Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Fuchs: Ja nisam Dragan Primorac i zato se mijenjaju zakoni

Radovan Fuchs
Arhiva VL
03.12.2009.
u 19:06

Dijete roditelja koji nisu u mogućnosti nabaviti pomoćna nastavna sredstva koja je preporučio neki nastavnik ne može zbog toga biti kažnjeno - rekao je Fuchs.

Uvest ćemo reda u udžbeničku poplavu. Obećao je to ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs predstavljajući saborskim zastupnicima prijedlog zakona o udžbenicima za osnovnu i srednju školu. Prema tom zakonu udžbenici bi trajali minimalno četiri godine, a birali bi se u dva kruga. 

- U prvom bi se krugu svi učitelji izjašnjavali i samo oni udžbenici koji dobiju podršku najmanje 10 posto nastavnika ulaze u tzv. drugi krug iz kojeg će se onda odabrati oni udžbenici koji su po kvaliteti najbolji, a potom će se od tih najboljih izabrati dva udžbenika koja su i po cijeni najprihvatljivija. Nakon toga škole se izjašnjavaju za jedan udžbenik po predmetu i takav odabir vrijedi iduće četiri godine- objasnio je ministar Fuchs proceduru izbora udžbenika. Uvjeren je i kako će ovaj zakon olakšati i školske torbe i to barem 40 posto jer će se njime definirati i koja su pomoćna nastavna sredstva neopodna za izvođenje određenog predmeta. 

- Dijete roditelja koji nisu u mogućnosti nabaviti pomoćna nastavna sredstva koja je preporučio neki nastavnik ne može zbog toga biti kažnjeno - rekao je Fuchs. Iako je ministar uvjeren kako je ovaj zakon dobar i kako će trajno riješiti situaciju što se tiče udžbeničke politike oporbene stranke nisu istog mišljenja. 

- Ovim prijedlogom učitelji neće imati mogućnost izbora udžbenika s kojim će raditi. Isto tako smatramo da nije dobro ograničavati izbor na dva paralelna udžbenika - prigovorila je SDP-ova zastupnica Marija Lugarić. Haenesovac Goran Beus Richembergh smatra da država ovim propisom osigurava prostor monopolu jer će u konačnici nastavnici birati između dva udžbenika.

Smatra i da se prvo trebalo donijeti kurikulum, udžbenički standard pa tek potom izraditi prijedlog udžbenika, provesti natječaje.

- E, ako budemo to u stanju napraviti za sljedeću školsku godinu, ja sam avion i to s četiri propelera - proučio je Richembergh koji se pitao i tko će odgovarati za stotine milijuna izgubljenih kuna potrošenih lani i predlani za nabavku školskih udžbenika koji više ne vrijede.

- Ne razumijem zašto okrećete intenciju ovog zakona koji uvodi red upravo u onaj džumbus koji je bio prije? Ja nisam Dragan Primorac. I zbog toga se mijenjaju zakoni koji su u nadležnosti MZOŠ-a upravo s intencijom da se uvede red - odgovorio mu je Fuchs na što ga je Richembergh podsjetio kako je točno da nije Dragan Primorac, ali ga je podsjetio da je bio njegov zamjenik. 

Komentara 25

AR
arka
20:32 03.12.2009.

Kad je bilo sredstava za besplatne udžbenike djeca su ih dobila,još u vrijeme kad sam ja išao u školu primjenjivao se ovaj princip za koji se zalaže Fucs!Po meni je ovo najbolje riješenje!

CA
Capolo
20:40 03.12.2009.

Mislim da je Fuchs na dobrom putu da stvori jako dobar obrazovni sustav, i ono što je najvažnije besplatan za one koji dobro uče.

PR
PrincessJackie
19:22 03.12.2009.

Da, točno nije Dragan Primorac. Dok je Primorac bio ministar dvije godine smo bili pošteđeni troškova za školske knjige, sada ih plaćamo, i otplaćujemo, unatoč promjeni tih zakona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije