Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON TISUĆA POTRESA

Erupcija na Islandu sve izglednija: Magma se približava površini, može izbiti bilo gdje

Risk of volcanic eruption in Iceland remains high
Foto: MARKO DJURICA/REUTERS
1/8
17.11.2023.
u 13:00

Prema dostupnim podacima o seizmičkoj aktivnosti, čini se kako se podrhtavanja smanjuju u broju i intenzitetu, no to nije nužno dobar znak - moglo bi biti indikator da se magma približila površini gdje su stijene drugačije, a tlo je već ispucano od prijašnjih potresa

Nakon više od 4000 potresa u kratkom periodu, sve je izglednije da će vulkan Fagradalsfjall na jugozapadu Islanda uskoro erumpirati. Podaci GPS-a i satelita pokazuju da se magma diže prema površini, te se trenutno nalazi na oko 450 metara dubine. Lokalne vlasti zbog toga su podigle razinu uzbune i evakuirale nekoliko tisuća ljudi. 

Narančasta uzbuna izdaje se kada vulkan pokazuje znakove "pojačanog nemira s povećanom vjerojatnošću erupcije". Prema najnovijim aktivnostima, čini se kako nas od erupcije dijeli nekoliko dana. Magma obično slijedi put najmanjeg otpora, stoga se procjenjuje kako će do erupcije najvjerojatnije doći zapadno ili sjeverozapadno od Grindavika, no stručnjaci nisu posve sigurni gdje će točno magma izbiti na površinu.

Erupcije na Islandu nisu rijetkost, a obično se događaju otprilike svakih četiri do šest godina. Posljednja erupcija Fagradalsfjalla sastojala se od tri događaja nakon 800 godina mirovanja. Vulkan je erumpirao u ožujku 2021., kolovozu 2022. te srpnju 2023. godine, navodi Severe weather EU. Najnovija seizmička aktivnost na poluotoku Reykjanes događa se zapadnije od posljednje erupcije. Povećana aktivnost zabilježena je od 25. kolovoza, a rezultat je kombinacije tektonike ploča i kretanja magme.

Naime, Sjevernoamerička i Euroazijska tektonska ploča odmiču se jedna od druge, a njihova granica nalazi se ispod Islanda. Sile koje ova interakcija proizvodi doslovno trgaju zemlju, a prostor između ploča obično se ispunjava magmom koja se izdiže iz Zemljinog omotača. Na temelju svih čimbenika koje promatraju, stručnjaci s Islanda smatraju da je ispravno pitanje kada će se erupcija dogoditi, a ne hoće li do nje doći.

POVEZANI ČLANCI:

No kako znanstvenici uopće znaju da se magma izdiže? Odgovor na ovo pitanje leži u vrsti i uzroku potresa, te u kretanju tla. Kada magma prilazi površini, proizvodi puno buke i trešnje. Iz kombiniranih podataka, stručnjaci mogu izračunati približni volumen i dubinu na kojoj se nalazi magma, te procijeniti gdje se nalazi, koliko je brza i koliko je ima. Osim toga, prate i pojavnost sumporovog dioksida na manjim dubinama. Radi se o vulkanskom plinu, a što je magma bliža površini, to će više SO2 biti izmjereno. Ono što znanstvenici ne znaju je kada će izbiti na površinu.

Prema dostupnim podacima o seizmičkoj aktivnosti, čini se kako se podrhtavanja smanjuju u broju i intenzitetu, no to nije nužno dobar znak - moglo bi biti indikator da se magma približila površini gdje su stijene drugačije, a tlo je već ispucano od prijašnjih potresa. Mnogi se vjerojatno sjećaju snažne erupcije 2010. godine koja je proizvela oblak pepela koji je zaustavio zračni promet u Europi i ostavio tisuće ljudi zarobljenima. Stručnjaci smatraju da će erupcija koju iščekuju rezultirati velikim tokom lave, no šanse za novi oblak pepela nad kontinentom ocijenili su kao "vrlo niske".

GALERIJA Lokalno stanovništvu sprema se za erupciju vulkana na Islandu

Risk of volcanic eruption in Iceland remains high
1/19

Komentara 5

PO
Poletarac101
16:03 17.11.2023.

Cijeli otok bu polakoooo blu,blu,blu

JO
JOZO
14:36 17.11.2023.

Na takvim kritičnim mjestima na bi trebalo graditi naselja.

ZI
ziva___istina
16:21 17.11.2023.

Kaze se eruptirati a ne erumpirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije