Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO Nesagledive posljedice zbog nagomilanih obveza i prevelikih izdvajanja

Federacija BiH u kolapsu, nema novca ni za cjepivo

18.01.2009.
u 23:00

Ekonomski stručnjaci nakon donošenja federalnog proračuna za tekuću godinu nisu povjerovali u njegovo izvršenje i na to su upozoravali. Samo nekoliko dana uoči Nove godine Vlada Federacije BiH je razmatrala konačan nacrt proračuna za 2009. No, tijek sjednice pratile su mnoge burne rasprave vezane uz predloženi proračun što javnosti nije poznato.

Kolaps već vidljiv
Razlog takvih reakcija ministara i samoga premijera leži u činjenici prema kojoj je proračun u odnosu na prošlu godinu umanjen za skoro 278 milijuna KM. Ovakvo stanje u FBiH je posljedica obveza koje su se nagomilale u prethodnim proračunskim godinama, na način da su se obveze prenosile na njihovo plaćanje u prva dva mjeseca svake nove godine. S druge strane, ovakvom stanju doprinio je i prilično ambiciozni proračun iz prošle godine, koji je iznosio 1.833.614.878 KM, što je u konačnici rezultiralo njegovim neizvršenjem u cijelosti.

Premda je Ministarstvo financija, posebice ministar Bevanda cijelu prošlu godinu upozoravao sve proračunske korisnike da prema dinamici dotoka sredstava prilagođavaju svoje obveze, 62 proračunska korisnika nisu imala korektan odnos prema takvim upozorenjima. Stoga ne čudi da je premijer Nedžad Branković na famoznoj 82. sjednici Vlade konstatirao kako je Federacija već u kolapsu. “Kolaps je već sada.

Kada bismo zbrojili sve što nije kolaps, treba nam proračun u visini 2,9 milijardi”, kazao je premijer Branković. Isto tako, činjenica da je Ministarstvo financija pripremilo čak pet verzija proračuna za ovu godinu, zorno otkriva kako će izvršenje usvojenog proračuna s prenesenim obvezama u visini 278 milijuna KM u ovu godinu biti prilično mukotrpno. Na istoj sjednici izneseni su i drugi alarmantni podaci.

Naime, prema transferima Ministarstva zdravstva FBiH, građani će se u ovoj godini liječiti na sličan način kao u Africi. Novac nije predviđen za nabavu cjepiva, što je zakonska obveza. Iako je u prošloj godini za cjepiva planirano 3,5 milijuna KM, potrošeno je 3,250.000 KM. No, ove godine transfer za cjepiva je 0 KM, kao i transfer za liječenje oboljelih od hepatitisa C i B. Transfer za rano otkrivanje karcinoma dojke je 0 KM, kao i za oboljele od multiple skleroze, prevenciju karcinoma debelog crijeva. Šokantno je pak da za neosigurane osobe nije predviđena niti jedna konvertibilna marka za liječenje TBC-a.

Nisu dobili plaće
Iako je Zakon o izvršenju proračuna za ovu godinu predvidio kako će se proračun izvršavati po prioritetima, institucije FBiH već su se našle u problemima. Naime, zbog redoslijeda prioriteta pri izvršenju proračuna, a tek na petom mjestu su plaće i naknade troškova zaposlenih u institucijama FBiH, iako je prošla polovina siječnja, nitko u resornim federalnim ministarstvima i zajedničkim službama još uvijek nije primio plaću za prosinac.

Pojedina ministarstva čak ne koriste ni službene automobile zbog nemogućnosti pravdanja računa za gorivo. Razlog takvog stanja je nedovršena računalna obrada unosa podataka za 62 korisnika proračuna. Što se pak prioriteta izvršenja proračuna tiče, na prvom mjestu su otplate kamata i inozemnog duga FBiH, zatim slijedi transfer za braniteljske invalidnine i druga davanja, invalidnine za neratne invalide i civilne žrtve rata, zatim slijede transfer za poljoprivredu, potom za raseljene i izbjegle osobe, plaće zaposlenika, tekući transferi županijama i nižim razinama vlasti, javnim poduzećima te ostali izdaci. No, čini se da je reforma javne uprave i dalje ostala najveći problem u FBiH.

Naime, umjesto reforme javne uprave, u gotovo svim institucijama svih ovih godina ukazivala se potreba za zapošljavanjem novih djelatnika. To se vidi i iz končanog proračuna za ovu godinu prema kojemu je broj zaposlenika u odnosu na broj zaposlenih prema proračunu za prošlu godinu veći za čak 368 novih.

Naime, proračun za 2008. iznosio je 1.833.614.878 KM i odnosio se za 7.122 zaposlena u 62 institucije. Proračun za ovu godinu iznosi 1.600.917.600 KM i odnosi se za 7.490 zaposlenika. U tu brojku nisu uračunani volonteri koji se, zapošljavaju i rade samo uz plaćeni topli obrok i prijevoz.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije