Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
influenca ptica

Na farmi purana u općini Oriovac otkrivena ptičja gripa

Ilustracija, laboratorij za testiranje na H5N1
Emica Elvedji/PIXSELL
15.11.2023.
u 20:17

Influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolesti peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Može se manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste

Ministarstvo poljoprivrede u srijedu je izvijestio da je na farmi purana u općini Oriovac, u Brodsko-posavskoj županiji, utvrđena influenca ptica te je Državni objekt naredio provedbu mjera za sprječavanje daljnjeg širenja i za kontrolu bolesti. 

"Nakon što je 14. studenog 2023. godine Ministarstvo poljoprivrede od ovlaštene veterinarske organizacije zaprimilo prijavu sumnje na influencu ptica zbog zamijećenog povećanog uginuća životinja na objektu s tovnim puranima smještenom na području Brodsko-posavske županije (Općina Oriovac) veterinari su proveli uzorkovanje životinja, a preliminarnim laboratorijskim izvješćem danas je utvrđena influenca ptica (određivanje H i N podtipa virusa kao i nisko i/ili visokopatogenosti je u tijeku)", navodi se u priopćenju.

Državni inspektorat je na tom objektu naredio provedbu mjera sa svrhom sprječavanja daljnjeg širenja i kontrole bolesti u skladu s Provedbenom Uredbom (EU) 2020/687, a koja uključuje stavljanje objekta pod službeni nadzor, zabranu premještanja životinja s i na gospodarstvo i druge mjere.

"Sukladno europskoj legislativi, a zbog epidemioloških pokazatelja koji upućuju da se radi o visokopatogenoj influenci ptica, u narednim danima će se provesti preventivno usmrćivanje prijemljivih životinja (purana)", kažu u Ministarstvu.

VEZANI ČLANCI: 

Influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolesti peradi i drugih ptica koju uzrokuje tip A virusa influence. Može se manifestirati na različite načine, ovisno uglavnom o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a  kod pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad, objašnjavaju iz resora poljoprivrede.

Podsjećaju da je u Hrvatskoj na snazi Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 52/23 i 72/23) kojom se propisuje obvezno držanje peradi u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama te ostale mjere koje za cilj imaju sprječavanje pojave bolesti.

Kao znakove karakteristične za tu bolest izdvajaju iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti; potištenost; nakostriješenost perja; značajan pad nesivosti i valivosti, loša kvaliteta ljuske jajeta; kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun; edem glave i vrata, cijanoza kreste i podbradnjaka; sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu; te živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje).

Iz Ministarstva podsjećaju i da su uzgajivači i druge relevantne fizičke ili pravne osobe dužne odmah i bez odgađanja prijaviti veterinaru ako postoji:  sumnja na bolest (klinički znakovi karakteristični za influecu ptica); pojava neuobičajenih uginuća; smanjenje proizvodnje (pad unosa hrane i/ili vode; smanjena nesivost).

Komentara 5

DA
dabssa
21:17 15.11.2023.

A i pičja gripa hara kod nas ozenjenih.

FS
Frajle.SI
20:41 15.11.2023.

Kome nisu sumnjiva ova događanja oko uništavanja poljoprivrednika taj ne razmišlja svojom glavom.

EJ
ejStef
22:04 15.11.2023.

Ah, vrijeme je za nove naočale. Pročitao sam ptica influencerica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije