Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pismo ministara

EU diplomati: Bez računala i telefona se ne može raditi

ashton
AFP/PIXSELL
07.01.2012.
u 19:45

Ministri vanjskih poslova kritizirali birokraciju i neorganiziranost EU.

Birokracija i loše upravljanje koče učinkovitost diplomatske službe EU, stoji u pismu dvanaestorice ministara vanjskih poslova zemalja Unije. I prije se govorilo o uvjetima rada – poput činjenice da djelatnici nemaju svoje stolove – i neorganiziranosti, zbog čega je 60-ak ljudi otišlo iz te elitne službe.

Jednaki i jednakiji

Ministri Belgije, Estonije, Finske, Francuske, Njemačke, Italije, Letonije, Litve, Luksemburga, Nizozemske, Poljske i Švedske obrušili su se na preklapanje jurisdikcija između Europske komisije i Europske službe za vanjske poslove (EEAS), ali i način na koji visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashton vodi ministarske sastanke te joj predbacili konstantno zanemarivanje pitanja sigurnosti, piše EUObserver, koji je imao uvid u pismo.

Naime, Služba za vanjske poslove odgovorna je za kreiranje vanjske politike EU te za održavanje odnosa sa zemljama nečlanicama, preko 140 stranih delegacija. Ali na Komisiji leži odgovornost za financiranje te službe. No hibridni način upravljanja već je bio pod udarom kritika, i to samih zaposlenika: – Neki djelatnici nisu uopće znali kamo pripadaju u organizacijskoj shemi, mnogi nemaju pristup elektroničkoj pošti, nemaju telefone. Isplate putnih troškova, naknade za medicinske troškove ili školarine za djecu kasne mjesecima. Zaposlenici se žale da kolege koji dolaze iz Komisije imaju bolji tretman. Deseci stranih ureda nemaju sigurnosno odobrenje za slanje povjerljivih dokumenata pa se oni uručuju – uz ruke u ruku. Navodno čak ni Ashtonova nema spomenuto sigurnosno odobrenje.

Sad odlazim

I ona sama je na meti kritika: u Bruxellesu kruže priče kako ministri u posljednji tren dobivaju obavijesti o sastancima, što im ne ostavlja dovoljno vremena za pripremu. U ožujku prošle godine, priča se, Ashton je pozvala ministre u Bruxelles uoči summita o Libiji, da bi im usred sastanka priopćila kako mora ići. Navodno joj je tad švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt rekao da mora ostati do kraja sastanka.

“Treba pronaći način kako optimizirati identifikaciju političkih prioriteta”, pišu ministri te traže od Ashton da izradi godišnji raspored sastanaka te da im materijale šalje na vrijeme. Iz njezina pak ureda stiže demanti da zaposlenici odlaze zbog loših uvjeta rada, govoreći kako je promjena kadrova normalna stvar. Također, aludiralo se da je riječ o klasičnom i osobnom napadu na Ashton, no pismo ministara na cijeli problem baca drugačije svjetlo.

Komentara 154

Avatar morski covik 3
morski covik 3
08:16 08.01.2012.

EU Diplomati!? Pluc... Nema tu pameti....

OB
-obrisani-
20:48 07.01.2012.

ko bi lud radio za 8.000€ mjesecno --treba im dati vise,ahahahhahahahah

DK
dkatica2
00:23 08.01.2012.

ako nemaju računala i telefone treba im dati volove i drvene plugove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije