Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZGUBILI PRAVNU BITKU

Europski sud Orbánu: Nezakonito pritišćete nevladine organizacije

Hungary's PM Orban and Slovakia's PM Matovic hold joint news conference in Budapest
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
20.06.2020.
u 00:30

Civilno društvo u Mađarskoj slavi ‘NGO pobjedu za cijeli EU’ nasuprot ‘ruskog modela’ vlade u Budimpešti.

Mađarska vlada izgubila je još jednu pravnu bitku pred Sudom Europske unije, ovaj put zbog zakona kojim je vlada premijera Viktora Orbána primorala nevladine organizacije da se deklariraju kao tijela koja primaju inozemnu pomoć. Sud EU presudio je da je takav mađarski zakon diskriminatoran, da mu je učinak stvaranje nepovjerenja prema tim organizacijama te da krši slobodu kretanja kapitala, pa je samim time suprotan zakonima Unije.

Vlada: Nisu uspjeli dokazati

Zakon o transparentnosti, kako mu je službeno naziv (premda su ga neslužbeno mnogi zvali lex NGO), Mađari su usvojili 2017., a usvajanje su pratili prosvjedi više desetaka tisuća građana na ulicama. Potom je postupak pred najvišim sudom Europske unije pokrenula Europska komisija. Sporni zakon obvezao je nevladine organizacije koje djeluju u Mađarskoj da se pri mađarskim sudovima registriraju kao “organizacije koje primaju inozemnu pomoć” ako iznos donacija koje su primile iz inozemstva godišnje prelazi 9 milijuna forinti, što je oko 26 tisuća eura.

Pri takvoj registraciji moraju navesti i ime stranih donatora čija pomoć prelazi 500 tisuća forinti (oko 1400 eura), te navesti točan iznos. To se sve onda objavljuje na posebnoj web-stranici, a organizacije o kojima je riječ moraju u svim publikacijama navesti da “primaju inozemnu pomoć”. Sud EU presudio je protiv tog zakona i mađarska Vlada morat će ga ili staviti izvan snage ili ići u izmjene i dopune koje će ga uskladiti s propisima EU i presudom najvišeg suda Unije. U prvoj reakciji iz Vlade ministrica pravosuđa Judit Varga izjavila je da Sud EU nije pronašao “jedan jedini dokaz” koji pokazuje da je mađarski zakon neprimjeren.

– Legitimno je očekivanje dijela javnosti da nevladine organizacije posluju transparentno u pogledu načina svog financiranja – rekla je Orbánova ministrica pravosuđa Judit Varga. Sa Suda EU priopćeno je nakon presude kako “Mađarska nije dokazala zašto cilj na koji se poziva, a to je cilj povećanja transparentnosti financiranja udruga, opravdava mjere koje su konkretno uvedene Zakonom o transparentnosti”. Vodeće nevladine organizacije u Mađarskoj komentirale su ovu presudu kao ne samo svoju nego i pobjedu svih udruga civilnog društva i čitavog NGO sektora u Europi.

– Ova presuda je jasna potvrda temeljne uloge civilnog društva u demokraciji i potvrda da pokušaji obuzdavanja civilnog društva zakonima u ruskom stilu nisu zakoniti u EU. Nadamo se da će ova presuda označiti kraj tog alarmantnog trenda u Mađarskoj – rekla je Márta Pardavi, supredsjedateljica Mađarskog helsinškog odbora. MHO je 2017. odbijao postupati prema spornom mađarskom zakonu i sada im ova presuda služi kao potvrda da su ispravno postupili, ali očekuju i da će ova presuda okončati razne političke pritiske na rad udruga civilnog društva u Mađarskoj. U Rusiji je, inače, 2012. usvojen sličan zakon koji neprofitne udruge s financiranjem izvana tjera da se registriraju u statusu “stranih agenata”.

Soros vječni protivnik

Premijer Orbán već nekoliko godina u svojim javnim istupima opisuje rad udruga civilnog društva kao rad stranih plaćenika protiv mađarskih nacionalnih interesa na način kako ih on definira i provodi. Orbanu su puna usta kritika na račun Georgea Sorosa, mađarsko-američkog milijardera koji više desetljeća financira tranziciju postkomunističkih država i društava prema demokraciji i konceptu “otvorenog društva”, kako se i zove njegova zaklada. 

Ključne riječi

Komentara 9

FA
fantom1
06:45 20.06.2020.

Nevladine i neprofitne,a podijele si plaće po 15000 kuna,a novac iz poreza koji plaćaju svi građani. Dosta je te farse,gotovo sve ih treba ukinuti,a one humanitarne dobro kontrolirati,jer su najprije humani prema sebi i svojima.

DU
Deleted user
08:06 20.06.2020.

nevladine organizacije ...kako to samo ružno zvuči ,kakvi sve likovi se kriju iza ...

DU
Deleted user
07:57 20.06.2020.

Hrvatski pravni centar u Hrvatskoj je nevladina udruga koju financiraju nama nepoznati stranci da zastupa interese stranaca u sporovima protiv Republike Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije