Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONFERENCIJA U BEČU
Povratak na članak

Fuchs: Hrvatska je Bolonju u potpunosti implementirala

Hrvatski ministar Radovan Fuchs je istakao da je Hrvatska samo posljednjih šest godina u sveučilišnu infrastrukturu uložila 3,5 milijarde kuna.

Komentari 13

OB
-obrisani-
01:44 14.03.2010.

Ovaj Fuchs je totalno izgubljen u prostoru i vremenu. I zato izvrsno poznaje značenje riječi \"bespuća\".............

VL
CM
crni_marko
18:40 15.03.2010.

tako to biva kad je ministar ŠKOLSTVA (znanosti, obrazovanja i sporta) po struci VETERINAR!!!!!! studenti su biće konji, učitelji i profesori magarci, ili već tamo neke beštije......... toga samo u hrvatskoj ima........ ne biraju se ministri po struci nego po stranačkoj pripradnosti........ UŽAS! sve brže postajemo zemlja NEZNANJA! (korupcije, lopova, lažljivaca, nepotizma...........)

VL
MM
Mladen Miletić
16:10 12.03.2010.

Fuchs: Hrvatska je Bolonju u potpunosti implementirala, kako čitamo jedna lisica to tvrdi, ali pitanje je dali?

VL
CH
Charmed
08:38 13.03.2010.

Ja ne znam u kojem svemiru taj lik živi, ali ako bolonja funkcionira, onda nek mene prvu zaposli nakon 3 godine faksa nakon kojeg nemam konkretno pojma o ničemu!

VL
Avatar cros
cros
14:19 13.03.2010.

Baš NIŠTA ne vrijedi ni on ni \"bologna\"! Sveučilišta su nam sa programima učenja iz kamenog doba, profesorske plaće su na razini iz doba Bartola Kašića, a studenti su nam NEPISMENI! Oni su stručno onesposobljeni do karja života. Otvoreno je niznovih sveučilišta kao Zadar, Dubrovnik, Pula, koji nemaju doslovce NIŠTA da bi bili sveučilišta, dok su Osijek, Split i Rijeka na takvoj razini kao da su tek jučer otvoreni. Ono jedino što doista vrijedi su privatna visoka učilišta, ali sukupa! Dakle, imamo jeftino državno smeće koje ne pruža nikakvu naobrazbu, već državne institucije naobrazbe samo \"štancuju\" ne stručnjake i privatna učilišta koja su daleko iznad ovih bedaka, ali koštaju. Ostaje pitanje što je bolje!? Čini se daje najbolje smjeniti ovog klipana od ministra.

VL
BI
bigboii
14:53 13.03.2010.

Treba još regulirati optimalan broj studenata po pojedinom kolegiju, jer su i dalje navodno gužve. Ali sve u svemu pohvalno je da je provedena Bolonja i za sve treba vremena pa tako i ovo...

VL
VU
vukimir
15:02 13.03.2010.

njima je bitno da na papiru sve stima. u praksi to ne funkcionira.

VL
PF
Pink_Floyd
16:00 13.03.2010.

Znanje je skupo. Europskim roditeljima je jedna od najvećih investicija financiranje školovanja djece. Jasno, djeci je to jasno i zato završavaju studij. Osim toga sustav radi tako da nema ponavljanja godine. Stoga i kod nas to treba uvesti (europske školarine i visok prosjek okončanja studiranja).

VL
OC
octopus5
18:17 13.03.2010.

Ovaj čovjek (ministar) stvarno nije normalan. To je jedna klasična politička izjava. Ja sam na EFZG-u, koje je katastrofa....u dvorani nas ima preko 300 studenata...znate li vi što to znači ministre, 300 studenata (točnije 350 na financijama)??? gdje je tu individualni rad sa profesorima? hej čovječe, jesi li ti pijan?

VL
DR
druzak
00:07 14.03.2010.

mozda bi se gospodin ministar udostojao malo vratiti na neke fakultete, evo npr. na zagrebacku gradjevinu, a siguran sam da slicnih primjera ima po cijeloj Hrvatskoj, pa da poslusa malo sto mu mi, studenti, imamo reci o terminima kao sto su \"kontinuirano pracenje napretka studenata\" ili \"horizontalna i vertikalna mobilnost studenata\"... ili pak o nedostatku istih... zar vi stvarno mislite da ako ste uveli 3+2+3 studije i ECTS sustav da ste POTPUNO IMPLEMENTIRALI Bolonju?!? s druge strane, studenti nam s fakulteta izlaze sve nestrucniji i nesposobniji. to je PROBLEM Bolonje, koji nikako da se rijesi... dapace, to je TEMELJNA ODREDNICA Bolonje... jedan moj profesor s ponosom (!) je izjavio da je Bolonja napravila od fakulteta \"manufakture koje moraju u sto kracem roku generirati sto je vise moguce bacchelora i magistara znanosti\". hocemo li time dobiti \"drustvo znanja\" kojim se dicimo?!? hocemo li imati drustvo znanja kada budemo imali ciljanih 25% visokoobrazovanih ljudi? i kada svi oni budu radili poslove tehnicara ili cistili ulice? tko ce nas hraniti, gospodine ministre? zemlju ce okopavati magistri znanosti, kao sto se vec i sada neki diplomirani inzenjeri odlucuju za to, jer nema slobodnih radnih mjesta za kadar za koji su se oni skolovali... pricaju nam da godina studija po studentu kosta oko 7000 kn... dakle, za 5 godina to je 35000 kn po jednom studentu (pretpostavimo da nece pasti niti jednu godinu) koje se izdvajaju iz proracuna Republike Hrvatske, da bi nakon toga magistar znanosti okopavao zemlju (ili jos gore, otisao u Svedsku). NJEGOVO OBRAZOVANJE SU PLATILI GRADJANI OVE ZEMLJE. recite, gospodine ministre, sada, kada je Bolonja tako lijepo \"u potpunosti implementirana\", gdje vi planirate zaposliti toliki broj magistara znanosti u Hrvatskoj i kako cete ih sprijeciti da odlaze u inozemstvo? ...bas nekako razmisljam da ovo stvarno i posaljem na mejl gospodinu ministru... strava i uzas...

VL
TH
than
23:43 14.03.2010.

Mozda je Hrvatska bolonjski proces u potpunosti implementirala, ali ne znam gdje i u sto. Znam da je na pravu u Zagrebu implementacija dozivjela samo uvodjenje ECTS bodova i dodatne godine, a sve ostalo je po starome... Mozda da se prijavi na prijemni i vidi tu potpunu implementaciju na kasnijim godinama.

VL
BA
basket
09:54 15.03.2010.

dobar je fuchs, pogotovo u usporedbi sa primorcem, koliko sam ja upucen ministarstvo je napravilo sve sto je moglo da se bolonja provede, zapelo je na razini fakulteta, odnosno neki dekani i profesori ne zele se odreci zastarjelih navika

VL
QW
qwe
11:34 15.03.2010.

Bože, otkud je ovaj stigao! Napravite anketu na sveučilištu, među studentima!!!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.