Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADOVI POČINJU 2024.

FOTO Predstavljen projekt Centra gaming industrije u Novskoj - prvi takav u Europi

Novska: Predstavljanje europskog projekta Centar gaming industrije
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/17
17.01.2024.
u 15:17

"Dobit ćemo educiranu radnu snagu, a sva neka stručna događanja, sajmovi i drugo se više možda neće ni događati u Zagrebu ili drugdje, nego ovdje u Novskoj koja će imati specifičnu infrastrukturu za to. Tako da će to usitinu olakšati poslovanje i biti još jedan razlog više da se tvrtke za gaming lociraju upravo ovdje", kazuje za Večernji poduzetnik Dominik Cvetkovski.

Fakultet sa sportskom dvoranom, bazenom i vanjskim sportskim terenima, studentski dom s 201 ležajem, poduzetnički akcelerator s VR studiom, inkubator s dvoranom za testiranje videoigara s oko 2500 sjedala te mnogi drugi prateći sadržaji čine budući Centar gaming industrije u Novskoj koji će se prostirati na oko 9 hektara zemljišta i imati više od 34.000 kvadratnih metara korisnog prostora.

Završna je to faza projekta koji su prije pet godina počeli realizirati Grad Novska i Sisačko-moslavačka županija, a budući Centar bit će prvi projekt financiran u Hrvatskoj iz Fonda pravedne tranzicije Europske unije, odakle se očekuje 50 milijuna eura.

Građevinske dozvole za objekte su ishodovane, novac je predviđen, uskoro se očekuje natječaj Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za njegovu dodjelu te bi nakon toga trebao biti raspisan natječaj za izgradnju Centra gaming industrije u Poduzetničkoj zoni Novska. Radovi definitvno, rekli su na predstavljanju projekta, počinju ove godine.

Ostvarenje je to vizije po kojoj Novska i Sisačko-moslavačka županija postaju središte gaming industrije Hrvatske i ovog dijela regije.

VEZANI ČLANCI:

– Od 2016. radimo na ostvarenju te vizije. Kroz protekle korake uvođenja engleskog jezika u vrtiće, edukcija programiranja u osnovnim školama, uvođenja smjera tehničara za razvoj videoigara u srednje škole u Sisku i Novskoj te uređenje dvije zgrade poduzetničkog inkubatora PISMO ovdje u Novskoj. Sada u Novskoj imamo 80 start-up tvrtki, od kojih neki zapošljavaju i desetak ljudi, i sada slijedi konačna završnica. Fakultet na 12.000 kvadrata, studentski dom na 5000 kvadrata, akcelerator s više od 200 radnih jedinica za daljnji razvoj start upova te dvorana za testiranje videoigara i e-sport natjecanja – rekla je Andreja Šeperac, ravnateljica Regionalnog koordinatora SMŽ koje provodi cijeli projekt koji je 2023. dobio nagradu Emerging Europe Awards koja se dodjeljuje regionalnim postignućima u održivosti, inovacijama i poduzetništvu od strane Emerging Europe programa.

Od same uspostave Poduzetničkog inkubatora PISMO u Novskoj djeluje sa svojom tvrtkom Aniq d.o.o. poduzetnik Dominik Cvetkovski. Stigao je u PISMO kao predavač iz Zagreba, u Novskoj otvorio tvrtku za razvoj videoigara i sada ima deset zaposlenih te je u TOP 20 takvih tvrtki u Hrvatskoj.

– U Novskoj vam je specifično što se sve sada kreće oko videoigara. Izađete van iz ureda u kafić i sretnete ljude vezane za tu industriju. Brzo se razmjenjuju kontakti, ideje, lako se nađu kadrovi. Ovaj kampus koji će se graditi to će samo dodatno podići na višu razinu. Dobit ćemo educiranu radnu snagu, a sva neka stručna događanja, sajmovi i drugo se više možda neće ni događati u Zagrebu ili drugdje, nego ovdje u Novskoj koja će imati specifičnu infrastrukturu za to. Tako da će to usitinu olakšati poslovanje i biti još jedan razlog više da se tvrtke za gaming lociraju upravo ovdje – kazuje nam Cvetkovski.

U Novskoj ističu kako se utjecaj gaminga na ovaj grad već jako vidi.

– Gaming je već utjecao na Novsku. Novska je do gaminga bila tek usputna stanica za Slavoniju, a danas je šire prepoznata kao lokacija za gaming. To je najbrže rastuća industrija i znali smo da je velika potreba za ovakvom infrastrukturom i zato smo krenuli i radimo na tome. Edukacije su u Novskoj prošli više od 300 ljudi iz cijele Hrvatske, mnogi su otvorili svoje tvrtke i ostali u Novskoj, neki se doselili, žive i rade ovdje. Trend iseljavanja mladih je zaustavljen i preokrenut te je gaming već promijenio sliku Novske. Fakultet i ostalo će taj utjecaj snažno pojačati – uvjerena je gradonačelnica Novske Marija Kušmiš.

VEZANI ČLANCI:

Projekt je kao dožupan i gradonačelnik Novske uvelike podržavao sadašnji mnistar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

– Kad vidite koliko se u pet godina nakupilo emocija, svaka kuna uložena od Vlade Republike Hrvatske nije uzalud potrošena. Ovo nije priča o gamingu, o videoigrama, ovo je riječ o kreativnoj industriji. Napuštena derutna zgrada Pisma 1, danas je Poduzetnički inkubator SMŽ. Okupljaju se mladi informatičari, dizajneri, tehničari iz cijele Hrvatske. Započeli su nešto, što će se nadam se eksplodirati u pozitivnom smjeru. Ovdje se educiraju i oni koji će raditi u dizajniranju te čitavom nizu drugih poslova – rekao je ministar Piletić.

– Čestitao bih Novskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji na hrabrosti jer ste jedan šut na koš iz velike daljine pretvorili u pogodak. Ovo je bila vizija i sada je centar gaming industrije Hrvatske, a možda uskoro i Europe. To je odlično za Hrvatsku jer nam trebaju ovakvi projekti u vremenu kad je digitalizacija sve veća. Ovo je savršen projekt za Fond pravedne tranzicije koji je namijenjen područjima s dubokim socijalno ekonomskim i okolišnim problemima kakva je bila ova županija. Tako da smo projekt uglavili u taj Fond kako bi stvorio novu razvojnu snagu ove županije koja je izgubila puno velikih industrijskih postrojenja. U Ministarstvu ćemo sve učiniti da projekt krene i da snovi postanu stavrnost – dodao je na predstavljanju projekta u Novskoj Šime Erlić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.

VIDEO Prvi izložbeni gaming event Arcade show

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije