Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKA SE ERUPCIJA

VIDEO Stanje na Islandu sve dramatičnije: Usred grada se otvorile jame, iz njih izlazi dim

Foto: Reuters/Pixsell/Twitter
1/8
14.11.2023.
u 15:12

Diljem grada otvorile su se velike jame, a na video snimkama koje su snimile vlasti vidi se snimljen ponor otvoren u centru Grindavika iz kojega izlazi dim

Island još uvijek čeka najavljenu erupciju vulkana Fagradalsfjall, a pritom se suočava sa stalnim potresima. Vlasti su samo od ponedjeljka zabilježile više od 700 potresa na jugozapadnom poluotoku Reykjanes, i iako im je snaga nešto pala, očekuje se da će vulkan erumpirati. Prošlog petka proglašeno je izvanredno stanje u gradu Grindaviku i naređena je evakuacija četiri tisuće ljudi.

Evakuirani stanovnici rekli su da su napuštajući svoje domove stalno slušali zvukove koji su dopirali ispod površine. Diljem grada otvorile su se velike jame, a na video snimkama koje su snimile vlasti vidi se snimljen ponor otvoren u centru Grindavika iz kojega izlazi dim, piše Daily Mail.

Istodobno službe hitno planiraju izgraditi obrambene zidove oko obližnje geotermalne elektrane za koje se nadaju da će ju zaštititi od najavljenog izbijanja lave. Islandska ministrica pravosuđa Gudrun Hafsteinsdottir rekla je da je izgrađen veliki nasip koji bi trebao obraniti elektranu te da je na mjesto poslano opreme i materijala koji bi mogli ispuniti 20 tisuća kamiona. Čeka se i formalna dozvola vlade za početak gradnje.

Vlasti tvrde da je sve teže i teže ući u područje Grindavika zato što se jame u gradu šire

- To područje i dalje nastavlja tonuti i nove pukotine stalno se stvaraju na površini - tvrde. Donedavno su stanovnici grada mogli nakratko se vratiti kako bi uzeli stvari ili kućne ljubimce, ali sada će trebati poduzeti dodatne sigurnosne mjere, a pritom će ih trebati pratiti i pripadnici hitnih služba. Hans Vera, 56-godišnji rođen Belgijac koji na Islandu živi dulje od 20 godina, rekao je kako je konstantno osjećao trešnju na obiteljskoj kući. 

POVEZANI ČLANCI:

- Ne možete ostati mirni, uvijek se tresla, i nije bilo načina kako zaspati. Zbog ove situacije nisu šokirani samo ljudi u Grindaviku, već u cijelom Islandu - rekao je, a prenosi Daily Mail.

>> VIDEO Island tresu potresi, grad evakuiran radi izbijanja magme


 

Komentara 9

DU
Deleted user
18:40 14.11.2023.

potresima i poplavama se ne treba cuditi nego sa njima zivjeti sto i radimo vec 2.5 miliona godina .

PV
prcko.vita
15:53 14.11.2023.

Braćo Islanđani, bježite u Hrvatsku, em lijepa država, em nema vulkana, najveća opasnost prijeti samo od HDZ i SDP ekipe, i ponekad lupi mali potres, sve ostalo odlično.

HE
Helios
16:44 14.11.2023.

Sve je to zbog automobila aviona moramo prijeći na struju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije