Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA U BEČU

Fuchs: Hrvatska je Bolonju u potpunosti implementirala

Radovan fuchs
Marko Lukunić
12.03.2010.
u 14:52

Hrvatski ministar Radovan Fuchs je istakao da je Hrvatska samo posljednjih šest godina u sveučilišnu infrastrukturu uložila 3,5 milijarde kuna.

BEČ – Ministarska konferencija o Bolonjskom procesu, na kojoj su sudjelovali ministri znanosti i obrazovanja 47 zemalja potpisnica Bolonjske deklaracije, među kojima prvi put i iz Kazahstana, započeta 11. ožujka u Budimpešti, završila je jučer u Beču.

Zajedničkom deklaracijom posebno se ističu dosadašnja postignuća u provedbi Bolonjskog procesa te prioriteti za sljedeće razdoblje. Posebno je istaknuto da deset godina nakon pokretanja, Bolonjski proces i dalje traži nastavak modernizacije visokog obrazovanja, podizanje njegove kvalitete, razvoj sustava mobilnosti studenata i nastavnika, kao i jačanje dostupnosti visokog obrazovanja širem sloju građana.

Visokoobrazovni sustav integriran u EU

Hrvatsko izaslanstvo Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Hrvatskoga studentskog zbora, Rektorskog zbora i Nezavisnih sindikata znanosti i visokog obrazovanja na konferenciji predvodio je ministar Radovan Fuchs.

- Hrvatska je Bolonjski proces u potpunosti implementirala te je naš visokoobrazovni sustav u punom smislu te riječi integriran u Europsku uniju - rekao je ministar Fuchs za Večernji list.

Dodao je kako je mnogo toga već napravljeno, ali da mnogo toga treba još učiniti na osiguranju i poboljšanju infrastrukturnih i ostalih uvjeta pojedinih hrvatskih sveučilišta. Hrvatski ministar istaknuo je da je Hrvatska samo posljednjih šest godina u sveučilišnu infrastrukturu uložila 3,5 milijarde kuna.

Cilj konferencije, koja je održana u povodu obilježavanja prvog desetljeća Bolonjskog procesa, bio je procijeniti ostvarena dostignuća u stvaranju zajedničkog Europskog prostora visokog obrazovanja.

Otvorenost prema državama izvan Europe

Uz to, ministri i ostali sudionici konferencije, među njima i austrijska ministrica znanosti i istraživanja Beatrix Karl i njezin mađarski kolega Istvan Hiller te europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mladež Androulla Vassiliou raspravljali su i o potrebi za otvorenošću Bolonjskog procesa prema državama izvan Europe, daljnjem radu na provedbi zajedničkih ciljeva na nacionalnoj i međunarodnoj razini te potrebi za ravnopravnim sudjelovanjem svih sudionika Bolonjskog procesa, kao i o visokom obrazovanju usmjerenom na studente.

Inače, ministarske konferencije o Bolonjskom procesu održavaju se svake dvije godine. Prva je održana 1999. godine u Bologni

U brojnim zemljama studenti su proteklih godina masovno prosvjedovali protiv reformi koje su prije deset godina dogovorili ministri obrazovanja i znanosti jer nisu donijele očekivane rezultate. Osobito žestoki prosvjedi bili su u Njemačkoj, Hrvatskoj i Austriji.

Više tisuća studenata u četvrtak navečer prosvjedovala je na ulicama Beča u povodu održavanja samita o Bolonjskoj deklaraciji na 10-godišnjicu primjene ovog dokumenta.

Komentara 13

CM
crni_marko
18:40 15.03.2010.

tako to biva kad je ministar ŠKOLSTVA (znanosti, obrazovanja i sporta) po struci VETERINAR!!!!!! studenti su biće konji, učitelji i profesori magarci, ili već tamo neke beštije......... toga samo u hrvatskoj ima........ ne biraju se ministri po struci nego po stranačkoj pripradnosti........ UŽAS! sve brže postajemo zemlja NEZNANJA! (korupcije, lopova, lažljivaca, nepotizma...........)

MM
Mladen Miletić
16:10 12.03.2010.

Fuchs: Hrvatska je Bolonju u potpunosti implementirala, kako čitamo jedna lisica to tvrdi, ali pitanje je dali?

OB
-obrisani-
01:44 14.03.2010.

Ovaj Fuchs je totalno izgubljen u prostoru i vremenu. I zato izvrsno poznaje značenje riječi \"bespuća\".............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije