Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zauzeli prvo mjesto

Eko-ratnici prvi su put najjača stranka

Robert Habeck
Foto: MICHELE TANTUSSI/REUTERS/PIXSELL
1/2
08.06.2019.
u 12:30

Najveće gubitke u usporedbi s posljednjim ispitivanjem početkom svibnja zabilježio je SPD za šest posto. Zeleni su istodobno svoj rezultat s početka svibnja poboljšali za šest posto.

Njemačka stranka Zeleni po prvi je put u povijesti u ispitivanjima javnog mnijenja zauzela prvo mjesto ispred demokršćanske Unije CDU/CSU, objavio je jučer javni servis ARD.

“Da se sljedeće nedjelje održavaju izbori za Bundestag, Zelene bi biralo 26 posto ispitanih što je jedan posto više nego što bi osvojila Unija CDU/CSU“, proizlazi iz “Deutschlandtrenda”, redovitog ispitivanja javnog mnijenja što ga provodi institut Infratest-Dimap.

Habeck pretekao i Merkel

Za SPD, koji je na izborima za Europski parlament s 15 posto osvojio svoj najslabiji rezultat u poslijeratnoj Njemačkoj, glasalo bi svega 12 posto.

Time su njemački socijaldemokrati pali na četvrto mjesto iza desno populističke Alternative za Njemačku (AfD) za koju bi glasalo 13 posto ispitanih.

Liberalno-demokratsku stranku (FDP) bi biralo osam a stranku Ljevica sedam posto ispitanih.

Najveće gubitke u usporedbi s posljednjim ispitivanjem početkom svibnja zabilježio je SPD za šest posto. Zeleni su istodobno svoj rezultat s početka svibnja poboljšali za šest posto.

Prema drugom javnom servisu, ZDF-ovu “Političkom barometru” koji je objavljen u četvrtak, najpopularniji političar u Njemačkoj sada je Robert Habeck, jedan od dvoje vođa Zelenih koji je na ljestvici popularnosti pretekao i do jučer nedodirljivu kancelarku Angelu Merkel.

Da je zeleni val zapljusnuo Europu, bilo je jasno po objavi rezultata za Europski parlament. No njemački su Zeleni vjerojatno najveći dobitnici nedavnih izbora, osvojivši 20,5 posto glasača na razini cijele države, što im je omogućilo 21 europarlamentarca u budućem sazivu Europskog parlamenta. Ovaj rezultat još je bolji kada se u obzir uzme da je na europarlamentarne izbore u Njemačkoj izašlo 61,4 posto birača, odnosno da glasovi nisu ovisili o “stranačkoj mašineriji”, već da su odraz volje prosječnog Nijemca.

Koliko danas njemački Zeleni dobro kotiraju među biračima, pokazuje i činjenica da će u Europarlamentu imati deset zastupnika više nego tijekom proteklih pet godina.

Uspjehu Zelenih u Njemačkoj svakako je doprinijela i promjena svijesti o ekologiji kod birača, ali to nije jedina stvar zbog koje su Nijemci na izborima zaokruživali Zelene ili zašto je Habeck proglašen najpopularnijim i najsimpatičnijim političarom u državi.

Zeleni su se proteklih godina pozicionirali kao stvarna alternativa strankama na vlasti zauzimajući jasna stajališta o cijelom nizu društvenih i gospodarskih pitanja. Sa snažnom proeuropskom agendom, Zeleni su se nametnuli i kao suprotnost desnici. Članstvo je u Zelenima naglo počelo rasti kada je desničarski AfD ušao u Bundestag. Samo tijekom 2018. Zelenima je pristupilo više od 10.000 novih članova, dok je broj novih simpatizera koji više ne glasaju za “tradicionalne” stranke poput CDU, SPD-a ili CSU višestruko narastao.

Uostalom, i samo vodstvo stranke prilično je specifično. Ne postoji jedan, već dva predsjednika koji danas zajedno vode stranku. To su Robert Habeck (49) i Annalena Baerbock (38). Njih dvoje potpuno ravnopravno i s istim ovlastima i dužnostima upravlja strankom, koja je toliko ojačala da bi na sljedećim izborima mogla odlučivati o formiranju koalicijske vlade, ali i sama dati kancelara/odnosno kancelarku.

Prerano za euforiju

Zelenima ovo nije prvi politički uspon u povijesti budući da su od kraja devedesetih sve do 2005. bili čak i dio vladajuće koalicije, i to pod vodstvom aktivista Joschke Fischera koji je u crveno-zelenoj koaliciji SPD-a i Zelenih obnašao dužnost potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova.

Veliki je to bio uspjeh za stranku koja je petnaestak godina prije pokrenuta kao akcijska grupa boraca za zaštitu okoliša i mirovnih aktivista, da bi u prvoj polovici osamdesetih, samo nekoliko godina po osnutku, ušla u njemački parlament.

Zeleni u svojem današnjem obliku nastali su nakon pada komunizma u istočnoj Njemačkoj i ujedinjenja zemlje. Ujedinjenjem Zelenih sa zapada i Zelenih iz nekadašnje istočne Njemačke te Saveza 90 koji je nastao tijekom revolucije 1989. na području Berlina.

Zeleni val nosi sve pred sobom, ali politika je varljiva. Podsjetimo, dolaskom Martina Schulza na čelo SPD-a 2017. ta je stranka došla na 30 posto i sustigla CDU. Danas su na 12. posto.

Komentara 2

AM
AMD------------------------
16:32 08.06.2019.

prije petnaestag godina ? daj se malo bolje informirajte .prije petnaestak godina su zeleni bili u vladi njemacke.

BA
bakulušić
13:31 08.06.2019.

Bratstvo, Jednakost i Sloboda! Tako se zvala jedna od prvih prjevara. Zaštita radnika i radničkih prava ili svima po potrebi, bila je druga prjevara. Pokazalo se da su potrebe zaštitnika veće nego zaštićenih. Sloboda riječi i homoseksualna prava je prjevaraa pred kolapsom jer nema slobode bez odgovornosti ni prava bez obaveza, osobito prava koja su u sukobu za naravnim zakonima, Zaštita ptica pjevica, trava i raslinja te svekolikog svemira je nova prjevara na vidiku, na koju će nasjesti samo naivni i besposleni. Vidjet ćemo što donose te šarene laži i nadajmo se da neće dugo trajati. I da nas neće skupo stajati kao ove prethodne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije