Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKVO ĆE BITI VRIJEME

Vakula objavio dugoročnu prognozu: Evo što nas čeka u sljedećim mjesecima


Zagreb: Iznad prosječno topao dan građani i turisti iskoristili za šetnju ili uživanje na terasama kafića
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
01.02.2024.
u 08:25

Najnovije prognoze za temperaturne prilike u veljači u skladu su s dosadašnjima – prilično je velika vjerojatnost nastavka iznadprosječne topline, posebice sljedećih desetak dana

Unatoč prošlotjednim hladnim, studenim, na kopnu gdjekad i ledenim danima, srednja temperatura zraka ovogodišnjega siječnja na meteorološkim postajama DHMZ-a bila je od 1 do 3°C viša od prosječnih vrijednosti, i to od posljednjeg klimatološkog razdoblja, od 1991. do 2020. godine. Objavio je to HRT-ov meteorolog Zoran Vakula koji je analizirao vrijeme u siječnju, ali najavio i što nas očekuje u veljači te kakvo će biti proljeće. 

Rekordna toplina u siječnju je izostala, za razliku od mjestimice u prosincu, a i odstupanja od srednjih vrijednosti bila su većinom manja. Jedna od iznimki je Dubrovnik, gdje je odstupanje u siječnju bilo čak veće nego u prosincu. No, valja znati i da je srednja siječanjska temperatura zraka u Dubrovniku čak 3. na popisu najviših od 1961., otkad na toj postaji postoje mjerenja, odmah iza siječnja 2014. i 2023. godine, piše Vakula. 

I dok je kod oborine bilo i "manjka" i "viška", srednja temperatura zraka od 1. prosinca do 31. siječnja diljem Hrvatske viša je od prosječne, uglavnom za oko 2°C. I pritom u Rijeci rekordno visoka, u Splitu i Dubrovniku 3. na popisu najviših, a u većini unutrašnjosti iznimnost je trenutačno manja. No vrlo vjerojatno će se povećati.

VEZANI ČLANCI:

Najnovije prognoze za temperaturne prilike u veljači u priličnom su skladu s dosadašnjima – daju prilično veliku vjerojatnost nastavka iznadprosječne topline, posebno sljedećih desetak dana. Mogućnost za hladnije razdoblje postoji u drugom dijelu mjeseca, trenutačno je najvjerojatnije u trećem cijelom tjednu veljače. Prognoze za oborinu manje su pouzdane, a i promjenjivije pa ne treba iznenaditi da i u veljači ukupna mjesečna količina oborine bude nejednoliko raspoređena, pojašnjava Vakula. 

Otkrio je i kakvo nas proljeće očekuje.

"Ni u prognozama za sljedeće mjesece nema znatnijih promjena. Ili, kako je nedavno za 'Klimatski izazov' Prvog programa Hrvatskog radija prognozirao Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a: "Dugoročna prognoza pokazuje povećanu vjerojatnost za iznadprosječnu toplinu i u idućim mjesecima pa neće biti iznenađenja ako i ova godina bude još jedna u nizu ekstremno toplih, u skladu s postojećim klimatskim promjenama i globalnim zatopljenjem", piše Vakula. 

VIDEO Kakva nas zima očekuje? Vakula: 'Nastavak iznadprosječno toplih mjeseci, ne znam da li bi se itko usudio tvrditi da će biti snijega'

Komentara 3

Avatar Burviles
Burviles
11:10 01.02.2024.

od kad taj radi na HRT-u nema ga nikad na radnom mjestu a umjesto njega dovažaju one šetaće iz meteorološkog za dobre ugovore !!

GN
gnoj
08:57 01.02.2024.

Vakula ??

AN
AnimaTor
08:27 15.02.2024.

Vakula na državnoj sisi HRT.a , a prognozeri izvana , suradnici. Čemu onda Vakula ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije