Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o izbornima se ne zna

Esej u lipnju, matura bez gradiva iz drugog polugodišta 4. razreda

Državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
22.04.2020.
u 00:30

Maturanti će u svibnju pisati probni esej i tako će dobiti povratnu informaciju koliko su spremni

Esej iz hrvatskog jezika koji se u sklopu državne mature zbog štrajka nastavnika trebao pisati u svibnju, još je jednom odgođen. Taj će se dio ispita, kako je potvrdila ministrica Divjak, pisati u lipnju, u razdoblju od 8. do 28. tog mjeseca, dok će u svibnju maturanti imati probni esej i tako će moći dobiti povratnu informaciju koliko su spremni.

Naime, državna je matura i bez obzira na pandemiju opasno ugrožena, a sve zbog narušenih odnosa između rektorskog zbora i neodlučnosti same ministrice, koja će čini se svoj mandat završiti dirnuvši u postulate državne mature. Od 8. do 29. lipnja maturanti će pisati obvezne predmete, a o izbornim predmetima, na temelju kojih se i upisuju na fakultete, još ne znaju ništa, i to zato što ministrica Divjak o tome pokušava pregovarati sa zagrebačkim rektorskim zborom. Istim onim s kojim nije mogla ostvariti nikakvu komunikaciju za trajanja cijelog svog mandata, a koji se već gotovo godinu dana zalaže i za poništavanje državne mature.

Pregovara s njima uz objašnjenje da se traži najbolje rješenje za ovogodišnju generaciju maturanata. A najbolje rješenje sigurno nije ukidanje mature ni izbornih predmeta jer to znači povratak prijamnih ispita koji su prije svega zarada fakultetima. Što se tiče obveznih predmeta, maturantima se izašlo u susret i na ispitu neće biti pitanja iz gradiva drugog polugodišta 4. razreda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije