Krešić izrazili su očekivanja da će njihovi zahtjevi ubrzo biti ispunjeni.

Juras se pritom osvrnula i na najnoviju akciju udruge \"U ime obitelji\" koja prikuplja potpise za održavanje referendum za ustavno određivanje braka kao zajednice žene i muškarca. Za tu je kampanju i akciju ocijenila da potiče na netoleranciju i homofobiju.

>>U četiri dana više od 215.000 potpisa za definiciju braka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije