Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori

Danci izabrali lijevi centar: Za smjenu vlasti – ne imigrantima

Foto: RITZAU SCANPIX/REUTERS/PIXSELL
1/7
06.06.2019.
u 00:30

Pitanje migranata bilo jedno od ključnih u danskoj predizbornoj kampanji, što je trebalo dati prednost konzervativcima ili populistima u odnosu na socijaldemokrate kojima se u ostalom dijelu Europe pripisuje da su previše blagonakloni prema izbjeglicama.

Prema prvim rezultatima ispitivanja birača nakon glasovanja (exit poll) na parlamentarnim izborima u Danskoj pobjedio je lijevi centar s oko 50,3 posto glasova, odnosno lijeva koalicija bi trebala imati 90 od 179 parlamentarnih mjesta. Prema tim rezultatima čelnica Socijaldemokratske stranke Mette Frederiksen (41) bi mogla sastaviti vladu. Socijaldemokrati su prva stranka sa 25,3 posto, dok su liberali dosadašnjeg premijera Larsa Løkkea Rasmussena (51) drugi s 20,9 posto, a danska Pučka stranka, koja je podupirala vladu, dobila je 9,8 posto, a crveno-zeleni abmijentalistički savez dobio je 8,8 posto glasova.

Lijevi centar (Socijaldemokratska stranka, Jedinstvena lista i Pučka socijalistička stranka) ima apsolutnu većinu parlamenta (Folkeparti), dok se tzv. plavi blok, odnosno dosadašnja vladina koalicija zaustavila na 75 parlamentarnih mjesta ili 43,9 posto glasova.

Pitanje migranata bilo jedno od ključnih u danskoj predizbornoj kampanji, što je trebalo dati prednost konzervativcima ili populistima u odnosu na socijaldemokrate kojima se u ostalom dijelu Europe pripisuje da su previše blagonakloni prema izbjeglicama.

Sadašnji premijer Rasmussen koji vodi Liberalnu stranku nakon četiri godine vladanja, uz potporu desničarske Pučke stranke (Folkeparti), prepušta vlast lijevom centru. Uspjeh socijaldemokrata sastoji se u tome što su promijenili svoj tzv. izvorni identitet. Uvjerenje Danaca je da glede migrantske politike treba imati određene restriktivne norme, koje su prije bile isključivo desničarske, a sada na sličan način promišljaju i danski socijaldemokrati. Danski birači drže kako treba zaštititi dansku gostoljubivost te već postojeće imigrante u zemlji integrirati u društveni sustav. Lijevi centar, za raziliku od desnice, obećaje i obnovu sustava državne skrbi koji sada, prema mišljenju Danaca, više nije učinkovit.

Tijekom dosadašnjeg parlamenta zakoni vezani za imigraciju mijenjani su 114 puta, a što su kritizirali branitelji ljudskih prava, kao i predstavnici manjih stranaka koji su prijavljivali porast rasizma i diskriminacije. Prema podacima danske policije pojave rasizma i diskriminacije porasle su sa 226 u 2016. na 365 u 2017. godini.

“Nisi zločesta osoba samo zato što si zabrinut zbog imigracije”, kazala je čelnica socijaldemokrata Frederiksen tijekom predizbornog mitinga čime je privukla brojne bivše glasače desnice koji su za reguliranu integraciju, ali protiv spuštanja razine državne socijale.

Inače na krajnjoj desnici osnovane su još dvije stranke, među kojima je i Stram Kurs koja bi htjela zabraniti islam i izgnati muslimane iz Danske.

Socijaldemokrati nude zaštittu socijalne države povećanjem državne potrošnje od 0,8 posto godišnje tijekom njihova mandata. Naime, državna služba je sve više zadužena i ima sve manje mogućnosti zaštite počevši od zdravstvene. U posljednjih deset godina zatvoreno je više bolnica, te je zatvorena svaka peta škola.

Na birališta za izbor novog parlamenta bilo je pozvano oko četiri milijuna Danaca, a ključna tema predizborne kampanje je, uz zaštitu socijalne države i migracija, bila i klima.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
08:27 06.06.2019.

Izgleda da u bogatom drustvu pobjedjuje socijal demokracija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije