Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit EU - Arapska liga

Europljani i Arapi samo zajedno mogu pobijediti terorizam

Summit EU - Arapska liga
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
26.02.2019.
u 22:15

“Terorizam se kao kuga proširio svijetom”, kazao je egipatski predsjednik Al-Sisi, domaćin skupa

Terorizam i ilegalne migracije teme su koje su obilježile dvodnevni summit Europske unije i Arapske lige pod sloganom “Ulaganje u stabilnost”. Summit je jučer završen u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheikhu na Sinajskom poluotoku na Crvenom moru, a bio je to prvi susret na vrhu u povijesti na kojem su se okupili čelnici 49 država EU i arapskog svijeta – 28 europskih i 21 arapske zemlje, nedostajala je samo Sirija jer je 2011. suspendirana.

Kako zaustaviti migrante

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pozvao je Europsku uniju da udruži snage s arapskim državama u borbi protiv terorizma koji se kao kuga proširio svijetom.

Summit EU - Arapska liga
1/10

– EU i arapski svijet moraju surađivati kako bi zajednički riješili taj izazov – rekao je Al-Sisi odbacujući neke kritike na račun Egipta koji je samo dan prije summita smaknuo devetero ljudi koji su optuženi za terorizam. Naime, savjetnik turskog predsjednika Reccepa Erdoğana, Ibrahim Kalin, uputio je oštru poruku zemljama članicama EU kazavši da ih može biti sram što su svi pohitali k “diktatoru i ubojici”, aludirajući na Al-Sisija. Međutim, za Al-Sisija jedina borba protiv terorizma je strogo kažnjavanje i on smatra da se teroriste ne može rehabilitirati kao što to pokušavaju zemlje članice EU. I predsjednik Europske komisije, Jean-Claude Juncker, na pitanje ne osjeća li se loše s toliko diktatora i autokrata, dao je jučer zanimljiv odgovor.

– Znam koliko je tu diktatora i autokrata. Ali ako bih razgovarao samo s besprijekornim demokratima, moj bi radni tjedan završio već u utorak – kazao je Juncker.

Unatoč tome što je summit imao točke dnevnog reda, ilegalne migracije, sigurnost i borbu protiv terorizma, saudijski kralj Salman pokušao je susret pretvoriti u skup protiv Irana. Naime, u obraćanju čelnicima EU i Arapske lige, više je govorio o prijetnjama Irana i njegovu pokusu balističkih raketa nego o temama summita. Saudijskog kralja Salmana ne zanimaju migracije jer migranti tamo ne dolaze, kao ni terorizam jer je Saudijska Arabija jedan od najvećih pokrovitelja terorizma i islamskog radikalizma.

Summit EU - Arapska liga
1/5

Na summitu je sudjelovao i hrvatski premijer Andrej Plenković koji smatra da je ključna teza što su u Sharm El-Sheikhu naglasili visoku dozu partnerstva i poštovanja s državama Arapske lige, a s ciljem da to partnerstvo pridonese jačanju gospodarske suradnje i trgovinskih odnosa, ali i sprečavanju ilegalnih migracija, što bi državama EU moglo omogućiti rješavanje ključnih sigurnosnih problema.

“Hrvatska i Europska unija žele osnažiti multilateralne institucije i organizacije i međunarodni poredak utemeljen na međunarodnom pravu, što podrazumijeva i vladavinu prava i ljudska prava na nacionalnoj razini i to je poruka koju EU želi poslati arapskim partnerima. Naravno, postoji prostor za napredak u ovom dijelu svijeta i toga su svjesni svi lideri partnerskih zemalja – kazao je u Sharm el-Sheikhu hrvatski premijer Andrej Plenković ističući vrlo jasnu poziciju Hrvatske i EU.

Predizborni skup

– EU je dolaskom na najvišoj razini želio poslati i poruku partnerstva jer je rješavanje naših pitanja na unutarnjoj sigurnosti izrazito vezano za kvalitetnu i partnersku suradnju i dijalog koji moramo voditi, osobito sa zemljama sjeverne Afrike – kazao je Plenković i dodao da je dosadašnja suradnja sa zemljama sjeverne Afrike donijela bitno smanjenje nezakonitih migracija, one su tranzitne zemlje za migrante iz subsaharske Afrike, a dio njih postale su zemlje destinacije.

– Zato je važno usmjeriti naše vanjskopolitičke aktivnosti i razvojnu pomoć kako bismo gradili institucije država u tom dijelu svijeta kako bi one svojom snagom, gospodarskim razvojem i iskorjenjivanjem siromaštva spriječile radikalizaciju, a onda ne samo nezakonite migracije nego i prevenirale terorističke aktivnosti – rekao je Plenković.

Većina europskih čelnika koristila je summit i za svoje predizborne kampanje za Europski parlament. Tako njemačka kancelarka Angela Merkel prvi put jučer nije bila na skupu čelnika svoje stranke CDU nego se uputila u Egipat s obzirom na to da su nju i CDU upravo teme koje su u Egiptu na dnevnom redu, ilegalne migracije, skupo politički koštale. Naime, Angeli Merkel i CDU-u počela je padati popularnost nakon što su migrantima širom otvorili vrata svoje zemlje.

VIDEO Što se krije u torbi koju nosi Putinov tjelohranitelj:

Ključne riječi

Komentara 3

ZI
zimerman
05:33 27.02.2019.

Ha ha ,ha , samo vi sve prepustite arapima oni će da riješe sve probleme a narocito problem terorizma i islamizacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije