Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOGUĆA KONTAMINACIJA SALMONELOM

Ferrero povlači neke Kinder proizvode i u SAD-u

FDA.gov
08.04.2022.
u 10:53

Salmonela može izazvati ozbiljne i teške infekcije, osobito kod djece, starijih i osoba narušenog imuniteta.

Talijanski proizvođač čokolade Ferrero povukao je dio asortimana Kinder čokolada iz trgovina u SAD-u zbog moguće kontaminacije salmonelom, proširivši time mjeru opoziva iz Europe na drugu stranu Atlantika.

Kinder Happy Moments Chocolate Assortment i Kinder Mix Chocolate Treats košarice povučene su dobrovoljno, priopćio je Ferrero North America, dodavši da mjera ne obuhvaća ostale Kinder i Ferrero proizvode u prodaji u SAD-u.

"Ferrero surađuje s američkom Upravom za hranu i lijekove na slučaju prijavljenih slučajevima salmonele u Europi", navodi se u najnovijem priopćenju tvrtke.

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA izvijestila je u srijedu da istražuje moguću vezu između 134 slučaja salmonele u najmanje devet europskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade.

"Učestale slučajeve (salmonele) karakterizira neobično visoki udio hospitalizirane djece. Neka među njima imaju i teške kliničke simptome, poput krvavog proljeva", izvijestili su.

Većina potvrđenih slučajeva zabilježena je u Britaniji, ukupno 63, a vjerojatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

U nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Francusku, Njemačku, Irsku, Luksemburg i Britaniju, pokrenut je postupak opoziva proizvoda, objavila je agencija EU-a.

U priopćenju EFSA-e nije spomenut ni Ferrero ni druge tvrtke, ali agencija je naknadno rekla da su slučajevi povezani s Kinder jajima, ne pojasnivši je li problem samo u tim proizvodima.

Ferrero je u srijedu s polica trgovina u Španjolskoj povukao nekoliko serija čokoladnih jaja Kinder Surprise i drugih proizvoda. Početkom tjedna povukli su slične proizvode iz prodaje i u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Ferrero se na taj potez odlučio preventive radi, rekavši u srijedu da nijedan Kinder proizvod pušten na tržište nije bio pozitivan na salmonelu.

Neke Kinder čokolade povučene su i u pojedinim dijelovima Azije, uključujući Hong Kong i Singapur, ističe BBC.

Salmonela može izazvati ozbiljne i teške infekcije, osobito kod djece, starijih i osoba narušenog imuniteta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije