Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATAN PRIZOR

FOTO U Trstu zabilježen fenomen kakav nije viđen 25 godina

Foto: Pixabay
01.02.2024.
u 13:02

Slična pojava, većeg razmjera, dogodila se prije zadnji puta na tom području prije 25 godina, odnosno 25. siječnja 1999. godine.

Djelatnici morskog rezervata Miramar u Trstu zabilježili su prirodni fenomen koji u Trstu nije viđen 25 godina - zaleđeno more. Tijekom noći s utorka na srijedu se ispod razine mora na širem području Tršćanskog zaljeva stvorila tanja kora leda na kojoj su se ujutro odbijale sunčeve zrake. Slična pojava, većeg razmjera, dogodila se prije zadnji puta na tom području prije 25 godina, odnosno 25. siječnja 1999. godine, navodi Primorski dnevnik.

Vremenski uvjeti su tada i slični onima koji su zabilježeni ovih dana. Područje su bile zahvatile niske temperature koje su dosezale svega nekoliko stupnjeva iznad nule te se odvijala čvrsta anticiklona s vrlo toplim visinskim zrakom. Radiosonda iz Rivolte locirala je u ponoć nultu izotermu na visini od čak 2936 metara, navodi meteorolog Darko Bradassi u svojem jučerašnjem tekstu. 

"Zbog toga je atmosfera vrlo stabilna i dolazi do izraženih temperaturnih promjena, pri čemu su temperature neposredno ispod tla nekoliko stupnjeva Celzijusa niže nego na visini od oko jednog metra. U Trstu nad Morjem na gatu Bandiera i noćas su temperature bile iznad nule, meteorološki opservatorij regionalne agencije za okoliš Arpa odredio je najnižu noćnu temperaturu od +3,4 stupnja Celzija, naime jutros u 8 sati", navodi te ističe kako je važnu ulogu u stvaranju zaleđenog mora odigrao i tanji sloj tanji sloj magle.

Napominje kako se magla zadržala nekoliko dana cijelo ili gotovo cijelo vrijeme zadržao nad morem, zaustavljajući na taj način sunčeve zrake, ali i povećavajući koncentraciju slatke vode u gornjem dijelu. Slične su pojave u Trstu nekada bile znatno češće jer se u prošlosti more tijekom jakih zima više puta zaleđivalo.

VIDEO: Mališan zaglavio u automatu s igračkama

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije