Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
biraju novu vlast

FOTO Obuzeo ih san: Delegati na kongresu 'ubili oko'

'A combination photograph shows delegates of the Chinese People's Political Consultative Conference (CPPCC) yawning and sleeping in the gallery as China's Premier Wen Jiabao (not pictured) delivers
Reuters/PIXSELL
05.03.2013.
u 19:55

Koliko god Wen Jibaovo izlaganje bilo zanimljivo i dinamično, dio od 3000 delegata okupljenih u zgradi parlamenta u Pekingu ipak nije izdržao pa ih je, neke dulje, a neke kraće, obuzeo san

Pred više od 3000 delegata u Pekingu je počelo zasjedanje nacionalnog parlamenta na kojemu će biti dovršen proces smjene vodstva države. Umjesto Hu Jintaa predsjednik države postat će Xi Jinping čime će biti dovršen proces koji traje već mjesecima.

– Riječ je o finalizaciji promjene vlasti koja je počela još u studenom prošle godine. Vodstvo Kine sada preuzima peta generacija političara vođena Xi Jinpingom koji će sada postaviti i novog predsjednika vlade te novog predsjednika parlamenta – kaže Krešimir Jurak s katedre za sinologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Grandiozni planovi

U govoru koji je dosadašnji premijer Wen Jiabao održao kao svojevrsnu rekapitulaciju posla učinjenog u posljednjih pet godina nabrojen je cijeli niz poslova koji su završeni u posljednjem mandatu. Pokazalo se da je Kina u proteklom petogodišnjem razdoblju sagradila 30 milijuna stambenih objekata, da je postavljeno 19.700 kilometara novih pruga te sagrađeno 609 tisuća kilometara novih prometnica. Koliko god impresivno bilo nabrajanje učinjenog, još je znakovitiji dio govora u kojemu je nabrojeno kakvi su planovi novog predsjednika i nove vlade koju će sada voditi Li Kequiang. Doznalo se tako da je u planu samo u sljedećih godinu dana otvaranje čak 9 milijuna novih urbanih radnih mjesta u što nisu ubrojena radna mjesta u poljoprivrednoj proizvodnji. Ekonomski rast Kine predviđa se po stopi od 7,5 posto, a inflacija neće prijeći 3,5 posto. Znatno se povećava i proračun za obranu – za čak 10,7 posto na ukupan iznos veći od 115 milijardi dolara. Svi ovi planovi već su usuglašeni s budućim predsjednikom i premijerom.

Nerazmjer u razvoju

– Jasno je da u Kini možemo očekivati kontinuitet politike generacije koja sada silazi s vlasti, nekih većih promjena u generalnom smislu neće biti. Ipak treba imati na umu da je situacija u Kini danas znatno drugačija nego prije deset godina kada je Hu Jintao dolazio na čelo zemlje. Okolnosti su se promijenile i nova će se garnitura političara time zasigurno pozabaviti – kaže Jurak. Nove okolnosti prije svega se odnose na veliki nerazmjer u razvoju sela i grada. I jedna i druga sredina znatno su napredovale, ali gradovi i urbane sredine razvijali su se neusporedivo brže i jače. Tako danas Kina ima situaciju kako su joj urbane sredine razvijene kao dijelovi prvog svijeta, dok je selo ostalo na razini razvijenosti trećeg svijeta.

– Upravo zbog toga Kina sama sebe i naziva zemljom u razvoju, a jedan od osnovnih zadataka Xi Jinpinga i njegove garniture bit će smanjenje ovog nerazmjera – kaže Jurak.

>> Kina nadmašila SAD – najveća je trgovinska sila

Ključne riječi

Komentara 1

SE
sestrićna
21:06 05.03.2013.

a naše partijaše nisu zvali da im se pridruže--

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije