Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 203
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri godine poslije

FOTO Ovako je Zagreb izgledao odmah nakon potresa, a ovako danas izgledaju iste lokacije

Lokacije Zagreba nakon potresa i danas
Foto: PIXSELL
1/12
22.03.2023.
u 06:59

Za nekonstrukcijsku obnovu u Zagrebu zaprimljeno je 4521 zahtjeva, a riješeno je 2134 zahtjeva za nekonstrukciju obnovu. Za konstrukcijsku obnovu zaprimljeno je 1951 zahtjeva, a 23 zgrade i kuće su završene. Vrijednost svih radova u Zagrebu je 2,3 milijarde eura, rekao je ministar graditeljstva Branko Bačić. U galeriji pogledajte kako je Zagreb izgledao na današnji dan prije tri godine, te kako izgleda danas.

Prošlo je tri godine od potresa koji je u nedjeljno jutro šokirao Zagreb te na žalost za sobom ostavio jednu žrtvu, 15-godišnju Anamariju Carević, te izazvao veliku materijalnu štetu u gradu. Obnova oštećenih zgrada i dalje je u povojima, a tijekom organizirane obnove do sada nije izgrađena ni jedna zamjenska obiteljska kuća. Na kraju je i Vlada morala prihvatiti kako organizirana obnova po tom modelu možda i nije najbolji način pa je donijela novi zakon u kojem je naglasak stavljen na samoobnovu. Novim su Programom mjera propisana i nova pravila, a doneseni su i novi uvjeti za novčanu naknadu. 

I čini se da je obnova na koju toliko dugo čekamo konačno krenula. 'Naš plan koji smo najavili kada sam preuzeo Ministarstvo bio je da ćemo do kraja lipnja potrošiti novac iz Fonda solidarnosti, da ćemo do kraja listopada, početka zime zbrinuti svih naših 6.258 sugrađana koji su u kontejnerima i da ćemo pored toga pokrenuti cjelokupnu obnovu', rekao je ministar graditeljstva Branko Bačić na konferenciji za novinare uoči trogodišnjice od potresa.

Video: Trenutak kada je stala Hrvatska

 

 

Komentara 8

PA
papiribica
07:25 22.03.2023.

Zagreb izgleda strašno zapušteno bez obzira na potres. Ni grad niti država nemaju nikakvu politiku prema prostoru i nekretninama. Svatko radi što hoće.

GE
geler203
07:13 22.03.2023.

Nije se puno promijenilo. Malo počišćeno i to je to.

Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
08:06 22.03.2023.

Neka se samo jamilo iz EU fondova. Nema veze što se ništa nije obnovilo. EU fondovi su glavni. Od ključne važnosti je da završe u pravim rukama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije