Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKA JAVNA TUŽITELJICA

EPPO objavio godišnje izvješće: U Hrvatskoj 47 istraga sa štetom od 277,9 milijuna eura

Poland's Minister of Justice Prosecutor General Adam Bodnar and the European Prosecutor General Laura Codruta Kovesi attend a press conference in Warsaw
Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS
1/2
01.03.2024.
u 08:38

Godišnje izvjeće u poglavlju o radu EPPO-a u Hrvatskoj također navodi koji su tipovi aktivnih istraga, odnosno o kakvim se vrstama zloupotreba radi

Ured europske javne tužiteljice (EPPO) objavio je jutros novo godišnje izvješće u kojem se pohvalio da je na kraju 2023. godine vodio ukupno 1927 aktivnih istraga, u kojima se sumnja na štetu za proračun Europske unije u visini 19,2 milijardi eura. Od toga se na Hrvatsku odnosi 47 aktivnih istraga s procijenjenom štetom u visini 277,9 milijuna eura. 

Najviše dojava ili prigovora, na temelju kojih je EPPO pokretao svoje istrage u Hrvatskoj, dolazilo je od građana, odnosno iz kategorije “privatnih stranaka”, kako se to naziva u izvješću. Takvih je 30 dojava. Od nacionalnih vlasti 24. U kategoriji “ex officio”, po službenoj dužnosti, njih 5. A samo je jedna istraga u 2023. pokrenuta u Hrvatskoj na temelju dojave ili prigovora koje bi EPPO-u uputile druge institucije, tijela, uredi i agencije Europske unije. 

Godišnje izvjeće u poglavlju o radu EPPO-a u Hrvatskoj također navodi koji su tipovi aktivnih istraga, odnosno o kakvim se vrstama zloupotreba radi. Najviše (28 posto) se odnosi na prevare s trošenjem novca iz europskog proračuna bez provedenih javnih nadmetanja. Slijede prevare kod kojih je provedeno javbno nadmetanje (23 posto). Zatim korupcija, u 15,85 posto aktivnih slučajeva. Na kraju su, s udjelom od 1,2 posto, istrage koje se tiču prevara s PDV-om.

Foto: Screenshot

VECAZNI ČLANCI: 

Općenito govoreći, u ukupnom radu EPPO-a u svim dijelovima Europske unije gdje taj ured funkcionira, čak 59 posto aktivnih istraga odnosi se na velike prekogranične prevare s PDV-om. “Takva vrsta prevare često uključuje sofisticirane zločinačke organizacije i gotovo ih je nemoguće otkriti iz čisto nacionalne perspektive”, piše u priopćenju EPPO-a koje je objavljeno uz godišnje izvješće.

- Razmjeri prevara koje utječu na financijske interese Europske unije, posebno na strani prihoda proračuna, mogu se objasniti samo velikom upletenošću ozbiljnih organiziranih kriminalnih skupina. U našim istragama vidimo ozbiljne skupine organiziranog kriminala koje, novcem stečenim iz svojih drugih kriminalnih aktivnosti, financiraju operacije prevara s PDV-om. Vidimo iste specijalizirane igrače koji peru novac od prevara s PDV-om i drugih kriminalnih aktivnosti tih skupina. Naša bi strategija trebala biti da srežemo financijski kapacitet ozbiljnih organiziranih kriminalnih skupina - komentirala je glavna europska tužiteljica Laura Kövesi.

Bilježi se i rast broja aktivnih istraga koje se tiču projekata financiranih iz novih fondova stvorenih pod nazivom “EU sljedeće generacije”. To je novac koji se ulaže za oporavak i otpornost nakon korona-krize.  EPPO je počeo s radom 2021. i u novom godišnjem izvješću navodi da je dokazao da je koncept uspostave ureda transnacionalnih tužitelja bio potreban i da je održiv. 

U porastu dojava, koje stižu od samih građana, EPPO vidi dokaz da rad europskih tužitelja postaje sve vidljiviji i cijenjeniji u javnosti. Dojave stižu čak i iz država članica Eurospke unije u kojima EPPO nema nadležnost jer je riječ o zemljama koje nisu (barem ne od početka) prihvatile taj oblik suradnje. Iz Mađarske je 2023. EPPO-u stiglo 58 dojava, iz Poljske 53, iz Švedske 9, iz Irske 7 i iz Danske 5. Dojave stižu čak i iz zemalja koje nisu članice Europske unije, među njima i iz Bosne i Hercegovine (7), Srbije (7), Rusije (8), pa i iz Sjedinjenih Američkih Država (132). 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Crni labud
Crni labud
09:09 01.03.2024.

EPPO očito uživa povjerenje građana i njegov rad treba podržati. Za razliku od radosti i lipote EPPO nema alternative.

ZU
Zoran Un
09:14 01.03.2024.

U sportu smo veoma uspješni a lopovluku nam nema ravnih.

EJ
ejStef
09:20 01.03.2024.

Kakve veze ima SAD sa EPPO? A od tamo ide najviše prijava... To je ubijanje potencijalne konkurencije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije