Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaštita maloljetnika

Europska komisija pokreće službeni postupak protiv TikToka: 'Provesti će temeljitu istragu'

Ilustracija za TikTok
Foto: Jens Kalaene/DPA
1/3
19.02.2024.
u 15:52

Ne smijemo štedjeti sve napore kako bismo zaštitili svoju djecu, istaknuo je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište

Europska komisija pokrenula je službene postupke kako bi procijenila je li TikTok možda prekršio Akt o digitalnim uslugama u područjima povezanima sa zaštitom maloljetnika, transparentnošću oglašavanja, pristupom podacima za istraživače te upravljanjem rizicima povezanima s dizajnom koji stvara ovisnost i štetnim sadržajem, izvijestilo je danas Predstavništvo u Hrvatskoj.

Sigurnost i dobrobit internetskih korisnika u Europi od ključne su važnosti. TikTok treba pomno razmotriti usluge koje nudi i pažljivo razmotriti rizike koje predstavljaju za svoje korisnike – mlade i stare. Komisija će sada provesti temeljitu istragu ne dovodeći u pitanje ishod, navela je izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager, nadležna za Europu spremnu za digitalno doba.

Zaštita maloljetnika glavni je prioritet Akta o digitalnim uslugama. Kao platforma koja obuhvaća milijune djece i tinejdžera, TikTok mora u potpunosti poštovati Akt o digitalnim uslugama i imati posebnu ulogu u zaštiti maloljetnika na internetu. Danas pokrećemo službeni postupak zbog povrede prava kako bismo osigurali poduzimanje razmjernih mjera za zaštitu fizičke i emocionalne dobrobiti mladih Europljana. Ne smijemo štedjeti sve napore kako bismo zaštitili svoju djecu, istaknuo je Thierry Breton, povjerenik za unutarnje tržište.

VEZANI ČLANCI:

Pokretanjem službenog postupka, kako je izvijestilo Predstavništvo u Hrvatskoj, Komisija se ovlašćuje za poduzimanje daljnjih provedbenih koraka, kao što su privremene mjere i odluke o neusklađenosti.

TikTok je 25. travnja 2023. proglašen vrlo velikom internetskom platformom (VLOP) u skladu s Aktom EU-a o digitalnim uslugama nakon što je izjavio da u EU-u ima 135,9 milijuna aktivnih korisnika mjesečno. TikTok je kao VLOP četiri mjeseca od uvrštenja na popis morao početi ispunjavati niz obveza utvrđenih u Aktu o digitalnim uslugama.

GALERIJA Ovo će biti nova zgrada Hrvatskog sabora: Preselit će se zbog obnove

Ilustracija za TikTok
1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije