Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prognoza

Evo kakvo nas vrijeme očekuje na Badnjak i Božić

hladnoća
Foto: Shutterstock
1/2
24.12.2018.
u 07:18

Temperatura zraka u unutrašnjosti će biti i oko 0 °C, mjestimice i niža, a izraženiji osjećaj hladnoće bit će i na Jadranu.

Na Badnjak će gotovo posvuda u Hrvatskoj biti povremene kiše, na Jadranu i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, a poslijepodne i navečer u višem je gorju moguća i poneka pahulja snijega. Do ponoći će oborine gotovo posvuda prestati, a u većini će se krajeva i barem djelomice razvedriti, prognoza je DHMZ-a

Nakon jutarnjeg juga i jugozapadnjaka zapuhat će bura, često jaka, ponegdje i olujna, ne samo na udare. Štoviše, tijekom Badnje noći mogući su i orkanski udari bure, osobito podno Velebita. I u unutrašnjosti će biti umjerenog, gdjegod i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a osim njega, onima koji će ići na polnoćku ili obavljati neke druge aktivnosti na otvorenome kasno navečer i u noći na Božić mogao bi zasmetati i znatniji pad temperature, stoji u prognozi DHMZ-s koju prenosi HRT.

Foto: DHMZ/Screenshot

Temperatura zraka u unutrašnjosti će biti i oko 0 °C, mjestimice i niža, a izraženiji osjećaj hladnoće bit će i na Jadranu.

Na Božić i u nastavku tjedna većinom suho, ali hladnije nego prošlih dana, na kopnu ponovno uz jutarnje 'minuse'. Slabe mjestimične oborine moguće su uglavnom tijekom Božića u istočnim krajevima, te ponovno za vikend.

Ponedjeljak - povremena kiša, navečer hladnije, uz jačanje bure

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u prvome dijelu ponedjeljka oblačno, povremeno uz kišu. Poslijepodne sa zapada barem djelomično razvedravanje i pad temperature, uz okretanje vjetra od jugozapadnog i zapadnog na sjeverozapadni i sjeverni. Najviša dnevna temperatura u središnjoj Hrvatskoj oko 10 °C, ali prema kraju dana osjetno niža, uz razvedravanje i sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U prvome dijelu dana bit će jugozapadnjaka, a prolazno i mjestimične kiše. Kiša će prijepodne padati i u gorju te ponegdje u Hrvatskom primorju, a u Istri je vjerojatnost za nju mnogo manja. Puhat će jugozapadnjak u Gorskome kotaru, na udare jak pa i olujan, a na moru jugo. Poslijepodne kiše još može biti u Lici, a vjetar će od sredine dana okrenuti na sjeveroistočni, na moru na buru koja će jačati na jaku i olujnu s mogućim orkanskim udarima u Badnjoj noći.

U Dalmaciji na kišu treba računati kasno poslijepodne i navečer, no mjestimice je može biti i ranije. I tu će jugo u drugome dijelu dana okrenuti na buru i sjeverac, koji će biti jaki s olujnim udarima - poglavito tijekom večeri i noći. Najviša temperatura oko 15 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Podjednako i na jugu Hrvatske - uz dosta oblaka malo je kiše moguće već prijepodne i sredinom dana, a osobito nakon zalaska sunca.

Jugo će u prvome dijelu dana biti umjereno, mjestimice i jako, a bura će u večernjim satima imati i olujnih udara.

More pritom umjereno valovito i valovito, moguće i jače valovito ponegdje.

Na Božić te u dane nakon njega uunutrašnjosti će biti hladnije, uz jutarnju temperatu uglavnom nižu od 0 °C. A dnevnu većinom oko 5 °C. Ponegdje će biti magle, osobito u četvrtak i petak. Slabe su oborine moguće uglavnom samo na istoku u utorak. Na Jadranu će na Božić još biti relativno vjetrovito, a bura i sjeverac oslabjet će na blagdan Svetog Stjepana. Idući će dani proteći uz obilje sunca, tek u četvrtak i petak uz povećanu vjerojatnost za nisku naoblaku i maglu na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. Kao i na kopnu, bit će hladnije nego prošlih dana, prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Pogledajte i video Zoran Vakula otkrio čeka li nas bijeli Božić

Ključne riječi

Komentara 2

GU
Gumbar136
10:56 24.12.2018.

Vi nemate pojma o vremenu!

DU
Deleted user
13:34 24.12.2018.

Tja, kaj se more. Gospo'n Vakula mr. Zoki, najveći prognostičar u Hrvata (i šire), obećao nam je tzv. bijeli Božić (ako postoji bijeli iBožić, onda valja postoji i crni Božić - kako komu), ali snijegu diljem Lijepe Naše ni traga.a.. Jesenti milu bigulicu, kako nas je samo preveslao taj meteorološki mr. Zoki. Kao male majmune. Nečuveno! Nemamo mi sreće sa Zokijima. Najprije nas je četiri godine vozao Milanović Zoki, a sad nas raspamećuje Vakula Zoki. Strava, užas, šok i nevjerica zavladali su u našim izmučenim srcima. Komu više vjerovati? Stazić Nešku ili Grbin Pećku ili pak Bernardić Dadi zvanom Bero ili Maras Gogi? U Andrjušu P. i ekipu mu nema koristi pouzdavati se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije