Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS

Europa čeka još jedan Uskrs u lockdownu: Evo pregleda mjera po zemljama

Foto: Pixsell
1/4
02.04.2021.
u 17:25

Kako će Uskrs dočekati Francuzi, Talijani, Nijemci, Belgijci, Grci i Španjolci?

Europa ove godine za Uskrs možda neće biti pod mjerama kakvima je bila točno u ovo vrijeme prošle godine. Međutim, diljem starog kontinenta restriktivne epidemiološke mjere još su uvijek na snazi pošto je stigao treći val koronavirusa, cijepljenje u mnogim državama kasni, a vlade još nisu pronašle efikasniju metodu suzbijanja virusa od zaključavanja odnosno lokcdowna.

U tom smislu, većina europskih zemalja Uskrs će ponovo dočekati pod mjerama koje će se razlikovati od zemlje do zemlje. Prošlogodišnji Uskrs bio je prožet potpunom paralizom Europe, strahom od nepoznatoga i strogim lockdown modelima. Ipak, ove godine Uskrs Europa dočekuje s cjepivom i kakvom takvom nadom da bi pandemija što brže i bezbolnije mogla prestati. 

U Francuskoj je tako u cijeloj zemlji na snazi novo ograničenje koje stupa na snagu od subote u 19 sati i zabranjuje putovanje na više od 10 kilometara od adrese prebivališta. Svim ostalim putnicima unutar te zemlje bit će potrebne posebne i ovjerene isprave s čvrstim razlozima o kojima će odlučivati krizni stožeri. 

Također, predsjednik Emmanuel Macron proširio je mjere iz Pariza na ostatak Francuske objavivši da uvodi policijski sat koji će trajati od 19 sati do 6 sati ujutro s izuzetkom putovanja i kretanja tijekom Uskrsnih blagdana nakon čega će na ulice izaći policija kako bi osigurala provođenje mjera.  U Francuskoj je i dalje na snazi pravilo da se iz zemalja EU u državu može ući samo uz negativan PCR test dok za Veliku Britaniju i druge državne izvan EU vrijede stroža pravila o obveznoj samoizolaciji i testiranju

Što se pak tiče situacije u Belgiji, tamošnja je Vlada zatvorila škole još od 26. ožujka u sklopu pooštravanja mjera i velikog lockdowna. Kao di svog odgovora na ubrzan rast slučajeva zaraze, Vlada je donijela i uredbu prema kojoj se zabranjuju sva "nebitna" putovanja u zemlju i izvan nje. O tome je li putovanje egzistencijalno, poslovno, obiteljski ili društveno bitno odlučivat će krizni stožeri. U Belgiji su tovoreni hoteli i kampovi no kaficići, resotrani i barovi ostaju zatvoreni do daljnjega. 

U Španjolskoj je stanje i dalje kaotično i na snazi je policijski sat koji se razlikuje od regije do regije. Putovanje između španjolskih regija nije dozvoljeno čime je Vlada de facto onemogućila šira obiteljska druženja tijekom Uskrsa. Protiv takvog pravila pobunio se dobar dio španjolskog naroda ali i medija tvrdeći kako to nema logike dok se istovremeno dopušta svim putnicima ulazak u državu uz predočenje negativnog PCR testa pa tvrde da se isto pravilo moglo primijeniti i na domicilno stanovništvo za putovanja između španjolskih regija. 

Na kranjem zapadu kontinetna, u Portugalu, ministarstvo unutarnjih poslova najavilo je da će svi ljudi koji stižu iz zemalja sa stopom incidencije većom od 500 slučajeva na 100.000 stanovnika, obvezno morati u 14-dnevnu karantenu koja će se također odnositi i na ljude koji ulaze u Portugal, a prethodno su boravili u Velikoj Britaniji, Brazilu ili Južnoj Africi. Inače, svi koji žele putovati u Portugal trebaju imati negativan PCR test dok su letovi iz Velike Britanije i Brazila i dalje zabranjeni osim u iznimnim slučajevima repatrijacije. 

Na jugu Europe, u Grčkoj dio mjera popušta. Tako će se od ponedjeljka otvoriti manje prodavaonice koje će funkcionirati po principu da se unaprijed dogovore posjeti kupaca koji neće smjeti trajati više od tri sata. Restorani i kafići u toj su zemlji i dalje zatvoreni, a vlada je povisila kazne za osobe koje se s kupljenim alkoholnim pićem zadržavaju ispred trgovina, u parkovima, na klupama ili zidićima. Također, od subote je u Grčkoj dozvoljeno putovanje unutar zemlje. Svi turisti koji stižu u Grčku moraju predočiti negativan PCR test ili ispravu o primljenom cjepivu. 

U Njemačkoj su na snazi vrlo stroge mjere ograničavanja javnih okupljanja i putovanja. Preporučuje se izbjegavanje svih putovanja koja nisu nužna. Tijekom Uskrsa vrijedit će pravilo da više od pet osoba starijih od 14 godina iz više kućanstava ne smije boraviti zajedno u zatvorenom prostoru. U većini njemačkih regija kafići i restorani su zatvoreni.

U Italiji će tijekom Uskrsa baš cijela Italija biti u "crvenoj zoni", a što znači da se zabranjuju putovanja između gradova ili regija, međutim Talijani još uvijek mogu bezbrižno napuštati zemlju. Prošlog tjedna vlada je obvezala svakoga tko stigne ize neke EU zemlje prije 6. travnja na petodnevnu karantenu nakon čega mora provesti obvezno testiranje. Mjere nisu toliko radikalne kao prošle godine, sada je dopušteno hodanje na otvorenom bez maski, ali ne u grupama većim od dvoje ljudi, a obitelji će biti slobodne posjetiti najmilije za Uskrs bez posebno propisanih mjera o okupljanju. 

VIDEO: Uoči uskrsnih blagdana pojačan promet na GP Bregana

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar EtTore
EtTore
11:30 03.04.2021.

Kad pocinje sezona?

PR
prokurator
21:27 02.04.2021.

lokić za božić, lokić za uskrsić.

AA
aabbcc
19:36 02.04.2021.

U Svedskoj je Uskrs, Uskrs kao i svake predhodne godine i neka vam ne budu uzor negativni primjeri, narodni diktatori, jer eto kao oni se brinu za vas i Uskrs..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije