Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDJELOVANJE GRAĐANA

Komisija registrirala inicijativu protivnika 5G: Trebaju sakupiti milijun potpisa

Europska komisija
Foto: Pixabay
07.10.2021.
u 17:32

Komisija u priopćenju naglašava kako to što su oni registrirali organizaciju ne znači da oni potvrđuju točnost sadržaja, te da su mnoge teze u suprotnosti sa znanstvenim dokazima.

Europska komisija objavila je na svojim stranicama da su registrirali novu europsku građansku inicijativu pod nazivom „Stop (5G) – Stay Connected but Protected (Zaustavimo (5G) – Ostanimo povezani, ali zaštićeni)”

- Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da predloži propise za bolju zaštitu svih oblika života od određenih navodnih rizika od radiofrekvencijskih elektromagnetskih polja i mikrovalnog zračenja, da zaštiti od određenih drugih navodnih utjecaja tehnologije 5G na okoliš i s time povezane digitalizacije te da osigura djelotvornu zaštitu osobnih podataka koji se obrađuju s pomoću tih novih oblika komunikacijske tehnologije, među ostalim od kiberkriminaliteta.

Odluka o registraciji pravne je prirode i njome se ne prejudiciraju konačni pravni i politički zaključci Komisije o ovoj inicijativi ni eventualne mjere koje namjerava poduzeti, ako inicijativa dobije potrebnu potporu - navode iz Komisije. 

Foto: Pixabay

S obzirom na to da spomenuta  građanska inicijativa ispunjava formalne uvjete utvrđene u relevantnim propisima, Komisija smatra da je pravno prihvatljiva. Međutim, u ovoj fazi nije došlo do analize merituma prijedloga. 

Komisija u priopćenju naglašava kako to što su oni registrirali organizaciju ne znači da oni potvrđuju točnost sadržaja, te da su mnoge teze u suprotnosti sa znanstvenim dokazima. 

- Registracija ne znači da Komisija na bilo koji način potvrđuje činjeničnu točnost sadržaja inicijative, koja je isključiva odgovornost skupine organizatora. Niz tvrdnji iznesenih u ovoj inicijativi zapravo je u suprotnosti s brojnim znanstvenim dokazima dostupnima Komisiji i ocjenama Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja, tijela koje ima mandat Svjetske zdravstvene organizacije za procjenu rizikâ za zdravlje - navode iz Komisije i dodaju: - U sadržaju inicijative izražavaju se samo stajališta skupine organizatora te se ni na koji način ne može smatrati da se u njemu odražavaju stajališta Komisije.

Što registracija znači? 

Organizatori inicijative nakon današnje registracije mogu početi prikupljati potpise, a ako u roku godinu dana dobiju milijun potpisa potpora iz najmanje sedam različitih država članica. U slučaju da to uspiju prikupiti EK mora detaljno ispitati njezin sadržaj i reagirati. 

Komisija potom može odlučiti da će postupiti po zahtjevu iz inicijative ili da neće, a u oba slučaja svoju odluku mora obrazložiti. 

Otkad je uvedena europska građevinska inicijativa, pokrenuto je 109 zahtjeva od čega se njih 84 odnosilo se na područja u kojima je Komisija ovlaštena predlagati propise. Jedna od njih je i zaštita javnog zdravlja, zbog čega je i ova inicijativa i registrirana. 

VIDEO: Izdan crveni alarm za dijelove Hrvatske: Vjetar nosi tende kafića, uvode se ograničenja na cestama


 
Ključne riječi

Komentara 2

ME
Megatron
20:18 07.10.2021.

U Njemačkoj 5 g radi nekoliko sati zelena inicijativa je tražila takav način rada

SI
sisavac
08:11 08.10.2021.

kad za 5 godina budete posjetili kinu, i vidjeli stanje njihove mobilne telefonije, bit će vam teško vratiti se u svoje selo. već sad u kineskim gradovima 5g funkcionira, i unatoč sankcijama kinezi idu dalje, naprijed. europa se i dalje bori sa inicijativama koje nemaju nikakvu znanstvenu pozadinu, a sumnje nisu dokazi. općenito je velika tama u toj stvari, zračenju. strah je stvoren posebno nakon nesreće u černobilu, koju je uzrokovao čovjek, ne tehnika, i pojam zračenje se ugurao u mozak kao nešto jako loše. a zračenje je nešto sasvim prirodno. zrače vaši zidovi, zemljište na kojem sadite repu i kukuruz, konoplju, zrače vaše gume, auto. 50 godina sjedite pred televizorom svaku večer, nesvjesni da je i to zračenje. 5g mreža kad jednom stigne i naše krajeve, značit će i postepeno ukidanje 2g, 3g mreža, znači, oslobađa se frekvencijski prostor, kojeg kako vidimo neće zamijeniti ništa. 5g ide na tri pojasa, ovaj sa najnižim frekvencijama, koji će biti i najzastupljeniji, ali i najsporiji, radi na frekvencijama na kojima su radili donedavno televizori, analogni signal. druge dvije frekvencije, su više, sa manjim dometom ali većim brzinama, i za njih će trebati gušća mreža stanica. a stanica svatko boji. jer one kao zrače... hm... nekako se ljudima ne prikazuju realne stvari, pa ne znaju da je u americi rađeno ogromno istraživanje, i ispalo da je rak mozga danas rjeđi nego nekad. danci potvrdili. ali ne, i dalje je sumnja. ovi koji protestiraju, imaju mobitele? koriste telefon?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije