Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE POŠTUJU PRAVNU DRŽAVU

Europski socijalisti suspendirali Rumunje kao što su pučani Mađare

Prosvjedi protiv rumunjske vlade
Foto: Reuters
16.04.2019.
u 18:15

Rumunjska premijerka dodatno je naljutila europske socijaliste najavom da će na svoju ruku veleposlanstvo iz Tel Aviva preseliti u Jeruzalem

U Rumunjskoj je na vlasti socijalistička vlada, a upravo je ta zemlja do 1. lipnja predsjedavajuća Vijećem Europske unije. No, svejedno su europski socijalisti krajem prošlog tjedna zamrznuli odnose s vladajućom rumunjskom strankom te će nakon rumunjskog predsjedavanja odlučiti žele li rumunjskim socijalistima i dalje omogućivati stalno članstvo u lijevom bloku Europskog parlamenta.

Razlog razlaza je jasan, rumunjska Socijaldemokratska stranka zamjerila se Bruxellesu zbog izmjena legislative koja se tiče kažnjavanja korupcije, što je učinjeno u korist smanjivanja odgovornosti državnih dužnosnika u takvim slučajevima. Ti se potezi tumače kao izravan udar na pravnu državu u Rumunjskoj.

Amnestija korumpiranih

Već je prije šef PSD-a i bivši rumunjski premijer Liviu Dragnea bio pod pritiskom. Njegovi su socijalisti ipak bili pozvani na kongres europskih socijalista, no s namjerom da se na njih napravi dodatni pritisak zbog smjenjivanja šefice državne antikorupcijske agencije DNA Laure Codrute Kovesi. Dragnea je tom prilikom napravio pritisak na predsjednika Klausa Iohannisa praktično ga prisilivši da na to pristane.

Međutim, Kovesijeva je također bila i kandidatkinjom za prvu glavnu tužiteljicu Ureda europskog javnog tužitelja, EPPO-a. Očito je kako ti pritisci nisu urodili plodom, već je Dragenei prošlo da proglasi rad Kovesijeve politički motiviranim te se nije previše obazirao na demonstracije koje su zbog toga izbile. Jasno je i zašto Kovesijeva smeta vladajućima – samo je u prvih devet mjeseci 2015. godine “dignula” 14 tadašnjih ili bivših zastupnika, četiri ministra i deset gradonačelnika.

Europski socijalisti nisu sami u reakcijama prema Rumunjskoj, praktično unisono pridružili su im se i pučani iz EPP-a te liberali iz ALDE-a. Frans Timmermans je tada, govorimo o veljači, iznio čvrsto stajalište o korupciji u Rumunjskoj.

– Ne može se tolerirati amnestija za korumpirane političare koji su osuđeni, prema Rumunjima sam bio prilično brutalan po tom pitanju i tako ću i nastaviti – rekao je jedan od najcjenjenijih europskih socijalista.

– Rumunjska ima do kraja svojeg mandata zemlje predsjednice da objasni kako zapravo vidi pravnu državu te počne pratiti preporuke Europske komisije – rekao je lider PES-a Sergej Stanišev iz Bugarske. Za europske socijaliste Rumunjska je postala temom gotovo podjednako važnom kao i Brexit.

Očito je i zašto, socijalističke vlade u Europi postaju raritetne, pa skandali poput onih koji svako toliko izbijaju u tranzicijskoj zemlji članici Europske unije nisu nešto što se može tolerirati dulje vrijeme. Također, uskoro će i izbori za Europski parlament, na kojima gdje se očekuje određeni proboj krajnje desnih snaga u nekoliko europskih zemalja.

I sami pod pritiskom zbog Rumunjske, europski socijalisti neće organizirati nikakve događaj u koje bi bila uključena PSD sve dok ne iznese jasno stajalište o borbi protiv korupcije u svojoj zemlji. Jer, europski su pučani već suspendirali Orbanov Fidesz pa se sada isto očekuje i od europskih socijalista.

Liberali iz ALDE-a također su najavili raspravu o mogućem isključivanju rumunjskog ALDE-a, koji su koalicijski partner PSD-a, što je dodatni pritisak na europski PES. Kako trenutno izgleda situacija u Rumunjskoj i bez korupcije, dosta dobro ilustrira i spor oko premještanja ambasade iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Unatoč generalnom stajalištu Europske unije kako zemlje članice ne bi to još trebale činiti, rumunjska premijerka Viorica Dăncilă najavila je kako će njezina zemlja to napraviti. No javio se predsjednik Klaus Iohannis, koji je izjavio kako je to odluka koja se tiče samo njega. Inače se Dăncilu ne smatra nečim većim od produžene ruke Liviua Dragnea, i kao europski zastupnik bila je praktično nepoznata niz godina, da bi onda osvanula kao rumunjska premijerka 2018. godine.

Predsjednik na sudu

BBC je upravo jučer objavio priču o rastućem antisemitizmu u toj istočnoeuropskoj državi objavivši fotografije razrušenog židovskih groblja u gradu Husiju, pri čemu su oštećena čak 73 nadgrobna spomenika. Tek 39 posto Rumunja prihvatilo bi Židova u obitelj. Dragneu i njegove to ne iritira previše, dapače, primjenjuju i drugdje provjereni recept kako bi maknuli fokus javnost s korupcije.

Objavljeno je kako će se bivšem predsjedniku Ionu Iliescuu suditi za zločine protiv čovječnosti. Posebno je zanimljivo što se optužnica odnosi na doba nakon svrgavanja Nicolaea Ceaușescua 22. prosinca 1989. godine. Tada je vlast preuzeo Iliescu i u tom su periodu život izgubile 862 osobe.

Za to vrijeme i dalje traju nastojanja rumunjske administracije da promijeni rokove zastare za korupcijske prekršaje za kakve je osuđen Dragnea, čime bi on ostao izvan dometa pravosuđa. Jer, šef rumunjskih socijalista žalio se na uvjetnu presudu od tri i pol godine, koliko mu je dosuđeno, te bi se novo ročište trebalo održati ovih dana.

Do kojih razina korupcija rumunjskih političara ide, svjedoči i primjer zastupnika u Europskom parlamentu Luhana Petrua koji je naplatio 50.000 eura nepostojećih troškova.

Udruga plivaričara tunolovaca prosvjedovala na zadarskoj Liburnskoj obali

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije