Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nađene uginule

Ptičja gripa u Zagrebačkoj županiji: Bolest utvrđena kod dvije crvenokljune čigre

Pula: ?igra u lovu na male ribice
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/3
22.05.2023.
u 17:13

Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je i pripravnost na broju telefona 099 439 2507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica

U dvije crvenokljune čigre, nađene uginule na području Zagrebačke županije (jezero Siromaja) utvrđena ptičja gripa, odnosno visokopatogena influenca ptica podtipa H5N1, priopćili su danas iz Ministarstva poljoprivrede. Podsjećaju sve koji drže perad i ptice u zatočeništvu te lovoovlaštenike na primjenu općih mjera biosigurnosti kao i da je zbog rizika od pojave i širenja influence ptica te u svrhu njenog ranog otkrivanja i sprječavanja daljnjeg širenja, na čitavom području Republike Hrvatske i dalje na snazi Naredba o mjerama za sprječavanje pojave širenja influence ptica na području RH (NN 52/2023).

Neki od simptoma influence ptica su iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu, značajan pad nesivosti i valivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta, živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje), te krvarenja krijeste i podbradnjaka. Ministarstvo poljoprivrede osiguralo je i pripravnost na broju telefona 099 439 2507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.

VEZANI ČLANCI:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije