Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jako poželjan

VIDEO Testirali smo PlayStation Portal, najtraženiji novi gaming uređaj. U prodaju kreće sutra

11.01.2024.
u 13:26

Kada zaboravite na prepreke poput nemogućnosti offline igre ili spajanja Bluetooth slušalica, otkrit ćete da u rukama imate jedan od najzabavnijih Sonyjevih gadgeta. U domeni bežičnoga online pristupa PlayStationu 5, PS Portal novi je vladar Remote Playa

U redakciju Večernjeg lista stigao je PlayStation Portal, najtraženiji novi Sonyjev gadget koji je u većini zemalja u kojima se pojavio već rasprodan, a u Hrvatskoj se službeno počinje prodavati u petak 12. siječnja. Osmišljen kao proširenje ekosustava PlayStationa 5 (s ranijim konzolama ne radi), PS Portal oblikovan je poput klasičnog DualSense kontrolera između čijih se krajeva smjestio kristalno jasni 8-inčni LCD ekran osjetljiv na dodir. Uređaj se puni najobičnijim USB-C kablom, a baterija mu je u našem testiranju trajala oko sedam sati - ovisno o svjetlini ekrana i drugim postavkama, neki su recenzenti iz njega izvukli čak 10 sati korištenja, dok je najintenzivnije i najkraće igranje iznosilo četiri sata.

Težak oko pola kile (točnije, 529 grama) i ergonomski oblikovan tako da ne zahtijeva nikakav proces navikavanja, PS Portal odličan je suputnik za ljude koji se vole igrati u pokretu. U tome, nažalost, ima i značajnih ograničenja: kao što mu ime sugerira, Portal je uređaj za streaming igara sa PlayStationa 5 putem Remote Play opcije, bez mogućnosti lokalne pohrane sadržaja i offline igranja koje nam je još prije dvadeset godina nudio legendarni PlayStation Portable. Kako biste iskoristili puni potencijal PS Portala, važno je imati stabilnu WiFi mrežu ili vrlo jak mobilni internet, a kod kuće upaljenu osnovnu PlayStation 5 jedinicu s vašim korisničkim računom - u protivnom, Portal će biti tek lijepa i apsolutno beskorisna igračka.

VEZANI ČLANCI:

Ako tim preprekama dodamo da u ovom trenutku PS Portal ne može pokretati sadržaj smješten u oblaku, odnosno igre čiji je streaming dio PS+ pretplate ili neki od videoservisa poput Netflixa ili HBO-a, već samo one igre koje imate instalirane na tvrdom disku svojeg PlayStationa 5, može se činiti da novi uređaj baš i ne nudi mnogo. Zato smo ga dočekali s mješavinom uzbuđenja i niskih očekivanja koja je, srećom, uspio nadmašiti. Čim smo ga uzeli u ruke, shvatili smo da je potpuno odzvonilo nezgrapnim pokušajima igranja putem mobilnog telefona, a na putovanja više ne moramo nositi ni DualSense kontroler i laptop kako bismo uživali u igrama s našeg PlayStationa 5. Dodatni plus je što se igrati možemo i dok ukućani gledaju TV, a pritom ne biti ograničeni na sjedenje pred kompjuterom ili nekim drugim ekranom.

Testirajući novi uređaj, prva igra koju smo pokrenuli bio je Marvel's Spider-Man 2, koji je tu i tamo “trzao” kada smo ga putem Remote Playa igrali na MacBook Airu s M2 čipom, ali Portal ga je žvakao bez ikakvih problema, a veličina ekrana pokazala se sasvim dovoljna za uživanje u detaljnosti borbenih scena i jurcanju kroz četvrti New Yorka. Nekima smeta što nam Sony nije ponudio napredniji OLED display koji polako postaje standard na boljim mobilnim uređajima, ali osobno s time nemam nikakav problem - igranje je bilo jednako ugodno u mraku moje spavaće sobe, kao i na normalnom dnevnom svjetlu. Osjetljivost na pokret pokazala se odličnom u trkačim igrama, a dobro su funkcionirale i borbene multiplayer igre poput Call of Dutyja, oko čega smo najviše strepili. PS Portal normalno vrti 60fps, a na slabijim mrežama frame rate se ruši na 30fps, što nije idealno, ali je i dalje podnošljivo. U pokušajima da smanji latenciju, povremeno će se smanjiti i rezolucija ekrana, ali ta zamućenja u pravilu ne traju predugo i najčešće smo ih uočavali neposredno nakon spajanja na mobilnu mrežu. Što se iskustva igranja tiče, haptički feedback i različite razine otpora okidača identične su onima na osnovnim DualSense kontrolerima, a dio ekrana tijekom igre sasvim solidno preuzima funkciju touchpada. U uređaj je ugrađen i bazični mikrofon, kao i dva sasvim jasna, iako ne preglasna zvučnika.

Usprkos blagoj skepsi, naše prvo iskustvo korištenja PS Portala pokazalo se izrazito jednostavnim, zabavnim i ugodnim, a kada Sony riješi problem “dvostrukoga streamanja”, za što se navodno pripremaju, alternativne opcije pristupa Remote Playu više nam neće biti potrebne. Nećemo ga moći koristiti u avionima ili na drugim mjestima na kojima ćemo se i dalje oslanjati na Steam Deck ili Nintendo Switch, ali u domeni bežičnoga online pristupa PlayStationu 5, PS Portal novi je vladar Remote Playa. Kao pomalo suluda prepreka ostaje tek činjenica je da PS Portal nema Bluetooth, što znači da su opcije korištenja bežičnih slušalica vrlo limitirane - navodno jer ne žele raditi kompromise u kvaliteti zvuka. Mnogi zato naručuju i nove Pulse Explore slušalice koje je Sony lansirao paralelno s novim uređajem za igranje na daljinu, što znači da cijeni PS Portala koja iznosi oko 220 eura treba dodati i još toliko za lako prijenosne bežične slušalice, ili pak pričekati naglavni PlayStation Pulse Elite set koji izlazi krajem veljače, a koštat će oko 150 eura. Postojeće Pulse 3D slušalice nažalost ne podržavaju PlayStation Link standard na koji se Portal oslanja (za korištenje na Playstationu 5 za to nam je trebao adapter), ali se i dalje možemo osloniti na žičanu vezu putem standardnog 3.5 mm utora koji prima i slušalice drugih proizvođača. A taman smo mislili da je žicama odzvonilo!

* Stavovi izneseni u ovom tekstu su neovisna mišljenja ljudi koji su sudjelovali u analizi i nisu službeni stav Večernjeg lista.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije