Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova europska građanska inicijativa

EK: Referendum protiv 5G mreže može, ali mora se prikupiti milijun potpisa

Ursula von der Leyen
Foto: REUTERS
1/3
11.10.2021.
u 22:10

Europska komisija: Činom registracije građanske inicijative ne prejudiciraju se konačni pravni i politički zaključci ni o inicijativi ni o eventualnim mjerama. Komisija u ovoj fazi nije analizirala meritum prijedlogâ

S top (((5G))) – Stay Connected but Protected ili, u prijevodu, “Zaustavimo (((5G))) – Ostanimo povezani, ali zaštićeni”, novo je registrirana europska građanska inicijativa. Registrirala ju je Europska komisija i time joj dala zeleno svjetlo da počne prikupljati potpise kojima bi njezina misija došla u fokus Europske komisije.

Da bi im taj svojevrsni referendum uspio, trebaju skupiti milijun potpisa iz najmanje sedam država članica Europske unije u roku od godinu dana. Dakle, registracija inicijative tek je pravne prirode i ne znači da će se njihovom temom EK baviti.

“Činom registracije”, objašnjavaju iz EK, “ne prejudiciraju se konačni pravni i politički zaključci ni o inicijativi ni o eventualnim mjerama. Komisija u ovoj fazi nije analizirala meritum prijedlogâ”, priopćili su. Europska građanska inicijativa uvedena je Ugovorom iz Lisabona kao instrument kojim građani mogu utjecati na oblikovanje politika, a u primjeni je od 2012. godine.

Od 109 zahtjeva za pokretanje inicijative, koliko ih je zaprimljeno otkako je uvedena, njih 84 ispunilo je uvjete za registraciju. No, tek ako inicijativa dobije podršku milijun građana, razmatraju se argumenti inicijative. Tada moraju, objašnjavaju iz EK, detaljno ispitati sadržaj i reagirati. Komisija može odlučiti da će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili da neće, a u oba slučaja svoju odluku mora obrazložiti.

Organizatorima ove inicijative cilj je da Komisija predloži propise za bolju zaštitu svih oblika života od određenih navodnih rizika od radiofrekvencijskih elektromagnetskih polja i mikrovalnog zračenja, da zaštiti od određenih drugih navodnih utjecaja tehnologije 5G na okoliš i s time povezane digitalizacije te da osigura djelotvornu zaštitu osobnih podataka koji se obrađuju s pomoću tih novih oblika komunikacijske tehnologije, među ostalim od kiberkriminaliteta. Registracija ne znači da Komisija na bilo koji način potvrđuje činjeničnu točnost sadržaja inicijative, koja je isključiva odgovornost skupine organizatora, dodatno objašnjavaju iz Europske komisije.

Niz tvrdnji iznesenih u toj inicijativi zapravo je u suprotnosti s brojnim znanstvenim dokazima i ocjenama Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja, tijela koje ima mandat Svjetske zdravstvene organizacije za procjenu rizikâ za zdravlje, priopćili su iz EK. Kad je riječ o graničnim vrijednostima izloženosti elektromagnetskim poljima, uključujući osobito 5G, EU je na temelju najnovijih znanstvenih dokaza, koji se stalno preispituju, primijenila predostrožni pristup tako što je preporučila maksimalne granične vrijednosti izloženosti s velikom sigurnosnom marginom. To znači da su u Europskoj uniji granične vrijednosti izloženosti stanovništva uvijek najmanje 50 puta niže od onih koje prema međunarodnim znanstvenim dokazima imaju ikakav učinak na zdravlje, ističu iz Europske komisije.

VIDEO Većina građana podržava uvođenje covid potvrda u zdravstvo, žele ih i drugdje

Komentara 2

SI
sisavac
22:35 11.10.2021.

Očito treba zabraniti sve što zrači, prvo ukinimo radio i tv, pa javnu rasvjetu, koja također zrači. Onda krećemo na ostalo. Curice sa ajfonima, pripremite se da počnete navečer umjesto kafića vrijeme provoditi u štali dojiti krave, a dečki gnoj čistiti. Umjesto subote na špici, budete vrijeme provodili na placu prodajući jaja, sir, vrhnje... I živjeti ćete zdravo, bez zračenja. Što je bilo našim bakama da su to ostavile...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije