Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRZ I STABILAN

WiFi ili optika - koliko Mbps je potrebno za gaming?

Shutterstock
07.11.2023.
u 16:39

U svijetu modernog gaminga stabilna internetska veza postala je jedan od ključnih elemenata za ugodno iskustvo igranja.

S porastom online igara, pogotovo multiplayer igara, i sve boljim grafikama u igrama uz puno interakcije u real timeu, imati stabilnu i brzu internetsku vezu čak više nije luksuz nego nužnost. Među raznim vrstama dostupnih internetskih veza, optika je postala zlatni standard za ozbiljne igrače, nudeći neusporedive brzine i stabilnost.

Optička vlakna: Snaga povezivanja za igre bez premca

Širokopojasni optički internet ili optika koristi staklene ili plastične niti za prijenos podataka nevjerojatno velikim brzinama. Ova je tehnologija po svim parametrima bolja od tradicionalnih veza temeljenih na bakru, kao što su DSL ili kabel, koje se oslanjaju na električne signale koji mogu biti osjetljivi na smetnje i degradaciju, pogotovo na velikim udaljenostima. S optičkim vlaknima, signal putuje brzinom svjetlosti, što rezultira gotovo trenutnim prijenosom podataka.

Prednosti optike za današnji gaming su višestruke. Omogućuje konstantno visoke brzine i smanjuje lag na minimum. To znači da radnje u igrama gotovo trenutačno reagiraju na vaš unos, dajući vam prednost nad drugim igračima u igrama koje se odvijaju brzo i ovise o reakciji kao što su FPS-ovi. Osim toga, putem optike može se upravljati i slati podatkovni promet na više uređaja istovremeno, bez žrtvovanja performansi, što ga čini idealnim za kućanstva s više gamera i uređaja koji se spajaju na internet, poput pametnih televizora, mobitela, tableta, računala i ostalih pametnih uređaja.

Foto: Shutterstock

Internetske brzine za igranje: Koliko je dovoljno?

Kada je riječ o gamingu, minimalna potrebna brzina interneta, kao i preporučena, ovise o vrsti igre koja se igra i platformi koja se koristi. Iako nema strogih pravila, pogotovo s grafički naprednim igrama i velikim brojem online igrača, ovo su okvirne preporučene brzine za različite scenarije igranja u 2023.:

Povremeno igranje na mobitelu i konzolama: Za popularne igre na mobilnim uređajima ili konzolama, kao što je PlayStation 4, općenito je dovoljna minimalna brzina preuzimanja od 5-15 Mbps. Međutim, za glađe iskustvo, posebno u online igrama za više igrača ili na najnovijim PS5 naslovima, ciljajte na brzine od 50-ak Mbps.

PC igre: PC igre često zahtijevaju veću propusnost, posebno za grafički intenzivne naslove i natjecateljsko online igranje. Preporučuje se minimalna brzina preuzimanja od 25 Mbps, ali ako se radi o 4K rezolucijama, brzine veće od 100 Mbps, pružaju ugodnije iskustvo igranja. PC igrači također imaju koristi od većih brzina preuzimanja, posebno za naslove koji zahtijevaju česta ažuriranja i patcheve.

Multiplayer: Za besprijekorno mrežno iskustvo za više igrača, ključna je stabilna veza s malim kašnjenjem. Ciljajte na brzine preuzimanja od najmanje 25 Mbps, s naglaskom na nisku latenciju, ali u pravilu – što veća brzina, to bolje.

Naravno, ovdje se radi o brzinama koje su preporučene za današnje naslove, no s napretkom u grafici i općenito u industriji igara, dobro je osigurati se unaprijed većim brzinama interneta kako biste bili spremni za ono što dolazi.

Mali šalabahter pojmova

Mbps/Gbps: Mbps označava megabite u sekundi, što mjeri brzinu prijenosa podataka u milijunima bitova u sekundi. Gbps ili gigabit u sekundi jedinica je brzina prijenosa podataka koja je ekvivalentna jednoj milijardi bitova u sekundi.

Download (preuzimanje): Proces primanja podataka s interneta na vaš uređaj.

Upload (prijenos): Proces slanja podataka s vašeg uređaja na internet.

Latencija: Latencija se odnosi na vrijeme potrebno da podaci putuju od vašeg uređaja do poslužitelja i natrag. Mjeri se u milisekundama (ms) i pokazuje koliko je vremena potrebno paketu podataka da putuje od svog izvora (npr., vaše konzole) do odredišta (cloud igre) i natrag (vaša konzola). Drugim riječima, ako se radi o latenciji od npr. 27 milisekundi, potrebno je 27 milisekundi da vaš lik u igri napravi radnju (puca ili skače ili se saginje) nakon što pritisnete tipku miša ili joysticka. 

Stabilnost: stabilna internetska veza održava dosljedne brzine i minimalan gubitak podatkovnog prometa, smanjujući šanse za kašnjenje ili prekid veze tijekom igranja.

Reboot InfoGamer 2023 powered by A1

Brz, stabilan i pouzdan internet danas nije luksuz, već nužnost. A1 internet paketi omogućuju najbolju WiFi pokrivenost u svakom kutku doma, uz brzine do 2 Gbit/s i WiFi6 ruter. Iskusite maksimalne dostupne brzine interneta koje će transformirati vaše iskustvo surfanja i gaminga. A za više informacija o optici, brzinama interneta za gaming i mesh mrežu, od 9. do 12. studenoga u tri paviljona Zagrebačkog velesajma vraća se jedan od najvećih gaming sajmova ovog dijela Europe – Reboot InfoGamer 2023 powered by A1. Na 10.000 m2 očekuje vas ultimativni gaming sadržaj jer Zagrebački Velesajam postaje dom napetih finala 12. sezone A1 Adria League u igrama CS2, EA Sports FC 24 i EA Sports FC Mobile 24 te A1 Student eChallenge studentskog natjecanja. Ukupni nagradni fond iznosi čak 17.130 eura. Finale će posjetitelji moći pratiti uživo u paviljonu 8a, a tamo će ih čekati i #BoljiOnline kutak, s ciljem edukacije o sigurnosti u online svijetu.

Zaključno, dobra stabilna internetska veza mijenja pravila igre za moderno igranje. Razumijevanje specifičnih potreba vaše platforme za igranje i osiguravanje odgovarajuće brzine interneta može značajno poboljšati vaše iskustvo igranja. Uz pravu vezu, bit ćete dobro opremljeni za osvajanje virtualnih svjetova i natjecanje na najvišoj razini.


Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije