Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Arbitraža WTO-a

Trump nastavlja trgovinski rat - uvodi nove carine za EU

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
10.04.2019.
u 08:43

– O ovom se slučaju sporimo već 14 godina i došlo je vrijeme za akciju. Administracija priprema odgovor čim Svjetska trgovinska organizacija (WTO) objavi nalaz svoje arbitraže o vrijednosti protumjera SAD-a – poručio je Robert Lighthizer, američki trgovinski predstavnik

Američki predsjednik nastavlja trgovinski rat! Zbog subvencija koje je Europska unija osigurala Airbusu, predlaže carine na niz proizvoda iz 28 europskih zemalja, što je nova eskalacija tenzija između Starog kontinenta i Trumpove Amerike. SAD tvrdi da su godišnje štete koje u trgovini trpe zbog subvencija “teške” više od 11 milijardi dolara, dok iz EU poručuju da je brojka pozamašno preuveličana.

– O ovom se slučaju sporimo već 14 godina i došlo je vrijeme za akciju. Administracija priprema odgovor čim Svjetska trgovinska organizacija (WTO) objavi nalaz svoje arbitraže o vrijednosti protumjera SAD-a – poručio je Robert Lighthizer, američki trgovinski predstavnik te istaknuo je da im je krajnji cilj postizanje sporazuma s EU o okončanju, kako ih je nazvao, nedosljednih subvencija za velike civilne zrakoplove.

– Kada EU prekine te štetne subvencije, dodatni američki nameti koje koji se uvode kao reakcija, mogu biti ukinute – ucjenjuju iz Ureda američkog trgovinskog predstavnika (USTR).

Popis proizvoda za koje se predlažu carine pušten je u javnu raspravu. Na njemu su fileti lososa, svježi i sušeni, sirevi (Cheddar, Roquefort, Stilton, Gruyere i Pecorino), limun, svježi i sušeni, djevičansko maslinovo ulje, desertno vino Marsala, puloveri od kašmira, keramičko posuđe s kositrenim poklopcima, motocikli sa zapreminom motora između 500 i 700 “kubika” i zidni satovi s mehanizmom koji nije električni, dizajnirani da rade više od 47 sati bez navijanja, prenosi BBC.

Dodatne carine mogle bi se uvesti i na ciljane proizvode iz Francuske, Njemačke, Španjolske i Velike Britanije: helikoptere te podvozja i trupovi koji se ugrađuju u nove civilne zrakoplove. Očekuje se da će WTO objaviti svoj nalaz ovog ljeta, a od te institucije sukobljene strane već godinama traže pravorijek, optužujući se međusobno za nezakonitu pomoć Airbusu i Boeingu.

SAD je lani već uveo ​​pristojbe na uvoz čelika i aluminija od ključnih trgovinskih partnera, uključujući i EU. Zauzvrat je EU u lipnju uveo svoje carine na američki viski, motocikle i sok od naranče. Prošli je mjesec Trump zaprijetio i carinama na europske automobile, ne uspiju li postići trgovinski sporazum. Europa, pak, pritišće uvođenjem poreza na prihod digitalnih platformi, poput Googlea i YouTubea, od reklama, a i uvođenje Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu EU velikim je dijelom usmjereno upravo protiv monopola koji Amerikanci drže utom segmentu. No, to je samo bitka s Europom. Drugi je front Kina, priča za sebe. I za SAD i za EU.

VIDEO Trump častio burgerima i pizzom:

Komentara 4

MI
midea
11:14 10.04.2019.

kako , pa to su naši saveznici ? kada bi svi prestali plaćati naftu u dolarima Ameri bi propali .

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
12:26 10.04.2019.

Pa carine uvijek placa kupac, a ne proizvodjac.

ZI
zip123
11:28 10.04.2019.

Samo nek uvode,vise ce nama ostati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije