Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj chf

Erste u aneks ugovora uvrstio mogućnost da se ukine konverzija

švicarski franak
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
11.11.2015.
u 13:00

Lalovac smatra da banke ne smiju tako uvjetovati ugovor, Ministarstvo pravosuđa proučava aneks

Prvi su dužnici Erste banke dobili preporučene pošiljke s izračunom konverzije kredita u švicarcima, no u popratnoj dokumentaciji naišli su na neugodno iznenađenje. Naime, u nacrt aneksa ugovora banka je stavila klauzulu kojom, laički rečeno, regulira što će se dogoditi u slučaju da konverzija "padne" na Ustavnom sudu. Dužnicima potpisivanje ugovora koji regulira konverziju uvjetuju suglasnošću da im, "sruši" li se zakon, vrate novac od "izjednačavanja" kredita s eurskim.

Svatko svoje vraća

– Svaka strana bit će obvezna vratiti drugoj što je primila temeljem odredbi ovog aneksa – stoji u nacrtu aneksa na koji je odmah reagirala Udruga Franak dopisom Ministarstvu financija, HNB-u i HUB-u kojim prijavljuje potencijalnu nezakonitost teksta.

– Tražimo da suci reagiraju, Ministarstvo financija pošalje inspekciju, a HUB upozori svoje članice – kaže Goran Aleksić uime Udruge Franak. Očigledno je, kažu, da tim činom Erste banka krši odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju jer uvjetuje potpisivanje ugovora odredbom koja je zakonom zabranjena.

– Osim toga, čak i eventualnim ukidanjem izmjena i dopuna zakona ne prestaju učinci konverzije. Naime, ako se neki zakon ukine, sve ono što je na temelju takvoga zakona učinjeno prije ukidanja vrijedi i ne poništava se – smatraju u Franku te napominju da u tom slučaju banka ulazi u pravni spor isključivo s državom koja je zakon donijela, a ne s dužnicima. Ministar financija Boris Lalovac ističe da, iako nije pravnik, smatra da banke ne bi smjele tako uvjetovati suglasnost s konverzijom i vjeruje da krše odredbe zakona, no za stručno mišljenje upućuje na ministra pravosuđa Orsata Miljenića. U Ministarstvu pravosuđa, pak, detaljno proučavaju tekst nacrta aneksa kako bi utvrdili ima li elemenata kršenja zakona. Svoje će mišljenje, kako poručuju, objaviti danas.

Erste: Moraju to znati

U Erste banci odvraćaju da je nacrt aneksa ugovora o kreditu, koji je sastavni dio dokumentacije za provedbu konverzije, u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

– Činjenica je da je Erste banka podnijela prijedlog za ocjenu ustavnosti zakonskih izmjena u vezi s kreditima u CHF te je navedena informacija sastavni dio ugovorne dokumentacije. Smatramo da je nužno obavijestiti korisnike kredita o činjenici da je banka iskoristila navedeno pravno sredstvo te da se ne može prejudicirati odluka Ustavnog suda niti predvidjeti moguće posljedice takve odluke – poručuju iz banke. Uz skraćeni izračun konverzije dužnicima su u pošiljkama priložili i obrazac za prihvat i nacrt aneksa ugovora, početne uvjete kredita, stanje kredita u CHF 30. rujna, uvjete konverzije, specifikaciju uplata i namirenu obvezu po kreditu u euru s evidentiranim promjenama uvjeta po kreditu u CHF koje utječu na otplatni plan, kao i letak s informacijama o euriboru i kretanju tečaja eura.

>> Banke šalju prve izračune konverzije kredita u švicarcima

Komentara 3

AN
Antiflašist
13:31 11.11.2015.

Ne sumnjam da cemo posljedice ovog zakona snositi svi mi koji nismo uzeli nikakve kredite, zato cu ja ili moje dijete vracati kamate koje je morao platiti Boris Lalovac kad je dignuo kredit u CHF. Apsolutno sam protiv ovog zakona jer ce posljedice doci na naplatu svima a ne onima koji su ulazili u kreditne obveze, Lalovac & co ovaj zakon prvenstveno su donijeli radi svojih debelih straznjica.

AN
Antiflašist
15:44 11.11.2015.

Pricas gluposti, subvencija brodogradnje najveca je hrvatska pljacka, ali kao i vecina ostalih mjesas kruske i jabuke, ako si ti osobno uzeo kredit za svoj stan, zasto bih ga ja trebao placati, to je kriminalni zakon i vjerovatno ce pasti kad tad, a debeli lalovac ce racun za svoj kredit poslati nama naravno.

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
13:45 11.11.2015.

antiflašist ...dali si isto tako bio glasan kas su se dizali krediti i milijardama kuna!!!!!!subvencionirale rupe bez dna zvane Hrvatska brodogradnja ,,kad su se sanirale banke...farbali tuneli i gradile nepotrebne prometnice......naravno da nisi ali sad laprdaš i praviš se pametan!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije