Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera indeks 7

Evo kako su se kupovali ispiti na Pravnom fakultetu u Osijeku

Optuženici u aferi Index 7
Foto: Pixsell
07.04.2014.
u 09:00

Od 17 optuženika, petorica su osuđena uvjetno. Igor Bojanić, unatoč optužnici, još je dekan Pravnog fakulteta u Osijeku, gdje predaje o antikorupciji (!) Prvooptuženi bivši direktor Tržnica Osijek bio je neka vrsta posrednika. Priznao je krivnju, osuđen uvjetno, a Srećko Jelinić u inkriminirano vrijeme javio se na natječaj za Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa

– Kolega, ovo ste mogli i malo bolje, ali neka vam bude.... – kazao je u svom kabinetu na Pravnom fakultetu u Osijeku u travnju 2012. Vjekoslav Puljko upisujući u indeks ocjenu dovoljan studentu Igoru Dačiću. No ono što u tom trenutku ni Dačić ni Puljko nisu znali bilo je da je profesorov kabinet ozvučen jer su istražitelji sumnjali da je Puljko jedan od profesora kod kojih se može proći bez obzira na pokazano znanje ako se, naravno, prije toga nešto plati.

Krivić priznao krivnju

 A da te sumnje nisu bile bez osnove, proizlazi iz USKOK-ove optužnice podignute protiv 17 osoba zbog kupnje i prodaje ispita na Pravnom fakultetu u Osijeku. Među optuženima su i neki profesori osječkog Pravnog fakulteta, poput Puljka, dekana Igora Bojanića, Srećka Jelinića i Vlade Belaja.
Što se Puljka tiče, inače profesora međunarodnog privatnog prava, da bi pustio Dačića da prođe na ispitu, prethodno je za to prema optužnici uzeo 4000 kuna. Taj mu je novac u maniri najboljih kriminalističkih filmova dostavio Željko Krivić, i to tako da ga je na sastanku u travnju 2012. pred Croatia osiguranjem ubacio u motor koji je Puljko vozio.

Krivić, inače prvooptuženi u još jednoj korupcijskoj priči na hrvatskim fakultetima, priznao je krivnju te je uvjetno osuđen. Njegovim stopama krenula su još petorica njegovih suoptuženika, među kojima je i Zvonimir Tomičić, u vrijeme inkriminacije znanstveni novak, koji je bio ispitivač iz predmeta kazneno-procesno pravo, kolegija koji inače drži Bojanić. U svom iskazu pred USKOK-om Tomičić je kazao da ga je Bojanić više puta zvao zbog studenta Antona Zime tražeći da studenta, koji je pao na pismenom dijelu ispita, dok je na usmenom jedva nešto malo znao, ispita još jednom te ga na koncu pusti.
– Dekan mi je dao do znanja da je riječ o studentu koji će pasti godinu ako ne prođe taj ispit, a ja sam iz konteksta razgovora zaključio da se od mene očekuje da tog studenta pustim na ispitu – iskazivao je Tomičić.

Bojanić, koji je unatoč optužnici još dekan osječkog Prava te predaje o antikorupciji (!) i član je skupine koja radi na izmjenama Kaznenog zakona, sve je to zanijekao, no iz iskaza Željka Krivića proizlazi da je Bojanić uzeo omotnicu sa 2000 eura kako bi Zima prošao ispit.

– Došao sam kod Bojanića u ured te sam mu predao papirić na kojem je pisalo ime Antona Zime i kuvertu u kojoj je bilo 2000 eura. Rukom sam mu pokazao koliko je novca unutra, a on je tu kuvertu spremio u džep – kazao je Krivić u istrazi.
Krivić je prema optužnici bio posrednik za Zimu i kod Srećka Jelinića, za ispite trgovačko ugovoreno pravo i pravo društava. Kod Jelinića je Krivić već sređivao ispit za svoju nećakinju Martinu Kovačević, a za njezin prolazak na ispitu Krivić je platio građevinske radove koji su izvođeni u poslovnom prostoru koji je bio u Jelinićevu suvlasništvu.

Točnije, te su radove platile Tržnice Osijek kojima je Krivić u to vrijeme bio direktor, a radilo se o sumi od 21.000 kuna. Inače, govoreći o Jeliniću, Krivić je istražiteljima kazao: – On nije osoba kod koje se može direktno intervenirati i predati mu novac jer glumi gospodina i ne želi pokvariti mišljenje o sebi, ali izvršavanjem usluga za koje je prethodno dao do znanja da mu trebaju kod njega se osigurava prolazak na ispitu za studente za koje se intervenira.

Razgovarali u šiframa

Među takvim studentima bio je i Anton Zima, čiji je otac Kriviću predao 2000 eura, no Krivić taj novac nije predao direktno Jeliniću, već je njime platio neke radove za Jelinića, poput ugradnje klime u ured Jelinićeva sina ili pak gradnje ograde oko Jelinićeve vikendice. Krivić i Jelinić o ovom su studentu komunicirali u šiframa pa je Krivić Jeliniću slao poruke u kojima mu je, aludirajući na prezime studenta, napisao “ZIMA dolazi”. Kako je i Jelinićev kabinet bio ozvučen, istražitelji su dobili uvid u to kako izgleda ispitivanje studenta koji je platio za ispit.

Ušao je zadnji, ispit je trajao ravno dvije minute, a Jelinić mu je na kraju poručio: – Vi ste granični slučaj na koji treba primijeniti pravilo in dubio pro reo – nakon čega mu je u indeks upisao dvojku. 

Komentara 39

KR
krizevcifranc
09:11 07.04.2014.

Koje su to gnjide, zato nam i jesu suci i pravnici takvi kakvi su, a poruka je budite nepošteni i dobit čete uvjetnu i nastavite dalje tako.

SJ
Sve je uzalud
09:08 07.04.2014.

.......da samo na pravnom u osijeku..............kakav nam je pravni sustav takvi su pravnici i sudstvo.............

DU
Deleted user
09:12 07.04.2014.

a gdje su drugi gradovi i fakulteti?....kakvi li samo blentavci iz njih izlaze sa diplomama....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije