Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUZEJ

Galeb će obnoviti kraljevički Dalmont ili “Viktor Lenac”

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/2
14.08.2019.
u 16:09

Na natječaj Grada Rijeke stigle su dvije ponude, a koga će odabrati, znat će se tek nakon evaluacije. Titova ploveća rezidencija postat će time muzej

Tvrtka Dalmont i Brodogradilište Viktor Lenac dva su potencijalna izvođača renoviranja broda Galeb, ploveće rezidencije predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita.

Njihove su dvije ponude stigle na natječaj Grada Rijeke, naručitelja koji je procijenio da bi vrijednost nabave trebala iznositi 33,6 milijuna kuna bez PDV-a. No obje su tvrtke odredile da posao mogu odraditi za više od procijenjenog. Dalmont je dao ponudu na 46,9 milijuna kuna, a Viktor Lenac na 60,6 milijuna.

Prvi natječaj poništen

Čiju će ponudu odabrati znat će se nakon evaluacije. Kad iz Grada Rijeke objave odluku, počinje teći rok za eventualne žalbe.

– Nemoguće je reći koja će ponuda biti odabrana. Postupak pregleda i ocjene ponuda tajni su do donošenja odluke naručitelja – kazala je pročelnica riječkog Odjela za javnu nabavu Nada Gunjača.

Foto: Goran Kovacic/pixsell

Ukupna procijenjena vrijednost obnove broda sagrađenog 1936. u Genovi iznosi 35,2 milijuna kuna, od čega 1,6 milijuna otpada na uređenje interijera, što nije obuhvaćeno ovim natječajem. Početkom ove godine poništen je prvi natječaj za obnovu Galeba.

Grad Rijeka poništio ga je jer se javio samo jedan ponuđač, Brodogradilište Viktor Lenac, čija je ponuda od 59,9 milijuna znatno premašila tadašnju procijenjenu vrijednost radova od oko 28 milijuna kuna. Prije raspisivanja ponovljenog natječaja revidirana je procijenjena vrijednost radova te je povećana na 35,2 milijuna kuna.

Njime putovao i Churchill

Brod Galeb obnovom će se ujedno i prenamijeniti – dijelom za muzej, a dijelom će biti ugostiteljsko-smještajne namjene u sklopu projekta “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine”.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Za njegovu realizaciju Grad Rijeka dobio je 28,22 milijuna kuna bespovratno od Europske unije, a odobrena su im i bespovratna sredstva pomoći Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata u iznosu od 686.610 kuna.

Dio novca morat će izdvojiti iz gradskog proračuna, pa su Grad htjeli kreditno zadužiti na 44 milijuna kuna za dovršetak uređenja Palače šećerane i broda Galeb. No za to nije bila većina u vijeću, pa se glasovanje prolongiralo za neku od sljedećih sjednica.

Tito je s Galebom putovao 14 puta, posjetivši 18 zemalja, a njegovom su palubom prošli i mnogi državnici, poput engleskog premijera Winstona Churchilla, etiopskog cara Hailea Selasija te grčkog kralja Pavla.

Ključne riječi

Komentara 13

RI
rimac444
23:10 14.08.2019.

Zločin je dizati spomenike zločincima, a naročito monstrumu koji je dao pobiti više od milijun Hrvata, najvećem krvniku Europe nakon II svj. rata, da udovolji srbima i da si osigura diktatorsku poziciju

MA
marsovac
16:37 14.08.2019.

Rijecke komunisticke bastine,.............ha, ha, ha,...........

DU
Deleted user
20:35 14.08.2019.

joj, to bi bio krasan projekt... utrpati 5000 komunjara i aktivista na brod, pa povesti ljude na krstarenje.... do Marijanske brazde....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije