Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
H5N1

VIDEO Farma u Slavoniji: Počelo eutanaziranje purana zbog ptičje gripe

Slavonski Kobaš: Na Vindonovoj farmi purana počelo eutanaziranje i odvoz Agroproteinkinim kamionima
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL
1/16
17.11.2023.
u 15:28

Ovo je prvi slučaj ptičje gripe u ovoj godini kod domaće peradi u Hrvatskoj.

Nakon što je na Vindonovoj farmi purana u Slavonskom Kobašu utvrđena ptičja gripa, danas je počelo eutanaziranje i odvoz usmrćenih životinja iz dva objekta u kojima se nalazi više od 6000 purana. Iz Ministarstva poljoprivrede kazali su jučer kako je u jednom od osam objekata Vindona potvrđen visokopatogeni virus ptičje gripe H5N1. Radi se na rješenjima i zonama karantene.

Prema neslužbenim informacijama, na farmi je više od 19 tisuća purana u ukupno osam objekata, a u idućim danima svi bi mogli biti eutanazirani. Ovo je prvi slučaj ptičje gripe u ovoj godini kod domaće peradi u Hrvatskoj. Zadnji slučaj prije toga dogodio se kod divljih ptica, u dvije crvenokljune čigre, nađene uginule na području Zagrebačke županije (jezero Siromaja). Također je riječ o H5N1.

Slavonski Kobaš: Na Vindonovoj farmi purana počelo eutanaziranje i odvoz Agroproteinkinim kamionima
1/16

– Na prvu sumnju moguće prisutnosti virusa odmah su obaviještene sve nadležne službe i provedene su sve propisane procedure u svrhu suzbijanje širenja virusa. Kao odgovorni proizvođač u kontinuiranoj smo komunikaciji sa svim nadležnim tijelima i resornim ministarstvom, a nastavno na potvrdu virusa provode se najviše mjere u cilju sprečavanja daljnjeg širenja i kontrole bolesti. Ističemo da se poštuju najviši propisani standardi i provode sve mjere biozaštite, što se odnosi i na preventivno stavljanje farme u potpunu karantenu. Napominjemo i da virus influence ne predstavlja opasnost zaraze za ljude – izjavio je jučer za Večernji list Damjan Tomšić, direktor Vindona.

VEZANI ČLANCI

Ključne riječi

Komentara 19

AL
alkemičar
15:54 17.11.2023.

Ma tako je potamanit sve vrste peradi u cijeloj hrvatskoj i preventivno potamanit sve krave i bikove u zemlji u cilju sprijecavanja izbijanja kravljeg ludila da budemo sigurni da ne dode do kakvog izoliranog slucaja pojave te bolesti i onda smo obavili posao i rjesili se svih briga! Kad pobijemo sve sta imamo onda ce biti mir. J...es domace stocarstvo i peradarstvo uvest cemo sve gotove proizvode iz bangladesa i papua nove gvineje i nema problema. A slavonci nek se bave turizmom, objese znak zimmer frei i naprave golf terene i eto love do krova... naravno ako cemo lagat, malo sarkazma jos nije nikog ubilo.

LI
Linomedo
15:37 17.11.2023.

Sad ste stvarno pretjerali. Da li je moguće da su sve svjetske bolesti u Slavoniji ili se netko želi dokopati jeftine Slavonske zemlje?

Avatar Mlijekoholičar
Mlijekoholičar
16:19 17.11.2023.

Zbiva se masovno stradavanje purana. Masakr.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije