Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA U HRVATSKOJ

EPPO: Tri osobe uhićene su zbog sumnje na subvencijske prijevare i krivotvorenje isprava

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Davor Puklavec/PIXSELL
28.03.2024.
u 11:02

Istragom je utvrđeno i postojanje osnovane sumnje da su osumnjičenici osnovali lanac tvrtki u njihovu vlasništvu i pod njihovom upravom kako bi prikazali da imaju pravo na financijsku potporu za malo i srednje poduzetništvo

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava. Troje od četvero osumnjičenika uhićeno je jučer na zahtjev EPPO-a, a nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s Policijskom upravom međimurskom, izvijestio je danas EPPO.

Kako EPPO ističe, postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici od 2019. do 2020. godine u tri navrata počinili subvencijske prijevare u vezi s dobivanjem financijskih potpora malom i srednjem poduzetništvu financiranih iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda (ESIF) – konkretno, tri kredita iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), uključujući i kredit za pokrivanje gubitaka prouzročenih koronavirusom.

Istragom je, kako se dodaje, utvrđeno i postojanje osnovane sumnje da su osumnjičenici osnovali lanac tvrtki u njihovu vlasništvu i pod njihovom upravom kako bi prikazali da imaju pravo na financijsku potporu za malo i srednje poduzetništvo. Tako su, navodi EPPO, prezentirali krivotvorene investicijske planove, fakture za nepostojeće transakcije, kao i potpuno nepouzdane korporativne bilance koje su pokazivale uspješno poslovanje.

Analizom novčanog tijeka društava utvrđeno je da dobiveni krediti nisu iskorišteni za prikazane namjene, već su ih okrivljenici podigli s poslovnih računa u roku od 24 sata nakon dobivanja. Opisanom prijevarnom aktivnosti prouzročena je šteta u iznosu od 197.281 euro, budući da zajmovi nisu vraćeni niti je njihova naplata moguća iz sredstava osiguranja, zaključio je EPPO.

GALERIJA Specijalci naoružani do zuba i blindirano vozilo: Na sud dovedeni Ćosić, Vulić i drugi

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
1/40

Komentara 1

SA
sani1
12:33 28.03.2024.

Dok AP objavljuhe nekakav orogram, HDZ-ovce ponovno hapse…

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije