Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
indeks 7

Dekan s optužnicom i dalje predaje pravo

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
27.03.2014.
u 19:09

Šestorka je osuđena na uvjetne kazne i rad za opće dobro, a među onima koji su priznali krivnju je i prvooptuženi Krivić

Sjednica optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda na kojoj se danas trebalo odlučivati u pravomoćnosti optužnice u aferi Indeks 7 - kupovina i prodaja ispita na Pravnom fakultetu u Osijeku - odgođena je jer je šestero od 22 optuženika odlučilo priznati krivnju te se nagoditi s USKOK-om. Postupak je u odnosu na njih razdvojen te su osuđeni na uvjetne kazne i rad za opće dobro, a među onima koji su se odlučili na nagodbu je i prvooptuženi Željko Krivić, direktor Tržnica Osijek, te Zvonimir Tomičić, doktor znanosti koji je radio kao viši asistent i ispitivač za Kazneno procesno pravo. Na idućem ročištu u svibnju odlučivat će se o pravomoćnosti optužnice u odnosu na preostalih 16 optuženika, a na optuženičkoj klupi osim studenata i posrednika, naći će se i Igor Bojanić, dekan Pravnog fakulteta, koji nepravomoćnoj optužnici usprkos, još predaje na Pravnom fakultetu. Osim njega još su optuženi i profesori Srećko Jelinić, Vlado Belaj i Vjekoslav Puljak.

Krivićevo priznanje krivnje i nagodba s USKOK-om u nezavidnu situaciju stavlja spomenutu profesorsku četvorku, budući da se upravo Krivića teretilo da je s četvoricom profesora, koji su inače i predstojnici katedra na osječkom Pravnom fakultetu, dogovarao da će oni za novčanu naknadu ili neku drugu uslugu pojedinim studentima omogućiti da prođu na ispitu bez obzira na pokazano znanje. Prema optužnici, Krivić je tako od profesora Jelinića tražio da na ispitu pusti studenticu Martinu Kovačević, a kao protuuslugu osigurao je besplatnu adaptaciju poslovnih prostorija koje su u Jelinićevu suvlasništvu. Inače, USKOK je vrijednost tih radova procijenio na 21.000 kuna. Jelinić je, prema optužnici, kao protuuslugu za puštanje studenata na ispitu dobio i klima-uređaj vrijedan 6300 kuna te metalnu ogradu vrijednu oko 6500 kuna.

Što se pak tiče novčanih naknada koje su, prema optužnici, uzimali optuženi profesori, one su po ispitu iznosile oko 1000 eura.

>> Starije profesore kolege otkucali da su uzimali mito

Ključne riječi

Komentara 1

VK
vk52
22:28 27.03.2014.

I taki sa kupljenom diplomom nam vode danas drzavu,rezultati se vide.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije