Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Božji ljudi'

Franjin dekalog za nuncije: 'Ne smijete prevariti bližnjega i ne kritizirajte papu iz njegovih leđa'

Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL
1/5
13.06.2019.
u 13:54

Nuncij mora braniti Crkvu od onih koji je pokušavaju ocrniti, ogovarati ili diskreditirati. Ne smiju se prepustiti da budu privučeni i prevareni mondenim vrijednostima

Papa Franjo je danas u Vatikanu u dvorani Clementini uručio nuncijima dekalog o ponašanju. To je po treći puta (2013. prvi i 2016. drugi puta) da se papinski predstavnici sastaju u Vatikanu. Franjo je uveo te, na svake tri godine, sastanke s nuncijima kako bi se razmotrila pitanja s kojima se susreću, te kako bi dobili natuknice za daljnje djelovanje.

Na sadašnjem sastanku koji će trajati do subote sudjeluju 103 papinska predsjednika u svijetu (98 nuncija i 5 stalnih promatrača), kojima je Franjo uručio svoj govor, kompas za orijentiranje u misiji koju imaju. 

Franjo podsjeća kako su nunciji “Božji ljudi”, predstavnici Crkve i Pape. Ta njihova misija je nespojiva s kritiziranjem pape, s “otvaranjem bloga ili okupljanjima skupina koje se protive Papi ili Crkvi”. Nuncij mora braniti Crkvu od onih koji je pokušavaju ocrniti, ogovarati ili diskreditirati. Ne smiju se prepustiti da budu privučeni i prevareni mondenim vrijednostima. Moraju se susretati s ljudima, a ne biti zatvoreni u nuncijaturama. Moraju biti skromni

Ne smijete prevariti bližnjega, prepustili se ogovaranjima i zlonamjernim riječima, ne tretirajte loše svoje suradnike, ne tragajte za luksuznim i odjelima modnih kreatora, ne gubite nepristranost i ne kritizirajte papu iz njegovih leđa, preporuke su pape Franje nuncijima. Taj dekalog je već nazvan “pomalo naif”, odnosno možda je naivno očekivati da će se tih promišljanja svi doslovno držati. No, to je ono što bi papinski predstavnik u svijetu trebao biti i činiti.

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
14:58 13.06.2019.

Dragi Bog neka prosvijetli pamet Tomašević Silveku kako bi bi mu vijesti iz Vatikana bile barem malo suvislije. Mašala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije